«Οπαδομαχίες» στη Μυτιλήνη με φόντο τις πινακίδες κυκλοφορίας

Κίνδυνος ακόμα και σοβαρού ατυχήματος συνοδεύει την «κακή συνήθεια» ορισμένων να καλύπτουν με αυτοκόλλητα οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων κυρίως πινακίδες της Τροχαίας και φωτεινούς σηματοδότες.
Η συγκεκριμένη «μόδα», που εδώ και λίγα χρόνια παρατηρείται και στην πόλη της Μυτιλήνης, μετρά εκατοντάδες πινακίδες να έχουν υποστεί τις συγκεκριμένες αλλοιώσεις...

Το νέο αυτό «έθιμο» μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με το γνωστό φαινόμενο των πυροβολημένων πινακίδων, πάμπολλες από τις οποίες βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού. Η διαφορά βέβαια είναι ότι οι πυροβολημένες πινακίδες ήταν συνήθως με ονόματα χωριών ή τοποθεσιών, ενώ αυτοκόλλητα συναντά κανείς σε ταμπέλες STOP, μονόδρομων, απαγορευτικά στάθμευσης, ενώ φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν οι φωτεινοί σηματοδότες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Το γεγονός ότι στο πίσω μέρος των πινακίδων αναγράφεται πως η συγκεκριμένη πράξη επισείει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών δε φαίνεται να πτοεί τους δράστες. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, αυτοκόλλητο είχε τοποθετηθεί ακριβώς επάνω στη συγκεκριμένη επιγραφή στο πίσω μέρος της πινακίδας!



Και σπρέυ!

Τα αυτοκόλλητα ποικίλουν, αλλά η θεματολογία όχι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν κυρίως μηνύματα ή διακριτικά διαφόρων ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Κι όταν τελειώσουν τα αυτοκόλλητα, σειρά έχει το σπρέυ. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλοίωση των πινακίδων είναι τέτοια, που ο οδηγός δυσκολεύεται από μακρινή απόσταση να διακρίνει κρίσιμες πληροφορίες, όπως η απαγόρευση σε δεξιά ή αριστερή στροφή. Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στην περίπτωση που έχει καλυφθεί το κόκκινο ή κάποιο άλλο χρώμα στο φωτεινό σηματοδότη.
Η «μόδα» δεν περιορίζεται όμως ούτε στις πινακίδες ή τους φωτεινούς σηματοδότες μόνο. Τα εν λόγω αυτοκόλλητα τα συναντά κανείς σε στύλους τής ΔΕΗ, κάδους και άλλες πινακίδες πληροφοριών. Ο χώρος γύρω από το Γήπεδο Μυτιλήνης, το Νοσοκομείο, αλλά και η προκυμαία της πόλης, είναι μερικές από τις περιοχές όπου το φαινόμενο έχει πλέον γίνει ανεξέλεγκτο.


Ενημέρωση της Τροχαίας στο Δήμο

«Είναι τόσο πολλές, που ο ακριβής αριθμός τους είναι αδύνατο να προσδιοριστεί», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής της Τροχαίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καλέλλης, για τις πινακίδες που έχουν καταστραφεί, και συμπλήρωσε: «Ο κίνδυνος για ατύχημα είναι υπαρκτός και έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Το φαινόμενο διαπιστώθηκε και έγινε μία πρώτη καταγραφή από την Τροχαία Μυτιλήνης πέρυσι, ενώ ακολούθησε και ενημέρωση-αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λέσβου.


«Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, που ακόμα και να καθαριστούν, μετά από λίγες μέρες ξαναγεμίζουν και δεν είναι δυνατόν να αστυνομευτούν τόσες πινακίδες και σε τέτοια έκταση», συμπλήρωσε ο διοικητής της Τροχαίας.
Από την πλευρά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, δήλωσε: «Κάθε πρόβλημα που μας επισημαίνεται από την Τροχαία, αποτελεί για μας προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει αναλάβει η Υπηρεσία Καθαριότητας και καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί.»

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Κουνιαρέλλης, με τη σειρά του, συμπλήρωσε: «Έχουν γίνει συστάσεις στους συλλόγους φιλάθλων και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Δυστυχώς, χωρίς Δημοτική Αστυνομία δεν είναι δυνατό να υπάρξει, έστω υποτυπώδης περιφρούρηση και να επιβληθούν πρόστιμα σε παραβάτες. Ελπίζω οι συγκεκριμένοι να καταλάβουν πως πέρα από τη ρύπανση, βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας.»

Πηγή Εφημερίδα Εμπρός