Επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου


Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφτηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 επιστήμονες από 8  ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσια τελικής συνάντησης προγράμματος Comenius με θέμα «Η ενσωμάτωση της χρήσης των GIS στην εκπαίδευση σε ποικίλα αντικείμενα» που υλοποιείται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονική υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια Κατερίνα Κλωνάρη.
Οι συμμετέχοντες προέρχονται από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Η.Β., τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, συνοδευόμενοι από την Επικ. Καθηγήτρια Κατερίνα Κλωνάρη επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Στο πάρκο επισκεφτήκαν επιλεγμένες ανασκαφικές και στρωματογραφικές θέσεις και τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας στην Ευρώπη. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Γ. Γρυμπηλάκο, Γεωλόγο του Μουσείου για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης που υλοποιούνται από το Μουσείο στο χώρο του Πάρκου.
Κατόπιν επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα πρώτα φυτικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και θαύμασαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου αλλά και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης περιήγηση και ενημέρωση στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικά ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.
Στα πλαίσια της γνωριμίας τους με τη Λέσβο, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τα περίπτερα της Γιορτής Αγροτουρισμού που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου όπου γνώρισαν και γεύτηκαν τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που ετοίμασε ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου.

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τις δράσεις ανάδειξης και προβολής του καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Πολλοί μάλιστα εκδήλωσαν την επιθυμία να το επισκεφτούν ξανά στο μέλλον μαζί με μαθητές σχολείων από τις χώρες τους.