Δυσλειτουργίες στη νέα Υπηρεσία Ασύλου και στην Λέσβο

Σύμπραξη της Yπηρεσίας Ασύλου με την αστυνομική πρακτική της γενικευμένης και παρατεταμένης κράτησης όσων ζητούν άσυλο διαπιστώνουν εννιά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα σε άλλες δυσλειτουργίες της υπηρεσίας.


Οι οργανώσεις (Αίτημα, Αρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων) χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πρόσβαση στη διεθνή προστασία είναι πια αρμοδιότητα πολιτικής υπηρεσίας και όχι αστυνομικής αρχής και σημειώνουν ότι στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας παρουσιάζονται αυξημένα ποσοστά χορήγησης ασύλου.

Ωστόσο, τα τρία γραφεία της Yπηρεσίας στην Ελλάδα (Αθήνα, Εβρος, Λέσβος) δεν επαρκούν και μεγάλος αριθμός όσων ζητούν άσυλο αναγκάζεται να έρθει στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να συλληφθεί στη διαδρομή. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζονται μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τη νέα υπηρεσία, «ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από το προηγούμενο σύστημα που εφάρμοζε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη)», όπως γράφουν οι οργανώσεις.

Στην ουρά αναγκάζονται να περιμένουν εξίσου ανήλικοι, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και άλλες ευάλωτες ομάδες. «Η έλλειψη ικανοποιητικού μηχανισμού για τον εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων, η έλλειψη επαρκούς διερμηνείας σε όλες τις γλώσσες, καθώς και η έλλειψη προστασίας από τη σύλληψη για όλους εκείνους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα αλλά δεν τα καταφέρνουν αποτελούν σημαντικά προσκόμματα για την υποβολή του αιτήματος», σημειώνουν.

Αποτρεπτικά για την υποβολή αιτήματος ασύλου λειτουργεί το γεγονός ότι ορισμένα γραφεία βρίσκονται μέσα σε κέντρα κράτησης, ενώ σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι κρατούμενοι θέλουν να υποβάλουν αίτημα, λόγω της αποθαρρυντικής ή και αποτρεπτικής πρακτικής των αστυνομικών αρχών.

Επιπλέον, παρ’ όλο που απαγορεύεται η κράτηση όσων ζητούν άσυλο, παρά μόνο ως εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όταν δεν μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα, «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων που υποβάλλουν αίτημα για άσυλο συνεχίζει να κρατείται συστηματικά και αναιτιολόγητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι η απόφαση κράτησης -με μόνη εξαίρεση όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας/δημόσιας τάξης- εκδίδεται από την αστυνομία κατόπιν εισήγησης της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου. Στην ουσία δηλαδή έχουμε συνέχιση της πρακτικής της αστυνομίας για γενικευμένη και παρατεταμένη κράτηση των αιτούντων με τη “σύμπραξη” αυτή τη φορά της Υπηρεσίας Ασύλου», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών