Άρθρο λογοθεραπείας: Όσα δεν γνωρίζετε για την Εξελικτική Απραξία του Λόγου….

Γράφει για το LesvosPost.com η εξωτερική συνεργάτης Ρεπάνη Ευστρατία- Λογοθεραπεύτρια

Η Εξελικτική Απραξία του Λόγου είναι διαταραχή ομιλίας, η οποία παρεμποδίζει την ικανότητα του παιδιού για τη σωστή προφορά φθόγγων, συλλαβών και λέξεων. Είναι η έλλειψη της ικανότητας για την τοποθέτηση των οργάνων της άρθρωσης (γλώσσα, χείλη, σιαγόνες) για την παραγωγή φθόγγων και για την διαδοχικότητά τους μέσα σε συλλαβές και λέξεις.

Η παιδική απραξία του λόγου είναι μία κατάσταση η οποία εκτιμάται ότι συμβαίνει στα 1-10 παιδιά ανά 1000. Η Εξελικτική Λεκτική Απραξία παρουσιάζεται ως η συχνότερη αιτία για την καθυστέρηση της ομιλίας στην προσχολική ηλικία.

Τι προκαλεί την εξελικτική λεκτική απραξία

Η απραξία είναι αποτέλεσμα νευρολογικής διαταραχής και προκαλείται από κάποια ανεπαίσθητη βλάβη ή δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Και στις δύο περιπτώσεις, παρόλο που υπάρχει φυσιολογικός μυϊκός τόνος, υπάρχει δυσκολία στη θεληματική ή και μετά από εντολή, εκτέλεση κινήσεων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή της ομιλίας. Τα χαρακτηριστικά της ομιλίας που μας βοηθούν στην διάγνωση της λεκτικής απραξίας είναι διαταραχές στην άρθρωση, στον τονισμό και ο αργός ρυθμός του προφορικού λόγου.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της;
  • Φτωχό απόθεμα φθόγγων στο λόγο του. Το παιδί έχει πολύ λίγους φθόγγους, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόματα.
  • Ασυνέπεια. Παρουσιάζει λάθη ακολουθίας στο λόγο του και ανακολουθία στην ικανότητά του για ομιλία. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ικανό να προφέρει το φθόγγο /Π/ στην αρχή μιας λέξης, εφόσον μετά το /Π/ ακολουθεί το /Ο/, παρόλα αυτά να μην μπορεί να το προφέρει εάν ακολουθεί το /Ε/.
  • Πιθανόν το παιδί να μπορεί να προφέρει μερικές απλές μικρές λέξεις καλά, αλλά όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο ή τρεις λέξεις στη σειρά, παραλείπει τους τελικούς φθόγγους.
  • Το μήκος της φράσης επιδρά αρνητικά στην προφορά. Όσο πιο εκτεταμένη είναι η φράση, τόσο χειροτερεύει και η ακρίβειά της.
  • Το άγχος είναι πιθανόν να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να μιλήσει σωστά.
  • Είναι πιθανόν να ξεχνούν την προφορά ορισμένων λέξεων. Οι γονείς συχνά αναφέρουν ότι το παιδί “συνήθιζε να το λέει, αλλά όχι πια”.
Ποιοι άλλοι τομείς επηρεάζονται;
  • Τα παιδιά με Εξελικτική Απραξία του Λόγου βιώνουν δυσκολίες προσέγγισης του λεξιλογίου. Δυσκολεύονται να ανακαλέσουν γρήγορα τις λέξεις που θέλουν να πουν.
  • Επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά ή ντροπή.
  • Δυσκολία στο πως να τοποθετήσουν τα πράγματα σε σωστή ακολουθία ή σε σειρά και μετά από αυτό να θυμηθούν ποια ήταν η σωστή σειρά.
  • Προβλήματα στη μάθηση της ανάγνωσης και γραφής. Παρόμοια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στον προφορικό λόγο. Δε μπορούν να ανακτήσουν τις λέξεις από τη μνήμη τους και δε μπορούν να τοποθετήσουν τα γράμματα σε ακολουθία προκειμένου να φτιάξουν λέξεις, καθώς επίσης να τοποθετήσουν τις λέξεις σε ακολουθία προκειμένου να συντάξουν προτάσεις με σημασιολογικό περιεχόμενο.
  • Δυσκολίες στον κινητικό προγραμματισμό που αφορά τη λεπτή κινητικότητα, όπως είναι το κόψιμο με το ψαλίδι, τη ζωγραφικά και το γράψιμο.
Η εξελικτική λεκτική απραξία δεν αποτελεί μια απλή καθυστέρηση του λόγου αλλά μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή η οποία χρήζει άμεσης λογοθεραπευτικής αντιμετώπισης. Η θεραπεία του λόγου απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος και συνήθως είναι μακροχρόνια λόγω της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης διαταραχής.

e-mail: stratoula.rpn@gmail.com

Το γραφείο λογοθεραπείας βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (Καβέτσου 10, 2ος όροφος)  και μπορείτε να το επισκέπτεστε μόνο με ραντεβού το όποιο θα κλείνετε στα τηλ: 22510-37624 και 6940201710 ή μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα Λογοθεραπείας στο FACEBOOK ΕΔΩ.. ¨


Τα άρθρα της κ Ρεπάνη θα μπορείτε να τα βρείτε στις ετικέτες και συγκεκριμένα στην ετικέτα «Άρθρα Λογοθεραπείας» ΕΔΩ