Οικογενειακό δράμα στην Μυτιλήνη-Σε ακατάλληλες συνθήκες αναπτύσσεται τριών μηνών βρέφος (βίντεο)
ΜΕ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΠΑΙΔΙ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ!
Χωρίς νερό και ηλεκτρικό, και ακόμα χειρότερα σε ένα σπίτι που χρησιμοποιούν για τη διαμονή τους χωρίς να τους ανήκει, διαβιώνει ένα ζευγάρι στην περιοχή του Συνοικισμού της Μυτιλήνης, ενώ μαζί τους σε αυτές τις ακατάλληλες συνθήκες αναπτύσσεται το τριών μηνών βρέφος τους.
Οι δύο γονείς που δεν είναι παντρεμένοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν στο βρέφος ακόμα και το γάλα του, το οποίο προμηθεύονται με τα λίγα ευρώ που τους προσφέρουν οι γείτονες και όσοι τους γνωρίζουν, ενώ το νερό για τις βασικές τους ανάγκες το κουβαλούν με τα μπουκάλια από τις γειτονικές κατοικίες.
Δράμα…
Πρόκειται για τον 31χρονο Γιάννη Xούλαρη από την Αγιάσο και την 34χρονη σύντροφό του Ελένη Κρητικάκηαπό τη Μυτιλήνη, που προσπαθούν με μια κουβέρτα να ζεστάνουν το βρέφος τους αλλά και να ζεσταθούν οι ίδιοι, ενώ η μοναδική πηγή φωτισμού στο σπίτι είναι ένα κερί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ η “παγωμένη” και χωρίς ηλεκτρικό μονοκατοικία που ανήκει – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους – σε συγγενή τους που δεν βρίσκεται στη ζωή, παραβιάστηκε προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν έστω μια στέγη για να μεγαλώσουν το παιδί τους, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα το ζευγάρι φιλοξενούνταν από δω κι από κει.
Ο πατέρας είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ έχοντας αποφυλακιστεί πριν από λίγους μήνες (όπως μας είπε ο ίδιος για παραβάσεις όταν εργαζόταν ως οδηγός) και απασχολείται περιστασιακά σε αλιευτικό συγγενούς του με αμοιβή λίγα ψάρια, ενώ η μητέρα του βρέφους ανήμπορη, καθώς δεν μπορεί να βρει δουλειά, όπως αναφέρει.
Κάνοντας τον σταυρό τους και περιμένοντας κάποιος να ανοίξει την πόρτα και να τους βοηθήσει, οι δύο γονείς καταβάλλουν έναν καθημερινό αγώνα για λίγα ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν το γάλα του παιδιού τους, λίγη ζάχαρη και κάποια είδη διατροφής. Ο πατέρας του 31χρονου, Γιώργος Xούλαρης, προσπαθεί όσο μπορεί και ο ίδιος να τους βοηθήσει, όπως όμως δήλωσε στην εφημερίδα μας «οι δυνάμεις μου είναι πολύ περιορισμένες, καθώς εδώ και 5 χρόνια είμαι άνεργος όταν απολύθηκα από την μεταφορική εταιρεία στην οποία εργαζόμουν». Ο ίδιος που διαμένει στην Αγιάσο ανεβοκατεβαίνει συχνά στη Μυτιλήνη μεταφέροντας κάποιες φορές ακόμα και το νερό για να υπάρχει μέσα στο σπίτι, ενώ κάποιοι γείτονες έχουν ξεκινήσει έρανο για να τους στηρίξουν οικονομικά, για πόσο όμως άραγε;
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ όσο ο 31χρονος παραμένει εξαρτημένος από το αλκοόλ, τα περιθώρια να ανακάμψει αυτή η οικογένεια θα παραμένουν περιορισμένα, ενώ πολλοί από τους γείτονες θα συνεχίζουν να τους βλέπουν επιφυλακτικά, γνωρίζοντας ότι κάποια από τα χρήματα που ενδεχομένως τους έχουν προσφέρει κατά καιρούς “πήγαν” για το κρασί.
«Δεν αρνούμαι ότι πίνω, δεν είμαι όμως αλκοολικός», μας είπε ο Γιάννης αν και ο πατέρας του έδειξε να συμφωνεί περισσότερο μαζί μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλά το λέτε, πίνει, σας παρακαλώ βοηθήστε τον, ας βρεθεί κάποιος να τους βοηθήσει, είναι άδικο να ζουν σε αυτή την κατάσταση».
Και από αυτήν την περίπτωση αυτό το οποίο αναδεικνύεται είναι η παντελής απουσία μιας οργανωμένης πολιτείας που θα παράσχει βοήθεια στον εξαρτημένο – ενδεχομένως – πατέρα από το αλκοόλ, συμβάλλοντας στο να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Γνωστοί στις κοινωνικές υπηρεσίες
Ίσως η πιο τραγική φιγούρα σε αυτήν την οικογένεια είναι η 34χρονη Ελένη που βλέπει το μόλις τριών μηνών παιδί της χωρίς να μπορεί να του προσφέρει αυτά που θα έπρεπε, αυτά που για τους περισσότερους γονείς είναι δεδομένα και αυτονόητα.
Η ίδια έχει “χάσει” άλλα δύο παιδιά, δύο κοριτσάκια 4 και 5 ετών τα οποία τα πήραν οι κοινωνικές υπηρεσίες προωθώντας τα σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία της να τα μεγαλώσει.«Πριν 1,5 χρόνο έγινε αυτό όταν ο άνδρας μου ήταν στη φυλακή και δεν μπορούσα να μεγαλώσω τα παιδιά»,μας είπε η Ελένη, δείχνοντας σαστισμένη όταν τη ρωτήσαμε αν γνωρίζει πού βρίσκονται ή αν τα έχει ξαναδεί, απαντώντας μας αρνητικά.
Όπως μάλιστα ενημερωθήκαμε, μετά τον τοκετό οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν παρενέβησαν ώστε να πάρουν και το τρίτο παιδί με την προϋπόθεση ότι θα βρουν ένα χώρο για να το στεγάσουν. Αυτό ωστόσο έγινε κατά το ήμισυ, καθώς οι συνθήκες για ένα βρέφος είναι ακατάλληλες χωρίς θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό, αλλά και μια εναγώνια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον το γάλα για τη διατροφή του. Αυτό το οποίο οφείλουμε να μεταφέρουμε είναι πως το εσωτερικό του σπιτιού παραμένει πεντακάθαρο, κάτι το οποίο δείχνει τιςπροσπάθειες που καταβάλλει η μητέρα κι ας μην έχει τρεχούμενο νερό στη διάθεσή της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ είναι προφανές πως οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για τη διαβίωση ενός παιδιού λίγων μόλις μηνών και με την “ψυχρή λογική”, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέμβουν διασφαλίζοντάς του ασφαλή διαβίωση. Είναι όμως, άραγε, αυτό το ζητούμενο; Μήπως η απομάκρυνση και του τρίτου παιδιού από το ζευγάρι αποτελέσει “τη χαριστική βολή” για τον Γιάννη και την Ελένη, ώστε να χάσουν το όποιο κουράγιο τους έχει απομείνει και να βυθιστούν ακόμα πιο βαθιά στο περιθώριο;
Σ’ αυτό το δίλημμα έχει απαντήσει ήδη η κοινωνία του Συνοικισμού, οι απλοί καθημερινοί πολίτες που με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας τους, δεν κάλεσαν τις κοινωνικές υπηρεσίες για να τους πάρουν το παιδί, αλλά προσπαθούν με λίγα ευρώ, λίγη ζάχαρη και ένα πιάτο φαγητό να τους ενισχύσουν, ώστε το ζευγάρι να “βγάλει” ακόμα μια μέρα. Πλέον αυτό που απομένει είναι να απαντήσει και το κοινωνικό κράτος. Και αυτή η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι ο “ευνουχισμός” του Γιάννη και της Ελένης, αλλά η έμπρακτη στήριξη και το χέρι βοηθείας εκείνο που θα τους τραβήξει από το περιθώριο βγάζοντάς τους στο προσκήνιο της ζωής.
Ο Δ/ντης του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιος βγήκε ζωντανά χτες αργά το βράδυ με τηλεφωνική ανταπόκριση από την Μυτιλήνη και παρουσίασε το δράμα της οικογένειας στην WEB TV του Lay-out.gr και στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που υπάγεται στο ΣΚΑΙ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ