Νέο Λιμεναρχείο στο λιμάνι Μυτιλήνης

Αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινά η εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση κτηρίου μέσα στο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, το οποίο θα στεγάσει το κεντρικό Λιμεναρχείο της Λέσβου.


Η μελέτη θα εκπονηθεί απ’ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ η χρηματοδότηση του έργου σχεδιάζεται να γίνει σε ποσοστό 40% απ’ το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και κατά 60% απ’ το ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Yπουργείο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την απαραίτητη υποδομή στέγασης του Λιμεναρχείου, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό απ’ το 2003, ακριβώς απέναντι απ’ το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη ζώνη του λιμανιού.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, σε πρόσφατη επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, οι οποίες είναι γνωστό πως υπολείπονται σε έκταση κατά πολύ των υπηρεσιακών αναγκών σε χώρους, τέθηκε στον επιθεωρητή Νοτίου και Βορείου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος, ναύαρχο Αθανάσιο Χονδρονάσιο, η ανάγκη να ανεγερθεί νέο κτήριο. Μάλιστα τονίστηκε απ’ τον κ. Κορδώνη πως το βασικότερο πρόβλημα στην προοπτική κατασκευής, είναι η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για την εκπόνηση της μελέτης.

Λυμένο το πολεοδομικό

Απ’ τον Ιανουάριο του 2004, με κοινή υπουργική απόφαση των Βαγγέλη Βενιζέλου και Νίκου Χριστοδουλάκη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει οικόπεδο 420 τετραγωνικών μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Μυτιλήνης, με σκοπό, όπως μας ανέφερε η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένη Μητρίτσα, την ανέγερση κτηρίου για Λιμεναρχείο.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 17 Δεκεμβρίου 2012, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και προέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), Κώστα Μουτζούρη, με την οποία θεσπίστηκε ο «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης της χερσαίας ζώνης Λιμένα Μυτιλήνης», δημιουργήθηκε δηλαδή ένα τοπικό πολεοδομικό, που προβλέπει τι επιτρέπεται να χτιστεί και πού, μέσα στο λιμάνι.

Με την παραχώρηση οικοπέδου, αλλά και με την πολεοδόμηση του λιμανιού, πληρούνται ουσιαστικά οι προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί η ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει το Λιμεναρχείο.

Χρονοδιάγραμμα

«Ο ναύαρχος Χονδρονάσιος ανέλαβε πρωτοβουλία και προκάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη, στον Πειραιά, ειδική σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θανάση Χριστόπουλο, στην οποία και ήταν παρών, με αντικείμενο το νέο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης», ανέφερε ο κ. Κορδώνης, που συμμετείχε στη σύσκεψη όπως και ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Μαργωμένος, αλλά και στελέχη της Υπηρεσίας Κατασκευών του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων η οροϊσταμένη, κ. Πετρά, και η αρχιτέκτονας κ. Αναγνωσταρά, που μάλιστα κατάγεται απ’ τον Τρύγονα.

«Εξήγησα στο Γενικό και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όπως είχα πει και στην επιθεώρηση απ’ το ναύαρχο, πως αν ξεκινούσαμε τη διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης, πέρα απ’ το ζήτημα κόστους, θα απαιτούνταν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δυο - τριών χρόνων, για να ολοκληρωθεί. Ο κ. Χριστόπουλος μας υποσχέθηκε πως η μελέτη θα εκπονηθεί απ’ την υπηρεσία και μάλιστα εντός των ημερών οι κ.κ. Πετρά και Αναγνωσταρά θα έρθουν στη Μυτιλήνη, ώστε να προχωρήσουν επί τόπου στις αναγκαίες μετρήσεις», ανέφερε ο κ. Κορδώνης.

Για τη μελέτη που θα εκπονηθεί, υπάρχουν ήδη έτοιμες προδιαγραφές από αντίστοιχη η οποία προηγήθηκε για το Λιμεναρχείο της Κω, οπότε, όπως εκτιμά ο κ. Κορδώνης, μέσα σε λίγους μήνες η υπηρεσία μπορεί να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη μελέτη και να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του έργου. Για τη χρηματοδότηση του Λιμεναρχείου, που υπολογίζεται να κοστίσει περί τις 800.000 ευρώ, υπήρξε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου απόφαση το 40% της δαπάνης να αναληφθεί απ’ το Λιμενικό Ταμείο, ενώ για το υπόλοιπο 60% υπήρξε η δέσμευση του κ. Χριστόπουλου πως θα εξασφαλιστεί από τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Θα διαθέτει και χώρο για κατοικία του εκάστοτε λιμενάρχη

580 τετραγωνικά σε δύο επίπεδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν ο κ. Κορδώνης και η κ. Μητρίτσα, το παραχωρηθέν απ’ το Δημόσιο οικόπεδο βρίσκεται στην άκρη της οδού εξόδου που διέρχεται απ’ την κεντρική πόρτα του Κολυμβητηρίου, και είναι έκτασης 420 τετραγωνικών μέτρων. Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ανεγερθεί Λιμεναρχείο συνολικού εμβαδού περί τα 900 τετραγωνικά, αλλά κατόπιν παρέμβασης των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως είπε ο κ. Κορδώνης, «κόπηκε» ένας όροφος για να μην αλλοιωθεί το τοπίο σε σχέση με τα απέναντι παραδοσιακά κτήρια.

Έτσι, η μελέτη που εκπονείται, είναι για κτήριο 580 τετραγωνικών μέτρων, σε δύο επίπεδα, ενώ για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος έχει ήδη διατεθεί και ένας χώρος στο τμήμα των παλιών αποθηκών του Τελωνείου, που στεγάζει τον τελευταίο χρόνο, μετά την ανακαίνισή του, το Λιμενικό Ταμείο (έχει είσοδο στην πλευρά της θάλασσας).
Στα 580 αυτά τετραγωνικά θα υπάρξει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση και ειδικού χώρου 50 - 60 τετραγωνικών, ο οποίος θα προορίζεται για κατοικία του εκάστοτε λιμενάρχη Μυτιλήνης.


Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ