Αλλαγή ζητά ο ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ στον Καλλικράτη.. να γίνει δήμος «ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Υπόμηνμα του Παγγεραγώτικου για τον Καλλικράτη


Η Γέρα είναι η δεύτερη, από απόψεως πληθυσμού, συμπαγής οικιστική ενότητα της Λέσβου. Τα 6 χωριά της- εκτός από το επίνειό της, το Πέραμα- απέχουν το ένα από το άλλο με τα πόδια, απόσταση 5 λεπτών της ώρας. Ο «Καποδίστριας» ένωσε και τα χωριά σε ενιαίο αυτοδιοικητικό σύνολο, τον πρώην Δήμο Γέρας. Τα μέχρι σήμερα
αποτελέσματα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην περιοχή μας, αλλά και στο σύνολο του Δήμου Λέσβου ήταν αποκαρδιωτικά Για εμάς τους Γεραγώτες το ιδανικό θα ήταν να ανασυσταθεί ο Δήμος Γέρας.
Κάτι τέτοιο, όμως, με τη σημερινή πραγματικότητα, δεν φαίνεται εφικτό. Η ένταξη του Γέρας στον υπό σύσταση Δήμο Ολύμπου αντί να επιλύσει τα σημερινά προβλήματα, τα επιτείνει, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του ότι :

1. Γεωμορφολογικά και από άποψη προστασίας και αξιοποίησης του ιδιαίτερου
φυσικού κάλλους οικοσυστήματος του Κόλπου Γέρας δεν μπορεί να νοηθεί
διάσπαση του Κόλπου Γέρας σε τρεις Δημοτικές Ενότητες (Γέρας, Ευεργέτουλα,
Μυτιλήνης), παρά μόνο συνδιαχείρισή του από τις παραπάνω δημοτικές
ενότητες ενταγμένες στον ΙΔΙΟ ΔΗΜΟ.
2. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό Γεραγωτών μετακινούνται, καθημερινά, στην πόλη της Μυτιλήνης, προκειμένου να εργασθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες της πόλεως Μυτιλήνης. Ανάλογη μετακίνηση προς το Πλωμάρι -έδρα
(;) του Δήμου Ολύμπου- δεν υφίσταται.
3. Η απόσταση, τόσο από χιλιομετρική, αλλά και ιδιαίτερα από άποψη χρόνου κάλυψης και συγκοινωνιακής ανταπόκρισης της Δημοτικής Ενότητας Γέρας ευνοεί την ένταξή της στον υπό σύσταση Δήμο Μυτιλήνης, πολύ περισσότερο όταν λάβουμε υπόψη ότι ο δρόμος Γέρας- Πλωμαρίου θεωρείται «μονοπάτι των περασμένων αιώνων».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που συγκοινωνιακούς λόγους -«έλλειψης οδικής σύνδεσης»- επικαλείται και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου (απόφαση της 16ης Οκτωβρίου 2013), με την οποία ζητεί να ορισθεί ως έδρα, Δημοτική Ενότητα του Κόλπου Γέρας και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται … «όπως για παράδειγμα να οριστεί η έδρα στη Δ.Ε. Ευεργέτουλα». Τους ίδιους λόγους επικαλούνται και παράγοντες του Πολυχνίτου, όπως η πρόσφατη (22/10/2013) δήλωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη στην Τηλεόραση Μυτιλήνης, όπως ορισθεί η έδρα του Δήμου Ολύμπου σε περιοχή του Κόλπου Γέρας και συγκεκριμένα στο Ντίπι.
4. Οι ως σήμερα εκπεφρασμένες θέσεις των Πλωμαριτών παραγόντων και πρώην δημοτικών αρχόντων αποκλείουν την συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, αφού με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους :
α) Ζητούν οι ίδιοι οι Πλωμαρίτες, με απόφαση του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής : «Να ξαναγίνει μόνος του Δήμος το Πλωμάρι, με εδαφική έκταση την πάλαι Περιφέρεια Πλωμαρίου, με το Πλωμάρι και τις οχτώ κοινότητες Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και γεωμορφολογικά, αν το δούμε, είμαστε απομονωμένοι και απομονωμένοι από τη λοιπή Λέσβο». β) σε πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων τους (Μ.Αρμενάκας) «άραγε πήγαν στον Σκόπελο να δουν τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά», αλλά και σε παλαιότερες δηλώσεις, όπως του πρώην δημάρχου τους κ. Βαρβαγιάννη «και με την Ερεσό να ενωθούμε, έδρα θα είναι το Πλωμάρι», δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια συνεργασίας.
Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι οι Δημοτικές Ενότητες που βρίσκονται στα όρια του Κόλπου Γέρας πρέπει να ενταχθούν στον ΙΔΙΟ ΔΗΜΟ.

Κατόπιν των ανωτέρω:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Την ένταξη της Δημοτικής Ενότητας Γέρας στον υπό σύσταση Δήμο Μυτιλήνης με προτεινόμενη ονομασία
«ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» και ως έμβλημα της πόλης τη μορφή του σοφού Πιττακού.
Η παραπάνω ονομασία είναι συμβατή με την ιστορία της περιοχής, αφού από την αρχαιότητα η ΙΕΡΑ αποτελούσε τμήμα της περιφέρειας Μυτιλήνης, αφιερωμένης στους θεούς. Νομίζουμε ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει την επί χιλιετιών ονομασία της περιοχής. Προτείνουμε δε ως έμβλημα του νέου δήμου τη μορφή του σοφού Πιττακού, του οποίου μέχρι σήμερα η τοπική παράδοση εντοπίζει τα κτήματά του στην περιοχή «Πιττάκια» του Κόλπου Γέρας (Δ.Ε. Ευεργέτουλα).
Το ΔΣ του Συλλόγου
ΥΓ. Η χωρίς τονισμό γραφή της λέξης ΙΕΡΑΣ, μπορεί να διαβασθεί ως Ιέρας (της αρχαίας πόλης του Κόλπου Γέρας), που είναι και το προτεινόμενο, αλλά και ως Ιεράς (πόλεως) Μυτιλήνης. Η από την αρχαιότητα σπουδαία ιστορία της πόλης δικαιολογεί την παραπάνω ονομασία. Έτσι κι αλλιώς, όποια ονομασία και να δοθεί στον υπό
σύσταση δήμο, ο κόσμος θα την ονομάζει πάντα απλά: ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Γέρα 24-10-2013