Μειώνεται η φορολογία για τα διατηρητέα;

Τη μείωση του φορολογικού βάρους, με κλιμακούμενο τρόπο, για τα κτίρια παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών, μέσα από τη θέσπιση «συντελεστή διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων.


Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του  επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρέπει να αφορούν ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, για τα «Διατηρητέα Κτίρια» και τα κτίρια που βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας όσο και σε μνημεία ή τόπους της παγκόσμιας κληρονομιάς, έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις ως προς τις χρήσεις και τους συντελεστές δόμησης και έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων. Πρόκειται για περίπου 10.200 διατηρητέα κτίρια και 880 παραδοσιακούς οικισμούς, τους οποίους και αφορά η πρόταση για θεσμοθέτηση ειδικής φορολογικής πρόνοιας.
Όπως τονίζει, «η πολιτεία οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει όποια ευνοϊκότερα μέτρα ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας, ως πράξη αναγνώρισης των βαρών που υφίστανται τα συγκεκριμένα ακίνητα».
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, πρόκειται για εύλογο και δίκαιο αίτημα που έχει κατατεθεί διαχρονικά με ένταση και αξιόπιστα επιχειρήματα, από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς επίσης και από συλλόγους ιδιοκτητών διατήρησης και προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος.


Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ