Αυξάνονται συνεχώς τα εγκαταλελειμμένα ζώα στην Λέσβο

Ήταν το 1931 όταν σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Έκτοτε η ημέρα αυτή γιορτάζεται με διάφορες δράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά από περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς συλλόγους. Χτες γράφαμε για την απόφαση του Παραρτήματος Μυτιλήνης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για δωρεάν εμβολιασμούς σήμερα Παρασκευή, ανήμερα της γιορτής.
Στο ίδιο πλαίσιο, το «Ε» επισκέφτηκε χτες τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στον Καρά Τεπέ, είδε από κοντά τους «φιλοξενουμένους» του και μίλησε με την αρμόδια κτηνίατρο και υπεύθυνη του Δήμου Λέσβου για το θέμα των αδέσποτων, Μιράντα Κοπτερού. Παρ’ όλο που το Κέντρο λειτουργεί πλέον πιο οργανωμένα, τα νέα, δυσοίωνα: τα εγκαταλελειμμένα και αδέσποτα ζώα στο νησί ολοένα και αυξάνονται.

Το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου άνοιξε πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο μέχρι την ανάληψη της τωρινής δημοτικής αρχής, ουσιαστικά υπολειτουργούσε, έχοντας μόνο 10 κλουβιά για ζώα, στα οποία γινόταν απλώς αποθεραπεία. Έκτοτε, με μέριμνα του Δήμου Λέσβου και την υποστήριξη των φιλοζωικών σωματείων της Μυτιλήνης, το Κέντρο εξοπλίστηκε με περισσότερο ιατροφαρμακευτικό υλικό. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Δήμου για το θέμα των αδέσποτων, Μιράντα Κοπτερού, μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, οι φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού ήταν αυτές που είχαν αναλάβει τη μέριμνα για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Με τη νέα κτηνίατρο

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε κι έγινε σύμβαση με την κτηνίατρο Γιασεμή Κερετζή, με έξοδα κάθε μήνα περίπου 4.000 ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου, το Κέντρο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την κ. Κερετζή, στους χώρους του εφαρμόζεται ό,τι ορίζει ο νόμος: «Όλα τα αδέσποτα που συλλέγονται, εξετάζονται, τους γίνεται υγειονομικός έλεγχος, ευνουχίζονται ή στειρώνονται και αφήνονται και πάλι όπου βρέθηκαν ή υιοθετούνται. Μόνο σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο κριθεί επιθετικό ή διαπιστωθεί ότι πάσχει από κάποιο ανίατο νόσημα, μετά από συμφωνία της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής του Δήμου, θανατώνεται», λέει η ίδια.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε εννέα σκύλους, επτά θηλυκούς και δύο αρσενικούς, αφού πάντα τα θηλυκά είναι περισσότερα, μια και είναι αυτά που γεννάνε.
Τα ζώα τα φέρνει ο Δήμος με τη βοήθεια και των φιλοζωικών οργανώσεων. Από τη στιγμή που ανέλαβε, πάντως, η σημερινή δημοτική αρχή, έχουμε καταγράψει ότι πέρασαν από το Κέντρο 470 ζώα. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό που η λειτουργία του χώρου έχει γίνει πιο γνωστή, συχνά μάς αφήνουν ζώα έξω από το κτήριο και τα βρίσκουμε εδώ όταν ερχόμαστε.»
Μαζί με την κ. Κερετζή βρίσκεται στο χώρο και ο κ. Αλέξανδρος Χρήστου, που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη. Ωστόσο, η κτηνίατρος μπορεί συχνά να βρεθεί στο Κέντρο και απογευματινές ώρες, εφόσον υπάρξει ένα έκτακτο περιστατικό.

Σχέδια και μία… παράκληση

Σύμφωνα πάντως με την κ. Κοπτερού, στα σχέδια του Δήμου είναι να βελτιωθούν όσο γίνεται οι εγκαταστάσεις του Κέντρου, ώστε να μπορεί να περιθάλπει όλο και περισσότερα ζώα.
«Δυστυχώς, κάθε μέρα τα εγκαταλελειμμένα ζώα στο δρόμο αυξάνονται», αναφέρει η ίδια. «Πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι όταν παίρνει ένα ζώο, δεν έχει δικαίωμα να το εγκαταλείψει. Και είναι περίεργο το ότι, όσες υιοθεσίες και να γίνονται, η κατάσταση δεν “παλεύεται”. Παρ’ όλο που αυξήθηκαν οι υιοθεσίες, τα αδέσποτα επίσης πολλαπλασιάζονται.»
Και μια παράκληση από την κ. Κοπτερού: «Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα ήθελα να ζητήσω από όλους την καλύτερη συμπεριφορά προς τα ζώα, γιατί κι αυτά είναι ψυχές και καταλαβαίνουν κι αισθάνονται, πολύ περισσότερα από αυτά που εμείς θεωρούμε ότι αισθάνονται…»
«Έχουμε την υποχρέωση ως πολιτισμένη χώρα, να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα ζώα, και ειδικά εμείς που υπηρετούμε τους θεσμούς, να φροντίζουμε λίγο παραπάνω», λέει από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός. «Όμως και οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση και συνείδηση σε σχέση με την προστασία των ζώων, αφού αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεικνύουμε έμπρακτα.»


Επίσκεψη της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λέσβου, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων