Άδειο το Αγροτικό Ιατρείο της Αγιάσου

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει στην Αγιάσο η έλλειψη αγροτικού γιατρού


Κενές και οι τρεις θέσεις

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει στην Αγιάσο η έλλειψη αγροτικού γιατρού, δεδομένου ότι στην περιοχή κατοικούν 3.000 περίπου άνθρωποι, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται το καλοκαίρι, και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους γιατρούς που έρχονται μία φορά την εβδομάδα από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
Μία φορά κάθε βδομάδα υπάρχει γιατρός του Αγροτικό Ιατρείο της Αγιάσου, στα πλαίσια των εφημεριών που προγραμματίζονται από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, αφού αγροτικός γιατρός στο συγκεκριμένο ιατρείο δεν υπάρχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο έξω από την πόρτα του ιατρείου, αφού οι ασφαλισμένοι από νωρίς το πρωί τρέχουν εκεί προκειμένου να είναι από τους πρώτους που θα καταφέρουν να δουν το γιατρό. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι σίγουρο καν αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το μήνα Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί τέσσερις επισκέψεις στο Αγροτικό Ιατρείο Αγιάσου, στις 5, στις 13, στις 19 και στις 25 Σεπτεμβρίου. Όπως εκτιμάται, ο αριθμός αυτών των επισκέψεων του γιατρού δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, στην οποία οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι τρεις, αριθμός που αναλογεί στον πληθυσμό των κατοίκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ το πρόβλημα με τους αγροτικούς ιατρούς δεν παρατηρείται μόνο στην Αγιάσο, είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τα περιφερειακά ιατρεία όλης σχεδόν της Λέσβου. Οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο πλησιέστερο στην περιοχή τους κέντρο υγείας.
Ο λόγος που μένουν κενές αυτές οι θέσεις, είναι το ότι ο μισθός των αγροτικών γιατρών δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά τους. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι χωριών που αναγκάστηκαν να φτιάξουν κάποια δωμάτια για να παρέχουν στέγη στους γιατρούς. Σε αυτή την κίνηση προχώρησαν και οι κάτοικοι της Αγιάσου, οι οποίοι με τη βοήθεια της Εκκλησίας, αφότου έφυγε και ο τελευταίος αγροτικός γιατρός, βρήκαν δωμάτιο για να φιλοξενήσουν τον επόμενο.

Μέχρι τον Άδωνι…

Επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έστειλε πριν από τρεις εβδομάδες περίπου ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή. Σε αυτή γινόταν αναφορά στον πληθυσμό που υπάρχει στο χωριό, ο οποίος σχεδόν διπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι.

Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει το Υπουργείο πρέπει να ενεργήσει άμεσα, καθώς δε γίνεται σε ένα ιατρείο που βρίσκεται σε ένα χωριό με αυξημένες ανάγκες και στο οποίο προβλέπονται τρεις θέσεις ιατρών, να είναι όλες άδειες. Ωστόσο, όπως είπε χτες ο κ. Βουνάτσος στο «Ε», απάντηση από το Υπουργείο δεν έχει δεχτεί ακόμη, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέπεται σε ένα χωριό σαν την Αγιάσο, με τόσο πληθυσμό και αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, να μην υπάρχει ένας γιατρός για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο επείγον περιστατικό.»


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ ο πρόεδρος του χωριού, Γιάννης Άνεμος, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα θέλησε να επισημάνει ότι η ύπαρξη γιατρού κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και πως στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Θεομήτωρ», καθώς και η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, όπως το χαρακτήρισε.