Δάκος και ακαρπία "τρώνε" την παραγωγή λαδιού- Έως 8.000 τόνοι η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο

Οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ σε συνδυασμό με τις αντίξοες -για τους ελαιώνες- καιρικές συνθήκες κατά την κρίσιμη περίοδο της καρπόδεσης έπληξαν το λεσβιακό ελαιώνα.


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν παραγωγοί στο paseges.gr "αναμένεται δραστική μείωση στην παραγωγή ελιάς και κατά συνέπεια ελαιολάδου στο νησί, γεγονός που θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αφού αφαιρείται ικανό εισόδημα από τους αγρότες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόβλημα -σε μεγάλο βαθμό- προέκυψε από την πλημμελή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, η οποία άργησε να ξεκινήσει.

Το πρόβλημα είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, με τους παραγωγούς να ζητούν αποζημιώσεις.

Πηγη paseges.gr


Έως 8.000 τόνοι η παραγωγή ελαιολάδου

Μεταξύ 7.000 και 8.000 τόνων θα ανέλθει η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο την ελαιοκομική περίοδο 2013 - 2014, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ε» ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Κυριάκος Βάσσος.
Η εκτίμηση της υπηρεσίας βασίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους γεωπόνους και τους αρχιεργάτες κατά τον τελευταίο ψεκασμό για την αντιμετώπιση του δάκου, ο οποίος ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο ύψος ανέβαζε την παραγωγή ελαιολάδου και η εκτίμηση της υπηρεσία που είχε γίνει τον Ιούνιο κι η οποία βασιζόταν στην εξέλιξη της ανθοφορίας.
Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση του προέδρου των Ελαιοτριβέων, Γιώργου Κατζανού, ο οποίος στηρίζεται στην εμπειρία του και εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο δε θα ξεπεράσει τους 2.500 τόνους. Αιτία, κατά την εκτίμηση του κ. Κατζανού, θα είναι η εκτεταμένη δακοπροσβολή.
Το ύψος της παραγωγής ελαιολάδου είναι εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους ελαιοπαραγωγούς.


Πηγη ΕΜΠΡΟΣ