Έως 75.000 ευρώ σε νέους αλιείς από το Ταμείο Αλιείας

Στο πλαίσιο των κανόνων για τη μεταφορά χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για τη στήριξη των αλιέων στα πλαίσια εφαρμογής της νέα Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) συμφώνησαν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου οι διαπραγματευτές στους τρίλογους διαλόγους μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου.


«Ήταν το τελευταίο ανοικτό κεφάλαιο της ΚΑλΠ. Χάρη στην πολιτική συμφωνία που καταλήξαμε θα έχουμε ένα φιλόδοξο ΕΤΘΑ για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για μια πραγματική νίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη της  Κομισιόν και του Συμβουλίου», ανέφερε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Alain Cadec (EPP, FR).

Περισσότερα χρήματα για τη συλλογή δεδομένων 


Με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της αλιείας, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν το ποσό των 520 εκατ. ευρώ – σημαντικά πιο βελτιωμένο από την πρόταση της Κομισιόν- από τον προϋπολογισμό του ΕΤΘΑ, το οποίο θα διατίθεται για τη συλλογή δεδομένων.

Σχέδιο δράσης για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας

Οι ευρωβουλευτές διεκδίκησαν και πέτυχαν να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για τη στήριξη της αλιείας μικρής κλίμακας που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των αλιέων, από τους οποίους κρίνεται η βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών.

Στήριξη για νέους αλιείς

Μέχρι 75.000 ευρώ θα δίνονται σε νέους αλιείς κάτω των 40 ετών ως ατομική στήριξη για την εκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, ώστε να αγοράσουν μικρά αλιευτικά σκάφη μεταξύ 5 και 30 ετών αλλά απαιτείται να έχουν επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 5 ετών στον τομέα.

Ανανέωση μηχανής

Το Ευρωκοινοβούλιο πρόσθεσε στο ΕΤΘΑ κονδύλια για την αντικατάσταση ή εκσυγχρονισμό μηχανών στα αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους 24 μέτρων με την προϋπόθεση ότι στα σκάφη μήκους 12-24 μέτρων η ισχύς του νέου κινητήρα είναι μικρότερη από εκείνη του κινητήρα που αντικαθιστά. Ωστόσο, μια τροπολογία για την επαναφορά των επιδοτήσεων για την ανανέωση του στόλου απορρίφθηκε.

Αειφόρος αλιεία στην ΕΕ

Το ΕΤΘΑ θα βοηθήσει τους αλιείς να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΚΑλΠ (βιώσιμες αλιευτικές ποσοστώσεις από το 2015 και απαγόρευση της απόρριψης ανεπιθύμητων ψαριών) με τη στήριξη επενδύσεων σε πιο επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία ή εξοπλισμούς που θα διευκολύνουν το χειρισμό, την αποθήκευση και την εκφόρτωση ανεπιθύμητων αλιευμάτων. Ενισχύσεις από το ΕΤΘΑ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας, τη συλλογή δεδομένων και τις λιμενικές υποδομές.

Τώρα, οι κανόνες αυτοί μένει να επικυρωθούν πριν λήξει η θητεία αυτού του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Δείτε εδώ τον κανονισμό (ΕΕ) 1380/2013 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ΚΑλΠ.


Πηγη agronews.gr