Αυξήσεις ΣΟΚ στα δημοτικά τέλη του Δήμου Λέσβου…..

Σε αντίθεση μ’ ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση της δημοτικής αρχής για εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών εγκρίθηκε απ’ το όργανο κι έτσι για το 2014 ο Δήμος Λέσβου θα εισπράξει περί τις 540.000 ευρώ περισσότερα χρήματα απ’ το 2013 μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ, για τις ανάγκες καθαριότητας και φωτισμού.


Το αποτέλεσμα αυτό σημειώθηκε εξ αιτίας του ότι η πρόταση, εκτός από αυξήσεις, περιελάμβανε και μειώσεις τελών, που ειδικά για το Πλωμάρι και την Άντισσα ήταν ιδιαίτερα μεγάλες (της τάξης του 22% - 25%).
Με αυτό το σκεπτικό, δύο δημοτικοί σύμβουλοι απ’ την περιοχή της Άντισσας, ο Στρατής Κυρατζής και ο Κώστας Λουκαδέλλης, διαφοροποιήθηκαν απ’ την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους συμβούλους που καταψήφισαν την εισήγηση ή επέλεξαν το λευκό, συμβάλλοντας έτσι, μαζί με τη «διπλή» ψήφο του προέδρου, Παναγιώτη Ζαφειρίου, στην έγκριση της πρότασης.

Ο κ. Λουκαδέλλης δεν έδωσε, όπως φάνηκε, εύκολα την ψήφο του. Πέτυχε στο «παρά πέντε», με τη συναίνεση του Δημήτρη Βουνάτσου που συμπεριέλαβε τις προτάσεις του στην τελική απόφαση, να ενταχθούν στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα μειωθούν στο μισό τα ανταποδοτικά τέλη το 2014, μαζί με τους πολυτέκνους, και οι τρίτεκνοι. Ομοίως κατάφερε να αποδεχθεί ο δήμαρχος την πρότασή του οι περιοχές που φιλοξενούν Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) να τύχουν αντισταθμιστικών οφελών, ενώ ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος ήταν ο μόνος που πρότεινε μείωση των συντελεστών που είχε εισηγηθεί ο Νίκος Κατράνης - και τελικά έγινε, έστω και μικρή - και για τις οικίες, και για τα καταστήματα.

Η απόφαση

Με ψήφους 19 υπέρ, 14 κατά και πέντε λευκές, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε την αναπροσαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2014 των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ως εξής:
- Να επιβληθεί σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες για κατοικίες και συναφείς στεγασμένους χώρους οικιακής χρήσης ενιαίος συντελεστής 1,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα και συναφείς στεγασμένους χώρους επαγγελματικής χρήσης ενιαίος συντελεστής 2,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, όπου οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι.
- Εκτιμώντας τις κοινωνικές τάξεις που ιδιαίτερα πλήττονται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, να μειωθούν κατά 50% τα ανταποδοτικά τέλη στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και σε άτομα που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους είναι άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και τους επιβαρύνουν, ύστερα από σχετική αίτησή τους.
Αναλυτικά στον πίνακα που δημοσιεύουμε, αναφέρεται ανά δημοτική και τοπική κοινότητα τι ανταποδοτικά τέλη ισχύουν τώρα, τι θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και ποια είναι η διαφορά σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τόσο για οικίες, όσο και για καταστήματα.

Απαίτηση ντόπιων και επισκεπτών

Πιο καθαρό, πιο φωτισμένο νησί

Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τα ανταποδοτικά, που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, αφιερώθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Λέσβου έναντι των ανταποδοτικών που εισπράττει και διατίθενται αποκλειστικά για την καθαριότητα και το δημοτικό φωτισμό.
Απ’ τα στοιχεία που ανέφερε ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Αληγιάννης, αλλά και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν απ’ τους αντιδημάρχους Οικονομικών Νίκο Κατράνη, Καθαριότητας Ηλία Κουνιαρέλλη και Περιβάλλοντος Γιάννη Βατό, που μίλησε και ως πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., ο Δήμος είχε μικτά έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά το 2013, της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 1,7 εκατ. ευρώ επιστρέφει στη ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνεται απ’ το Δήμο, ένα ποσό (περί το 1,2 εκατ. ευρώ) δίνεται στη ΔΕΔΑΠΑΛ για τη δευτεροβάθμια επεξεργασία των απορριμμάτων και μένουν κάτι λιγότερα από πέντε εκατομμύρια για την καθαριότητα και την εξυπηρέτηση της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Αυτά λοιπόν τα χρήματα δαπανώνται για να είναι η Λέσβος καθαρή και καλά φωτισμένη απ’ άκρο σ’ άκρο. Όπως πολλοί σύμβουλοι επεσήμαναν, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε τα τρία χρόνια του ενιαίου Δήμου, ενώ υπήρξαν και σχόλια πως «ουδέποτε η Μυτιλήνη ήταν καθαρή».
Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι, όπως υπογράμμισαν σύμβουλοι κυρίως της αντιπολίτευσης, τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ και εισπράττει ο Δήμος, να είναι πράγματι ανταποδοτικά, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες.
Με τοποθέτηση του Παντελή Πατερέλλη επανήλθε στο προσκήνιο και παλαιότερη πρόταση, που αφορούσε στην ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας στις 12 δημοτικές ενότητες, πλην της Μυτιλήνης, όπου και θα συγκεντρωνόταν όλο το δυναμικό της καθαριότητας. Ο ίδιος έθιξε και το γιατί δε ζητήθηκε η εμπειρία από άλλους νησιωτικούς δήμους, ενώ ψήφισε, όπως και τα μέλη του συνδυασμού του Δημήτρης Κάσσιος και Βάσω Χοχλάκα, λευκό. Απ’ τον ίδιο συνδυασμό καταψήφισε ο Γιώργος Λεμονός και ο ανεξαρτητοποιηθείς Δημήτρης Βελούτσος, ο οποίος στην παρέμβασή του υποστήριξε πως όσα λεφτά και να εισπραχθούν, αν δεν υπάρξει «καλό κουμάντο», δε θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της καθαριότητας.
Λευκό ψήφισαν, ακόμη, οι Απόστολος Πατέστος και Ταξιαρχούλα Πνακά, ενώ καταψήφισαν την πρόταση για αναπροσαρμογή σε πνεύμα εξορθολογισμού των τελών οι ανεξάρτητοι Στρατής Αλεξίου, Σοφία Δόλκα, Ανθούλα Σουπιάδου και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, όπως και οι σύμβουλοι των παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης (με εξαίρεση τους κ.κ. Λουκαδέλλη και Κυρατζή) και των Βαγγέλη Παλαιολόγου και Γιώργου Πάλλη.


Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ