Ενημέρωση για επαφές Οικολόγων Πράσινων με φορείς για την ποιότητα του νερού στη Λέσβο

Συνεχίζουν τις επαφές και τις πρωτοβουλίες τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου για τα προβλήματα της ποιότητας και διαχείρισης του νερού στη Λέσβο.


Από τη συνάντηση που είχαν με τον κ Μαρινάτο, πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, μεταφέρθηκε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του νερού που παρέχεται στους πολίτες της Μυτιλήνης κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τη ΔΕΑΥΛ υπάρχει ηλεκτρονικά χαρτογραφημένο δίκτυο παρακολούθησης του όλου κυκλώματος για την πόλη της Μυτιλήνης έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η άμεση επέμβαση σε περίπτωση βλάβης και η αποφυγή εκτεταμένων διαρροών. Οι μετρήσεις (μικροβιολογικές, χημικές) δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού είναι αρκετά καλή και η σποραδική εμφάνιση επιβλαβών πρόσθετων στοιχείων (αρσενικό κλπ) είναι αντιμετωπίσιμη.

Στα πλαίσια αυτά οι Οικολόγοι πράσινοι καταθέτουν κρίσιμες προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της όλης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών-χημικών εξετάσεων που διεξάγονται πρέπει  να αναρτώνται στο internet στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ μαζί με τα επιτρεπτά όρια έτσι ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του παρεχόμενου νερού.
            Παρόμοιο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στη Χίο από τον αντίστοιχο    φορέα της ΔΕΥΑΧ, η οποία μάλιστα αναρτά στο internet τα ολοκληρωμένα και υπό     παραλαβή έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έργα υπό ένταξη, τα έργα σε εξέλι                  ξη καθώς και τον χάρτη των νέων δικτύων.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο δίκτυο με σωληνώσεις από αμίαντο και σίδερο, στη Μυτιλήνη και στην υπόλοιπη Λέσβο, πρέπει να χαρτογραφηθούν και να είναι προσβάσιμα από το κάθε πολίτη (ανάρτηση στο inernet). Επίσης, στις περιοχές που εντοπίζεται πρόβλημα, να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση στους πολίτες και χρονοδιάγραμμα επίλυσης ή την αδυναμία της αποκατάστασης του προβλήματος. Υπάρχουν ακόμα σωλήνες σιδερένιες και με αμίαντο στο δίκτυο της Μυτιλήνης και της υπόλοιπης Λέσβου.

            (υποχρέωση βάσει Υγειονομικής Διάταξης Υ2/2600/2001 “Ποιότητα του νερού αν  θρώπινης κατανάλωσης” συμμόρφωση προς την  οδηγία 98/83/ΕΚ άρθρο 8 παρ.3      “...οι Αρμόδιες Αρχές εξασφαλίζουν ότι η παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης,          το οποίο αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία απαγορεύεται και      διακόπτεται ή περιορίζεται η χρήση του ή αναλαμβάνονται οι αναγκαίες ενέργειες   για να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι καταναλωτές         ενημερώνονται αμέσως σχετικά και τους παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες.”.

Να γίνονται συστηματικά καθαρισμοί-απολυμάνσεις-συντήρηση των σωληνώσεων του δικτύου της Μυτιλήνης αλλά και των λοιπών χωριών ευθύνης της ΔΕΥΑΛ.
Να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού μέσω κινήτρων για χρήση οικιακών συσκευών που καταναλώνουν μειωμένη ποσότητα νερού (καζανάκια μειωμένης ροής, ντουζ πίεσης εξοικονόμησης). Εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, τη δημιουργία διπλών δικτύων, ένα δίκτυο για πόσιμο νερό και ένα για νερό δεύτερων χρήσεων και για πότισμα, δημιουργία συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού, Επίσης την χρησιμοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών, μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία,
Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων έχουν κατατεθεί και στη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας με σκοπό να ενσωματωθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλο το Βόρειο Αιγαίο που εκπονείται αυτή την περίοδο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε ενδεχόμενη ψήφιση του να ορίζει τις βασικές συντεταγμένες για την εφαρμοζόμενη πολιτική στην διαχείριση των νερών για την επόμενη χρόνια.
Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η  διασφάλιση τα διαθέσιμων αποθεμάτων είναι απολύτως απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες που η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές της Τρόικας, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τις Δημόσιες υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες, ξεκινώντας από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και προχωρώντας στην περιφέρεια.
Ας συνασπιστούμε γύρω από αυτό το δημόσιο αγαθό, μη επιτρέποντας να περάσει σε χέρια ιδιωτών.


ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,