Μάθημα σε υπόγειο στα Κεντρικά - άδειες αίθουσες στα Υφαντήρια, από την προκλητική ανισοκατανομή των μαθητών στα λύκεια της Μυτιλήνης

Εικόνα συγκοινωνούντων δοχείων που έσπασε η μεταξύ τους σύνδεση, παρουσιάζουν φέτος τα λύκεια της Μυτιλήνης εξ αιτίας της ανισοκατανομής των μαθητών της Α΄ τάξης.

Έτσι, την ίδια ώρα που στο 4ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) στα Υφαντήρια υπάρχει κενή αίθουσα, στα Κεντρικά Λύκεια διαμορφώνεται σε αίθουσα διδασκαλίας χώρος στο υπόγειο, προκειμένου να φιλοξενήσει το τέταρτο τμήμα που δημιουργήθηκε στην Α΄ τάξη του 2ου ΓΕΛ απ’ την υπερσυγκέντρωση μαθητών.

Το πρωτοφανές της υπόθεσης είναι πως μέχρι σήμερα για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο - που ιθύνοντες αποδίδουν σε τυχαίο γεγονός - δεν έχει αναληφθεί η παραμικρή πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει υπέρ της ομαλοποίησης της κατάστασης. Τι πιο απλό, δηλαδή, απ’ το να μεταφερθούν 20 - 30 παιδιά, όσα το επιθυμούν, απ’ το ένα Σχολείο στο άλλο;
Κανείς όμως δεν έχει ρωτήσει τους μαθητές ή τους γονείς τους αν θέλουν να αλλάξουν σχολείο, ίσως γιατί ενδεχομένως κάποιοι θεωρούν πως οι πολλοί μαθητές είναι τρόπος αναβάθμισης ενός σχολείου, έστω και αν χρειαστεί να καταδικαστούν σε συνθήκες «παστώματος».
Άμοιρη ευθυνών δεν είναι φυσικά η διοίκηση της Εκπαίδευσης, που δεν έχει παρέμβει έως τώρα, δηλώνοντας άγνοια για το πρόβλημα ή πετώντας το «μπαλάκι» στους γονείς, οι οποίοι αν ήθελαν θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής των παιδιών τους για να αλλάξουν σχολείο.

Πάνω από 82

Το «Νέο Λύκειο» και η επιλογή πολλών παιδιών να μη γραφτούν σε κάποιο ΓΕΛ, αλλά στα ΕΠΑΛ, είναι ένας βασικός παράγοντας που συνολικά εκτιμάται πως θα μειώσει τον αριθμό των μαθητών της Μυτιλήνης στην Α΄ τάξη των ΓΕΛ. Με δεδομένο ότι έως και τις 15 Οκτωβρίου υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στα ΕΠΑΛ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη διαμορφώσει σαφή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών της Α΄ τάξης των λυκείων (επειδή δε μας δόθηκαν επισήμως τα στοιχεία απ’ τη Δευτεροβάθμια, οι αριθμοί των μαθητών που αναφέρουμε ακολούθως ανά σχολείο, είναι βάσει πληροφοριών, που επιδιώξαμε πάντως με πολλούς τρόπους να διασταυρώσουμε).
Εξ αιτίας της στροφής προς τα ΕΠΑΛ, για παράδειγμα το 5ο ΓΕΛ εκτιμάται πως έχασε φέτος σε σχέση με πέρυσι ένα τμήμα της Α΄ τάξης, υποδεχόμενο λιγότερους μαθητές απ’ το αντίστοιχο 5ο Γυμνάσιο.
Ένα άλλο όμως σχολείο, το 2ο ΓΕΛ, υποδέχτηκε πολύ περισσότερους μαθητές απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Ο διευθυντής του, Στρατής Βάρκας, μας είπε πως έχει στην Α΄ τάξη 80 μαθητές, αν και με δεδομένο ότι για να μοιραστούν τα τμήματα μιας τάξης σε πάνω από τρία, το μίνιμουμ είναι οι 82 (27 x 3 + 1). Άλλοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως η Α΄ τάξη του 2ου ΓΕΛ έφτασε τους 85 μαθητές. Ο κ. Βάρκας μάς είπε ότι πέρυσι το Σχολείο του υποδέχθηκε 70 μαθητές, ενώ συνάδελφοί του ανέφεραν πως δεν ήταν πάνω από 50.
Παραδοσιακά το 2ο ΓΕΛ υποδεχόταν τους μαθητές απ’ το αντίστοιχο 2ο Γυμνάσιο (Παρθεναγωγείο) και λίγους μαθητές απ’ το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, ενώ φέτος δέχθηκε την πλειοψηφία των μαθητών αυτών των δύο Σχολείων, όπως και του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης (τέως Πειραματικό Γυμνάσιο). Μια ερμηνεία γιατί συνέβη αυτό μάς έδωσε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, τονίζοντας πως από φέτος για να πάνε στο Πειραματικό Λύκειο, οι μαθητές έπρεπε να συμμετάσχουν σε γραπτές εξετάσεις.
Έτσι, τόσο οι περισσότεροι μαθητές του 1ου, όσο και του 6ου, επέλεξαν να εγγραφούν στο 2ο ΓΕΛ κι όχι να δώσουν εξετάσεις για το Πειραματικό. «Νομίζω όμως πως δε θα επαναληφθεί το ίδιο, γιατί τα παιδιά είδαν πως οι εξετάσεις ήταν βατές και έτσι απ’ του χρόνου νομίζω πως θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα δεδομένα», ανέφερε ο κ. Κουτσαντώνης.
Απ’ την πλευρά του, ο κ. Βάρκας, αντί άλλου σχολίου στην ερώτησή μας γιατί το Σχολείο δέχθηκε τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, προβαίνοντας ακόμη και σε διαμόρφωση υπόγειου χώρου για τη φιλοξενία τους, υποστήριξε: «Κάποτε και τα φτωχά σχολεία ανεβαίνουν», ενώ αντέτεινε πως αίθουσες διδασκαλίας σε υπόγειο έχει και το Πειραματικό.\Πάντως το 4ο ΓΕΛ που έως και πέρυσι είχε τρία τμήματα στην Α΄ τάξη, φέτος υποδέχθηκε το μικρότερο αριθμό νέων μαθητών, μόλις 37, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει δύο μόλις τμήματα, ενώ διαθέτει άδειους χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν ακόμη 30 μαθητές.

Απ’ την κατανομή στην Α΄ τάξη

Αδικούνται σχολεία - μαθητές
 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, στο ερώτημά μας γιατί το 2ο ΓΕΛ δέχεται μαθητές από τρία γυμνάσια κι όχι από ένα αντίστοιχο, όπως όλα τα υπόλοιπα (εξαιρείται το Πειραματικό), ανέφερε πως στο σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι και μετά από έλεγχο των διευθύνσεων των μαθητών, εκτιμήθηκε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης μαθητών. Στην πορεία όμως φαίνεται, κατά τον κ. Κοντάρα, πως αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που βάσει της χωροταξικής κατανομής των μαθητών ανά γειτονιά μπορούν να πάνε στο 2ο ΓΕΛ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι να άλλαξαν διεύθυνση κατοικίας, είτε πραγματικά είτε εικονικά.
Ο ίδιος μάς είπε ότι δεν είχε ενημέρωση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κι έφτασε στο «Ε» μέσω καταγγελίας γονέων, προσθέτοντας ότι «όσοι γονείς ήθελαν, θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής για να πάει το παιδί τους σ’ άλλο λύκειο».
«Επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των μαθητών ανά σχολείο ακόμη δε μας έχει δοθεί, αν και την έχουμε ζητήσει απ’ τη Δευτεροβάθμια, όπως δε μας έχουν θέσει το πρόβλημα και συνάδελφοι», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μαρία Περδικούρη, συνεχίζοντας: «Εμείς έχουμε τονίσει την ανάγκη να υπάρχει ισότιμη κατανομή μαθητών, ώστε να μην αδικηθεί κανένα σχολείο, αλλά και κανένας μαθητής, αφού μέλημα της εκπαίδευσης πρέπει να είναι και η εξυπηρέτηση των παιδιών. Για παράδειγμα, αυτό που ισχύει με τα Κεντρικά σχολεία, όπου έρχονται και οι μαθητές της νότιας πόλης, αφού στο κέντρο καταλήγει το λεωφορείο της γραμμής και τους εξυπηρετεί η συγκοινωνία.»
«Ο Δήμος δεν εμπλέκεται στα διοικητικά ζητήματα της Εκπαίδευσης», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Κώστας Αστυρακάκης, λέγοντας: «Προσωπικά έχω καταγγείλει την απόφαση του Υπουργείου να υπάρχουν τμήματα με έως 27 μαθητές, αλλά στα θέματα της κατανομής πραγματικά δεν μπορούμε να παρέμβουμε.»
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ζαφειρίου, ανέφερε ότι υπήρξε ένα αίτημα απ’ το 2ο ΓΕΛ για χρηματοδότηση κάποιων εργασιών και πράγματι εγκρίθηκε πίστωση, της τάξης των 7.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση μιας αίθουσας.
Σε ό,τι αφορά στη νέα χωροταξική κατανομή των μαθητών απ’ τα δημοτικά στα γυμνάσια της πόλης, που θεσπίστηκε πέρυσι, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς απ’ το Σεπτέμβριο του 2015, όταν δηλαδή οι μαθητές που ξεκίνησαν πέρυσι το γυμνάσιο, φτάσουν στα λύκεια.
Έως τότε, η Εκπαίδευση και η διοίκησή της - επιδεικτικά η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης αρνήθηκε να παρέμβει σε θέμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, σα να μην έχει διοικητικά την ευθύνη εποπτείας της - θα ανέχονται παθητικά σε μια πόλη που στενάζει απ’ την έλλειψη κατάλληλων χώρων διδασκαλίας, να μένουν άδειες αίθουσες στα Υφαντήρια, για να «φουλάρουν» τα υπόγεια των Κεντρικών Λυκείων.



Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ