Υποστήριξη της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για την δακοκτονία στη Λέσβο και νέα ερώτηση ο Παύλος Βογιατζής

Η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, αναφορικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη διαβροχής των ελαιόδεντρων στη Λέσβο, συζητήθηκε χθες στη Βουλή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Ο Βουλευτής αφού θύμισε πως το ελαιόλαδο ήδη από τη δεκαετία του ’50 είχε χαρακτηριστεί ως το «χρυσό της Ελλάδας» και πως με την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, η αγροτική παραγωγή καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, επισήμανε πως στόχος της Ερώτησής του είναι η οριστική λύση του προβλήματος και όχι τυπικές απαντήσεις που θα δικαιολογούν τις φετινές καθυστερήσεις.

Όπως είπε αναλυτικά ο Βουλευτής: «Κάθε χρόνο ξοδεύονται τεράστια ποσά χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη Λέσβο, το μεγαλύτερο συνεκτικό ελαιώνα της Ελλάδας, με 11.000.000 ελαιόδενδρα σε 450.000 στέμματα, αυτή τη στιγμή έχει συμβεί μία τεράστια καταστροφή. Γι’ αυτό το σημαντικό δεν είναι να διαπιστώνουμε μόνο ότι το Υπουργείο καθυστερεί αρκετά να εκδώσει τις αποφάσεις, γιατί ακόμα και αν το κάνει εμπρόθεσμα, όταν οι Περιφέρειες μετά έχουν να διενεργήσουν διεθνείς διαγωνισμούς και να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ενστάσεων, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, αλλά να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέπει και την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας και τη σωστή διενέργειά του. Διότι ο ψεκασμός είναι δολωματικός και αν δεν ψεκαστούν όλες οι περιοχές με ελαιόδενδρα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

Ο Βουλευτής επισήμανε επίσης, πως: «Ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή και πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητά της χρησιμοποιώντας βιολογικά φάρμακα για τους ψεκασμούς, εξακολουθούμε να κουβεντιάζουμε για το πρώτο ακόμα στάδιο που είναι η διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας. Γι’ αυτό και παρόλο που κανείς μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που απαιτούνται, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά ο ίδιος, γιατί το έχω ζήσει 8 χρόνια ως Νομάρχης Λέσβου και 30 χρόνια ως αγρότης, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, ώστε του χρόνου να μη γίνει ξανά η ίδια συζήτηση». Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε τη σημασία των ελέγχων στη διεξαγωγή της δακοκτονίας, οι οποίοι, όταν το πρόγραμμα διενεργούνταν από το Υπουργείο σε συνεργασία με τις τ. Νομαρχίες, γίνονταν από εξειδικευμένους γεωπόνους του Υπουργείου, ενώ έθεσε και το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών, παρόλο που το Υπουργείο έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απαντώντας στην Ερώτηση του Βουλευτή, διαπίστωσε με τη σειρά του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έως το 2010 η οργάνωση, η εποπτεία, η ανάπτυξη των μεθόδων και ο προϋπολογισμός ανήκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η εφαρμογή στις τ. Νομαρχίες. Με τον Καλλικράτη όμως, ο προϋπολογισμός μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών κατέστησαν οι Περιφέρειες. Από τότε αρχίζουν και τα προβλήματα στην υλοποίηση του Προγράμματος. Εξαιτίας λοιπόν της πολυπλοκότητας των διαδικασιών που είναι επιπλέον χρονοβόρες και δυσλειτουργικές προέκυψαν και οι μεγάλες καθυστερήσεις».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κατέληξε λέγοντας πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και πως σκοπεύει και ο ίδιος να ζητήσει μία συνάντηση με τις Περιφέρειες, ώστε από κοινού να βρεθεί ένας καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα χρονιά. Άλλωστε, όπως ο ίδιος δήλωσε: «Ο Καλλικράτης δεν είναι θέσφατο. Γι’ αυτό και αν υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν μπορεί να επιτελέσει δεν είναι οπισθοδρόμηση αυτές να περιέλθουν εκ νέου στην κεντρική διοίκηση».

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής επίσης, κατέθεσε σήμερα νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα την άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης. Άλλο ένα καίριο ζήτημα που αφορά στους κτηνοτρόφους και αγρότες της Λέσβου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και την ουσιαστική προώθηση του πρωτογενή τομέα.


Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,
κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ


Θέμα: «Άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης»

 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, το οποίο αναμενόταν να δώσει μία σημαντική ανάσα και να υποστηρίξει άμεσα και δραστικά τον αγροτικό κόσμο, δυστυχώς έχουν καταφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, φέρνοντας σε αδιέξοδο την πλειοψηφία των αγροτών.
Όπως θα γνωρίζετε ήδη οι τελευταίες αιτήσεις υπαγωγής για χρηματοδότηση κατατέθηκαν το Σεπτέμβριο 2011, και μέχρι σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των εγκρίσεων. Κάτι τέτοιο έχει καταφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα για πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα Σχέδια Βελτίωσης θα δεσμεύσουν – κατ’ εκτίμηση - επενδυτικά κονδύλια 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Με δεδομένο ότι το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και την απροθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να δανειοδοτήσουν τα σχέδια των αγροτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.      Με ποια μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο να επιταχύνει άμεσα την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και να επιτύχει τη στήριξη του αγροτικού τομέα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;
2.      Πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας;

Ημερομηνία                                                                                      
22/10/2013
ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ