Ένα αστυνομικό τμήμα για κάθε δήμο, μειώνονται κατά τέσσερα στη Λέσβο

Τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων της Λέσβου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση του οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό.


Ο «Καλλικράτης» στην Ελληνική Αστυνομία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων της Λέσβου, όπου αναμένεται να μείνουν μόλις τέσσερα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την παραπέρα μείωση των παρεχόμενων αστυνομικών υπηρεσιών στη λεσβιακή ύπαιθρο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αναδιάρθρωση που θα γίνει, θέλει ένα αστυνομικό τμήμα ανά δήμο, με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους της χώρας. Εκτιμάται δε ότι η όποια εφαρμογή του σχεδίου, θα γίνει αμέσως μετά τις χωροταξικές αλλαγές που θα γίνουν στο χάρτη της Ελλάδας και που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την αναδιαμόρφωση του Δήμου Λέσβου, όπως και του Δήμου Κέρκυρας, τόπου καταγωγής του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είναι και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών τα οποία πασχίζουν για την άμεση προώθηση των αλλαγών στους νησιωτικούς δήμους. Έτσι, αμέσως μετά την υιοθέτηση του νέου χωροταξικού σχεδίου, αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κατάργηση τμημάτων.

Η υφιστάμενη δύναμη

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Λέσβου πρόκειται να διαιρεθεί σε τέσσερα τμήματα, το Δήμο Μυτιλήνης, το Δήμο Ολύμπου, το Δήμο Ερεσού - Καλλονής και το Δήμο Ταξιαρχών. Δεδομένου τούτου, αναμένεται να μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα του νησιού από οκτώ σε τέσσερα, ένα σε κάθε νέο δήμο.
Τα οκτώ υπάρχοντα τμήματα να υπενθυμίσουμε πως το Α.Τ. Μυτιλήνης στο οποίο υπάγονται οι Αστυνομικοί Σταθμοί Μανταμάδου και Θερμής, το Α.Τ. Αγιάσου, το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, το Α.Τ. Γέρας, το Α.Τ. Ερεσού - Αντίσσης, το Α.Τ. Καλλονής στο οποίο υπάγεται ο Αστυνομικός Σταθμός Μήθυμνας, το Α.Τ. Πλωμαρίου και το Α.Τ. Πολιχνίτου.
Σημειώνεται ότι με τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων μειώνονται ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα που έχουν να κάνουν με την ενοικίαση ακινήτων, που αποτελεί και έναν από τους στόχους των αλλαγών.

Αστυνόμευση…

Η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί, είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία ως προς το αίσθημα ασφάλειας που θα νιώθουν οι κάτοικοι της Λέσβου, όταν ήδη οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ελλιπή αστυνόμευση στα χωριά του νησιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα του νησιού περιοχών έχουν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι κλέφτες δρουν ασύστολα στα χωριά τους, καθώς όπως χαρακτηρίζουν η παρουσία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μηδενική. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι διαμαρτυρίες προέρχονται και από κατοίκους χωριών όπου υπάρχουν αστυνομικά τμήματα, για να αντιληφθεί τι συμβαίνει στα υπόλοιπα χωριά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από λίγο διάστημα, στη Γέρα είχαν «ξεφύγει» εντελώς οι κλέφτες, που δρούσαν ανενόχλητοι ρημάζοντας σπίτια και κτήματα.
Πριν λίγες μέρες συντάχθηκε έγγραφο από την Τοπική Κοινότητα Αγιάσου, στο οποίο ζητείται να παρθούν άμεσα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση της περιοχής, καθώς κτήματα λεηλατούνται. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι το Τμήμα δε στελεχώνεται πλήρως, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στις βάρδιες, ενώ έχει παρατηρηθεί σε κάποιες να υπάρχει στο Τμήμα ένα μόνο άτομο.

Γενική συνέλευση σήμερα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Επιφυλάξεις και απ’ τους συνδικαλιστές…

Σύμφωνα με το σχέδιο, η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ θα γίνει με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ωστόσο εκ των έσω διατυπώνεται προβληματισμός ότι ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν τα σωστά και κατάλληλα μέσα και προσωπικό, για να γίνονται συνεχώς περιπολίες σε περιοχές όπου δε θα εδρεύουν τα αστυνομικά τμήματα. Βέβαια συνδικαλιστικά στελέχη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς αυτό, καθώς την ίδια στιγμή γίνονται σοβαρές περικοπές, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, και γιατί δεν προβλέπεται πρόσληψη προσωπικού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αναδιάρθρωση του οργανισμού της Αστυνομίας είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που συζητούνται σήμερα στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κατά τόπους ενώσεων. Μάλιστα να αναφέρουμε ότι σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Ήδη βιώνουμε επί τρία χρόνια τις δραματικές επιπτώσεις των Μνημονίων, ήτοι τις οικονομικές περικοπές στη λειτουργία των Υπηρεσιών, με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των Ελλήνων, αλλά και ημών των ιδίων, ως επαγγελματιών που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.»
Θα πρέπει μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης θα τεθούν και άλλα ζητήματα, όπως το σταμάτημα των περικοπών, η μη εφαρμογή των ψηφισθέντων περικοπών, η προστασία των αστυνομικών από τους επαγγελματικούς κινδύνους. «Η Πολιτεία επιδεικνύει ακατανόητη αδιαφορία, όταν είναι νωπές οι μνήμες των νεκρών συναδέλφων μας εν ώρα υπηρεσίας, όταν οι τρομοκρατικές απειλές επανέρχονται δριμύτερες, όταν τα απονενοημένα διαβήματα συναδέλφων μας μπορούν να αποτραπούν», σημειώνεται χαρακτηριστικά απ’ τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας.

Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ