Ποιος «σκότωσε» τον 35χρονο μπασκετμπολίστα Στρατή Τραντάλη;

Ελλείψει νομοθετικού πλαισίου που να καθιστά υποχρεωτική την παρουσία γιατρών στους αγώνες τοπικού πρωταθλήματος αθλημάτων πλην εκείνων του ποδοσφαίρου, τίθεται σε κίνδυνο ουσιαστικά η ζωή των αθλητών.

Το γεγονός αναδείχθηκε πριν από λίγες μέρες και με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 35χρονου μπασκετμπολίστα Στρατή Τραντάλη. Την ίδια στιγμή, σε αχρηστία βρίσκεται ο ιατρικός εξοπλισμός που αγοράστηκε για τα γήπεδα του νησιού, αφού δεν υπάρχουν σε αυτά γιατροί για να τον χρησιμοποιήσουν. Αυτό υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης.

Το νομικό πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου έδωσε 18.000 ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό σε αθλητικούς χώρους που «υπάρχουν υπό τη σκέπη του». Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δε γινόταν να λειτουργήσουν οι χώροι άθλησης στη Λέσβο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, αν δεν υπήρχε σε αυτούς ιατρικός εξοπλισμός. Γι’ αυτό και αγοράστηκαν εντός του 2013 συσκευές αμπού, οξυγόνου, φορεία-κρεβάτια, κολάρα, φαρμακεία και ό,τι προβλεπόταν βάσει της συγκεκριμένης απόφασης.

Με τέτοιου είδους συσκευές εξοπλίστηκε το Κλειστό της Νεάπολης, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, το γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, της Καλλονής και άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο γήπεδο της Νεάπολης και το Κολυμβητήριο, αυτός ο ιατρικός εξοπλισμός είναι άχρηστος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει γιατρός εκεί. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του νομικού προσώπου, Κώστας Αστυρακάκης, «αν δεν υπάρχει γιατρός στους χώρους άθλησης, ποιος άλλος εκτός από εκείνον θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλα αυτά τα “εργαλεία”, όπως για παράδειγμα τις συσκευές οξυγόνου;».


«Υποχρεωτικός ο γιατρός»

Έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι η ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού αν μη τι άλλο μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο τόνισε ότι οι αρμόδιοι των υπουργείων θα έπρεπε να είχαν επιβάλει με νόμο την παρουσία γιατρού σε τέτοιου είδους αγώνες. «Σε αγώνες ποδοσφαίρου τοπικού πρωταθλήματος ο διαιτητής δε θα σφυρίξει την έναρξη του αγώνα αν στο χώρο δεν υπάρχει γιατρός», παρατηρώντας ότι το ίδιο έπρεπε να συμβαίνει με όλα τα αθλήματα, ενώ τόνισε ότι σε αγώνες που είχαν γίνει στο Κολυμβητήριο πριν λίγο καιρό. δεν υπήρχε γιατρός. «Πρέπει να επιβληθεί από τις ομοσπονδίες μπάσκετ, βόλλεϋ, κολύμβησης και των υπόλοιπων αθλημάτων, στα σωματεία τους, υποχρεωτική ύπαρξη γιατρών κατά τη διάρκεια αγώνων».
Το κόστος ενός γιατρού, σύμφωνα με παράγοντα του ποδοσφαίρου, δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ, όταν τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει συνολικά μία ομάδα για τη διεξαγωγή ενός αγώνα τοπικού ποδοσφαίρου μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 160 και 200 ευρώ.

Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά στα υπόλοιπα αθλήματα, θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο τις ζωές των αθλητών, αφού όπως αποδεικνύεται, τα περισσότερα σωματεία κυρίως λόγω οικονομίας αποφασίζουν να μην υπάρχει γιατρός κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η απουσία γιατρού, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Πατέστος, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει, να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και να πάει στο γήπεδο για να παραλάβει τον αθλητή και να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο. Επισημαίνει δε, ότι πολλά σωματεία στηρίζονται στον εθελοντισμό, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης, που σε πολλές περιπτώσεις θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Θα πρέπει κάποιος να αναλογιστεί γιατί χρειάζεται το γιατρό σε ένα γήπεδο, απλά για να υπάρχει ή για να προστατέψει τους αθλητές του;»

Τόνισε, ακόμη, ότι όσο ερασιτεχνικό κι αν είναι ένα σωματείο, από τη στιγμή που παίζουν οι αθλητές, πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός στο χώρο, ενώ πρέπει και οι αθλητές να έχουν κάνει έναν τυπικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.


Στους εθελοντές…

Εκτός όμως από τους αγώνες όπου μπορεί να κληθούν εθελοντές για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, έχει διαπιστωθεί ότι και σε μεγάλες διοργανώσεις, οι υπεύθυνοι αυτών ζητούν τη συμβολή των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Λέσβου, όπως είχε γίνει σε συναυλίες το καλοκαίρι που μας πέρασε. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος της όλης εκδήλωσης και εκείνο του γιατρού, θα διαπιστώσει ότι το δεύτερο είναι ελάχιστο. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις οι διοργανωτές φροντίζουν να υπάρχει γιατρός, απλά επιλέγουν να καλύψουν το κενό που υπάρχει, με τους εθελοντές που ανιδιοτελώς προσφέρουν τη βοήθειά τους.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός