1η Δεκεμβρίου 2013: Διεθνής Ημέρα κατά του HIV/AIDS


H 1η Δεκεμβρίου, διεθνής ημέρα κατά του HIV/AIDS, στοχεύει στην επαγρύπνηση και την κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Μηδενίστε! Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις. Αυτό είναι το θέμα της παγκόσμιας ημέρας  κατά του AIDS για τα έτη 2011-2015.
Ωστόσο, αν και τα περιστατικά με AIDS δείχνουν μια σταθερή μείωση κατά 48% στο χώρο της Ευρώπης στη χρονική περίοδο 2006-2012 κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας, ο αριθμός αντίστοιχα των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113%, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση συνδέεται στενά με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται. 

 Στην Ελλάδα, σύμφωνα  με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV (+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε  2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η επιδημία του HIV στη χώρα μας ακολούθησε μια ανοδική πορεία (Σχήμα 1), ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά, ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 1041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.
 Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 συνολικά περιστατικά HIV σε σύγκριση με τα 1058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε συμπεράσματα (πίνακας 1).

 Πίνακας 1: περιπτώσεις HIV λοίμωξης με βάση το έτος δήλωσης και την κατηγορία μετάδοσης
Σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης θα πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς (θεσμικούς και ΜΚΟ) που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπέβαλε το 2013 προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόληψη της HIV λοίμωξης και την αναχαίτιση της επιδημίας στους ΧΕΝ.

 Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιχειρεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και δράσεις σε μέρη που συχνάζουν νέα άτομα. Το προσωπικό του οργανισμού σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ΧΕΝ, οι ομο/αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα εκδιδόμενα άτομα, μοιράζοντας αποστειρωμένες σύριγγες, βελόνες και προφυλακτικά, προσφέροντας και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 Πρόσφατη δράση του οργανισμού  με ομάδα-στόχο τα νεαρής ηλικίας άτομα, αποτελεί η επιστράτευση για την πρόληψη για τον HIV των social media  και των bloggers.
 Σε εποχές οικονομικής κρίσης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης των παρεμβάσεων πρόληψης, αλλά και της παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας σε όσους και όσες την έχουν ανάγκη, προκειμένου το σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS να γίνει πραγματικότητα

 Μηδενίστε!
Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις.
Μηδενίστε τους θανάτους από AIDS.

Μηδενίστε τις διακρίσεις.