Απαραίτητος ο έλεγχος των ποιμενικών σκύλων στην επικράτεια

Με επιστολή της προς το ΥΠΑΑΤ, το Υπουργείο Υγείας, την Εισαγγελία Πολυγύρου και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, ζητά τον τακτικό έλεγχο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ για να διαπιστώνεται η ευζωία των σκύλων των κτηνοτρόφων.


Επιπλέον, ζητά την δίωξη κτηνοτρόφου που κακοποιεί τα ζώα του. 

Ακολουθεί η επιστολή:
  

Κύριοι

Επανερχόμαστε στο θέμα του ελέγχου των ποιμενικών σκύλων όσον αφορά την σωστή φροντίδα αυτών από τους ιδιοκτήτες τους κτηνοτρόφους, θέμα που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και για την ευζωία των ζώων αλλά και για την προστασία των ίδιων των κτηνοτρόφων και του κοινού από κινδύνους και πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την κατά κανόνα πλημμελή φροντίδα των ζώων αυτών.

Παρά το γεγονός ότι οι ποιμενικοί σκύλοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες των κτηνοτρόφων για την φύλαξη και τον έλεγχο των κοπαδιών, παρατηρούμε να έχουν μια εικόνα εγκατάλειψης και κακοποίησης της οποίας η μορφή ποικίλει από περιοχή σε περιοχή της χώρας μας.  

Είναι γνωστά π.χ. τα μόνιμα δεμένα βαρελόσκυλα της Κρήτης,Σκύρου,Λεσβου και της Ικαρίας που περνούν την σύντομη κατά κανόνα ζωή τους χωρίς καμιά κτηνιατρική φροντίδα, καμιά προστασία από τις όποιες καιρικές συνθήκες, χωρίς επαρκή τροφή και μένοντας μέρες ακόμα και χωρίς νερό. 

Αλλά ακόμα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπου οι ποιμενικοί σκύλοι έχουν την τύχη και το προνόμιο να ζουν ελεύθεροι και να ακολουθούν τα κοπάδια των κτηνοτροφικών ζώων στις περιπλανήσεις τους, παρατηρούμε πως η εικόνα των ζώων αυτών δείχνει την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους για την καλή υγεία τους και την σωστή διατροφή τους.

Τα ακρωτηριασμένα αυτιά (άλλοτε το δεξί, άλλοτε  το αριστερό και άλλοτε και τα δύο σε διαφορετικό βάθος ανάλογα με τον ιδιοκτήτη) είναι ένα μαρτύριο στο οποίο υποβάλλονται τα ζώα τους πρώτους μήνες της ζωής τους, με πρωτόγονα μέσα και χωρίς καμιά μέριμνα για την αποφυγή μολύνσεως του τραύματος, μόνο και μόνο για να ξεχωρίζει ο κάθε κτηνοτρόφος τους δικούς του σκύλους.

Ζώα με δερματικές παθήσεις σε προχωρημένο στάδιο που ‘’σέρνονται’’ και μεταδίδουν την δερματική νόσο σε ότι βρεθεί μπροστά τους και τα οποία παρουσιάζουν μια εικόνα αποκρουστική, είναι επίσης ένα φαινόμενο που παρατηρούμε πολύ συχνά στους ποιμενικούς σκύλους, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.    

Και μεταξύ των σημαντικών που αναφέραμε παρά πάνω, το σημαντικότερο είναι πως τα ζώα αυτά, τα οποία ζουν την μεγαλύτερη περίοδο του έτους στα βουνά και έρχονται σε άμεση επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας, είναι ανεμβολίαστα  κατά της λύσσας στην πλειονότητα τους.

Η γνώση μας σχετικά με τα θέματα στα οποία  αναφερόμαστε προκύπτει και από προσωπικές μας επαφές με κτηνοτρόφους αλλά και από επαφές που έχουμε κάνει μαζί τους στις συνεδριάσεις των κατά τόπους οργάνων τους, όπου κληθήκαμε να τους ενημερώσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους για τους ποιμενικούς σκύλους.

Θεωρούμε πως είναι απολύτως απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, αλλά και  της ΕΛ.ΑΣ όπως προκύπτει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 23.9.13,περί αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ,για διατήρηση καλής υγείας των σκύλων των κτηνοτρόφων, όπως και ο ετήσιος έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας αυτών ώστε να ελέγχεται ο εμβολιασμός τους.

Ο έλεγχος των γεννήσεων των ζώων αυτών αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα διότι το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων κουταβιών αλλά και ενήλικων σκύλων του είδους αποτελεί την δεύτερη αιτία, μετά τα κυνηγόσκυλα, της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, φαινόμενο το οποίο πρέπει να περιοριστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι :φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς.

Αναφερόμενοι στους τελευταίους έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς δεν επιδεικνύουν πάντα το ενδιαφέρον που επιβάλλεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας.     

Σαν παράδειγμα προς απόδειξη των όσων παραπάνω αναφέρουμε, καταγγέλλουμε με την παρούσα επιστολή μας, στην Εισαγγελία Πολυγύρου και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής τον κτηνοτρόφο Ά.. Ρ.. κάτοικο Τ.. του Δήμου Σ.. για τον παράνομο και απάνθρωπο ακρωτηριασμό των αυτιών των σκύλων του, για την κακή φυσική εικόνα που παρουσιάζουν τα ζώα αυτά και για την επαναλαμβανόμενη εγκατάλειψη κουταβιών και ζητάμε την δίωξη του.