Μηδενική χρηματοδότηση των συνεταιρισμών

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου.


Η αρχή του προβλήματος είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους από τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Οι καθυστερήσεις κυμαίνονται μεταξύ τριών και πέντε μηνών. Στην ουσία αυτό που κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, στους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ οι συνεταιρισμοί της Λέσβου, όσο μπορούν, διευκολύνουν τα μέλη τους κυρίως πουλώντας τους ζωοτροφές επί πιστώσει. Τα πενιχρά κεφάλαια που διαθέτουν, δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν αυτή την τακτική επί μακρόν, διότι οι εταιρείες και οι ενώσεις συνεταιρισμών από τις οποίες αγοράζουν τις ζωοτροφές, ζητούν απεναντίας να πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Έως το 2009, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Λέσβου αντιμετώπιζαν το πρόβλημα αυτό λαμβάνοντας δάνεια από τις τράπεζες. Όμως την τελευταία τριετία έχει σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προς τους συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές.

Χαρακτηριστικά, ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου αναφέρει: «Οι πόρτες των τραπεζών έχουν κλείσει, δε δίνουν καμμία χρηματοδότηση προς τους συνεταιρισμούς. Παρ’ ότι είμαστε “υγιής” συνεταιρισμός και κάθε χρόνο ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Δε ζητάμε τεράστια κεφάλαια. Ζητάμε μόνο να χρηματοδοτηθούμε με κεφάλαιο κίνησης, για να μπορέσουμε να φέρουμε ζωοτροφές στο νησί και να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς μέλη μας. Αλλά δυστυχώς δε μας ακούει κανείς.»

Παλιο…κατάσταση!

Οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις, επικαλούμενες τη ρευστή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα πολλά «κόκκινα δάνεια» που τις βαρύνουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί προσωρινά αν λειτουργούσε το Ταμείο Χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο πολλές φορές έχει εξαγγελθεί αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει.
«Εδώ και τρία χρόνια οι κυβερνήσεις ασχολούνται με το τι θα γίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κανείς δεν ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα, τους κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες. Η τακτική αυτή μάς οδηγεί σε απόλυτο τέλμα. Θα καταστραφεί η αγροτική παραγωγή», τονίζει ο κ. Κωνσταντιδέλλης.

Προς μείωση πιστωτικών ορίων

Ο οικονομολόγος-συνεταιριστής Δημήτρης Παναγιωτέλλης μάς έλεγε τις προηγούμενες ημέρες πως πρόθεση των τραπεζών είναι να μειώσουν τα κεφάλαια κίνησης που έχουν χορηγήσει στους συνεταιρισμούς. Έτσι ενημερώνουν τους συνεταιρισμούς πως θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση των ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει, για τις πιστώσεις που δίνουν. Από τη διαδικασία αυτή, είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αξίες των ακινήτων. Στη συνέχεια, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη, θα μειωθούν τα πιστωτικά όρια που έχουν εγκριθεί για κάθε συνεταιρισμό. Αμέσως μετά, θα κληθούν οι διοικήσεις των συνεταιρισμών να προχωρήσουν σε σύντομη αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει κι υπερβαίνουν τα νέα εγκεκριμένα πιστωτικά όρια.

Αυτό σημαίνει πως δε θα βελτιωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, θα γίνει πολύ χειρότερη. Διότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να εισπράξουν από τα μέλη τους όλες τις καθυστερούμενες οφειλές και να σταματήσουν να τους χορηγούν ζωοτροφές επί πιστώσει. Έτσι θα μειωθεί η κατανάλωση ζωοτροφών, η οποία ήδη είναι μειωμένη τα δύο τελευταία χρόνια.