Υποβρύχια διασύνδεση Κόλπου Καλλονής

Για να πέσουν τρία καλώδια περίπου 1.200 μέτρων το καθένα, που θα συνδέσουν τη Νυφίδα με την Αποθήκα, προκειμένου να διασυνδεθεί το ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης στον Κόλπο Καλλονής, χρειάστηκαν κοντά 10 χρόνια αδειοδοτήσεων, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν προσφάτως.


Τώρα, ανάλογα με το πότε η ΔΕΗ θα έχει στη διάθεσή της το υλικό που θα ποντίσει, θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση, που πέραν μιας εναλλακτικής οδού ηλεκτρικής διασύνδεσης της κεντρικής και της δυτικής Λέσβου που προστίθεται σ’ αυτές που υπάρχουν, θα εισφέρει στην ευστάθεια και την ασφάλεια συνολικά του ενεργειακού δικτύου της περιοχής.

Πριν από λίγες μέρες, με απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και παραλίας στη «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Α.Ε.», προκειμένου να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου «Υποβρύχια διασύνδεση μέσης τάσης στον Κόλπο Καλλονής». Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει το δικαίωμα χρήσης περίπου 46 τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού και 20 μέτρων παραλίας στη Νυφίδα Λέσβου και αντίστοιχα 27 τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού και 20 παραλίας στην Αποθήκα.

Τα σημεία αυτά θα αποτελέσουν τις βάσεις για την εγκατάσταση τριών νέων υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης (20 KV) στον Κόλπο Καλλονής, τα οποία και θα ενώσουν υποβρυχίως τις δύο στεριές.

Στην απόφαση μεταξύ πολλών ακόμη παρατηρήσεων, τονίζεται η ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι η θαλάσσια περιοχή εκτέλεσης του έργου αποτελεί δίαυλο του Κόλπου Καλλονής από όπου εξέρχονται και εισέρχονται αλιευτικά, τουριστικά και γενικότερα μικρά πλοία και θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα σήμανσης κατά την εκτέλεση του έργου. Σε περίπτωση δε ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα σταματήσουν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, καταγραφή των ευρημάτων, φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση από ειδικευμένο προσωπικό, η αμοιβή του οποίου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου.

Όλοι γνωμοδότησαν

Ο τομεάρχης Δικτύου Λέσβου τής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Μάκης Μπάμπουρας, ανέφερε ότι το έργο θα υλοποιηθεί κεντρικά απ’ το Διαχειριστή, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ακόμη βρόγχος, μια εναλλακτική γραμμή που θα συνδέει με δίκτυο μέσης τάξης τις δύο άκρες του Κόλπου Καλλονής.

«Ανάλογη διασύνδεση έχουμε στον Κόλπο Γέρας απ’ την αρχή της ηλέκτρισης του νησιού, πέντε δεκαετίες τώρα, ενώ η προσπάθεια να διασυνδεθεί και ο κόλπος της Καλλονής ξεκίνησε απ’ τη ΔΕΗ μια 10ετία τώρα», επεσήμανε ο κ. Μπάμπουρας, προσθέτοντας ότι «αν δει κανείς πόσο πολλοί φορείς εμπλέκονται στο θέμα της αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων, θα καταλάβει γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος και αλληλουχία εγκρίσεων για το συγκεκριμένο έργο. Χωρίς υπερβολή, ίσως δεν υπάρχει υπουργείο που να μη γνωμοδότησε για να γίνει αυτή η διασύνδεση.».

Είναι χαρακτηριστικό πως για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει και ο Δήμος Καλλονής, πριν δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που ισχύει τρία χρόνια τώρα.
Σε σχέση με το πότε θα γίνει το έργο, που όπως τόνισε ο κ. Μπάμπουρας θα συμβάλλει στην ευστάθεια και ασφάλεια του όλου συστήματος ηλεκτροδότησης της κεντρικής και δυτικής Λέσβου, ο ίδιος ανέφερε πως θα εξαρτηθεί απ’ το αν υπάρχει ετοιμοπαράδοτο ή όχι υλικό στις αποθήκες τού ΔΕΔΔΗΕ. Σημειωτέον ότι το 80% του κόστους του έργου αφορά στο υλικό, αφού οι εργασίες θεωρούνται σχετικά εύκολες, επειδή η διασύνδεση αφορά σε ομαλή ακτογραμμή μήκους 1.200 περίπου μέτρων.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός