Στη Μυτιλήνη υπηρετούσε ο Ν. Μιχαλολιάκος σαν έφεδρος αξιωματικός
Την υπόγεια σύνδεση
της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, τα «καρφώματα» από ηγετικά στελέχη της
οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην κρατική Ασφάλεια αλλά
και υπόνοιες για τη χρηματοδότηση της ακροδεξιάς οργάνωσης από παράνομες πηγές
περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής», το
άλλοτε Νο3 της οργάνωσης, Χάρης Κουσουμβρής, που αποχώρησε από το κόμμα το 2002
Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε ο ίδιος από το βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο «Ερεβος» και στο 175σέλιδο κείμενό του το πρώην μέλος της οργάνωσης περιγράφει τη «γερμανόπληκτη» -όπως ο ίδιος λέει- ιδεολογία της. Ηδη από τον Απρίλιο του 2012 το «Εθνος» παρουσίασε πτυχές της μαρτυρίας του Χ. Κουσουμβρή, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία με την κρατική Ασφάλεια «έστησαν» την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για συμμετοχή σε ληστεία στην Καλαμάτα, όταν ο ίδιος -όπως υποστηρίζει- την ώρα του εγκλήματος βρισκόταν στον Πειραιά και όλα αυτά μόλις δύο ημέρες μετά την αποχώρησή του από το κόμμα.
Οι λόγοι της αποχώρησης
Ο ίδιος αποχώρησε όταν συνειδητοποίησε ότι η οργάνωση απαιτούσε πλήρη υποταγή στον «αρχηγό» και «έθετε πολλές φορές σε αμφισβήτηση τις βασικές μου αρχές: πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια». Στο βιβλίο του αναφέρει χαρακτηριστικά τη στιγμή που παρέδωσε τα κλειδιά της οργάνωσης στον Ν. Μιχαλολιάκο: «...Ετσι όταν η αρμαθιά των κλειδιών της Χρυσής Αυγής βρόντηξε στο γραφείο του αστείου φυρερίσκου, το Σύστημα έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις από τον απελεύθερο -πλέον- και συνειδητοποιημένο Πολίτη Κουσουμβρή: η εξουδετέρωσή του με τη σκευωρία της κατηγορίας περί ''ληστείας'' θα ήταν επαρκής ώστε προκαταρκτικά να τον τρομοκρατήσει στην απομόνωση των μπουντρουμιών αλλά κυρίως να του αφαιρέσει την αξιοπιστία της καταγγελίας του Συστήματος στο μέλλον! Ποιος θα δώσει σημασία στις καταγγελίες ενός ανθρώπου καταδικασμένου για... ληστεία;».
Ο Χ. Κουσουμβρής υπονοεί ότι οι υπόγειες διαδρομές μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου με την αστυνομία και την κρατική Ασφάλεια χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, την εποχή που ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν 19 ετών και αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων ως ένοχος για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφων στην κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευ. Μάλλιου.
Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, αφήνοντας υπόνοιες ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος «κάρφωσε» ονόματα συνεργατών του, προφυλακίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού το 1976 και αποφυλακίζεται καταβάλλοντας εγγύηση μόλις δύο μήνες μετά. «Τι έγιναν οι άλλοι συγκρατούμενοι του Ν. Μιχαλολιάκου, αφέθηκαν και αυτοί με εγγύηση;», διερωτάται με ειρωνικό ύφος ο συγγραφέας.
Στη συνέχεια ο Χ. Κουσουμβρής αναφέρει το περιστατικό της σύλληψης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, τον Ιούλιο του 1978 όταν υπηρετούσε ως έφεδρος αξιωματικός στη Μυτιλήνη με την κατηγορία για βομβιστική επίθεση και συμμετοχή σε εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση. «Στην ανάκριση του απαγγέλλονται (σ.σ. στον Ν. Μιχαλολιάκο) κατηγορίες για 11 κακουργήματα, από τα οποία τα μισά σχεδόν, όπως ισχυρίζεται, προέβλεπαν την ποινή των ισόβιων δεσμών», αναφέρει ο Χ. Κουσουμβρής και συνεχίζει: «Στη δίκη που ακολουθεί επιβάλλεται ποινή στο Ν. Μιχαλολιάκο 13 μηνών και στο εφετείο 11 μηνών. Πού αποδίδονται αυτές οι ποινές; Είναι άξιο απορίας. Βοά ο κόσμος για έλεγχο της Κρατικής (σ.σ. Ασφάλειας) στον Εθνικιστικό χώρο».
Το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής αφήνει να εννοηθεί ότι επιβλήθηκε μικρή ποινή στον Ν. Μιχαλολιάκο ως «αντάλλαγμα», αφού ο νυν αρχηγός της Χρυσής Αυγής «κάρφωσε» τα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης «4η Αυγούστου», που διαλύθηκε λίγους μήνες μετά. «Γιατί ο Μιχαλολιάκος δεν λέει ποια ήταν τα προβλήματα που διέλυσαν την ''4η Αυγούστου''; Μήπως διότι, αν μιλήσει για εκείνη τη ''χαφιεδίστικη'' περίοδο θα εκτεθεί και αυτός;» διερωτάται ο Χ. Κουσουμβρής.
Ο συγγραφέας του βιβλίου φαίνεται ότι εκτιμά τη στάση που είχε κρατήσει ο «Περίανδρος», κατά κόσμον Αντώνης Ανδριτσόπουλος, άλλοτε «υπαρχηγός» της οργάνωσης, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι του «φόρτωσαν τρεις ανθρωποκτονίες» όταν με τη δημιουργία του τάγματος «Χρυσοί Αετοί» άρχισε να αμφισβητεί την παντοκρατορία του Ν. Μιχαλολιάκου.
Ο συγγραφέας ενισχύει τις υπόνοιες για τις σχέσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος του είχε πει «ότι έχει κάποιον άνθρωπο που τον προστατεύει και έτσι πάγωσε η υπόθεση του ''Περίανδρου'' και δεν κάλεσαν για κατάθεση τον ίδιο και φυσικά εμένα λόγω αυτού».
Ο Κουσουμβρής λίγο αργότερα θα καταλάβει τι σήμαινε αυτή η κουβέντα: «Ισως ήταν μια ''προειδοποίηση'' ότι αν ανοίξει ο φάκελος και εγώ πάω κόντρα θα βρεθώ εκτεθειμένος στις ανακριτικές αρχές μια και δεν θα έχω τη μέριμνά του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ
Ο Παναγιώταρος «έσπαγε» εύκολα στην Ασφάλεια
Σύμφωνα με τον Χ. Κουσουμβρή, πρωταγωνιστικό πρόσωπο στα «καρφώματα» που πραγματοποιούσαν στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Ασφάλεια είναι και ο νυν βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος.
Το 2000, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση για την ελληνοτουρκική φιλία, μια ομάδα στελεχών της Χρυσής Αυγής, στην οποία συμμετείχαν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος Ηλ. Παναγιώταρος και Δ. Ζαφειρόπουλος, έκαψαν επιδεικτικά την τουρκική σημαία. Την επομένη οι Ηλ. Παναγιώταρος και Δ. Ζαφειρόπολος συνελήφθησαν.
Οπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Χ. Κουσουμβρής, ο οποίος τότε ήταν το Νο 3 της οργάνωσης και είχε τυφλή πίστη στον «αρχηγό», δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ν. Μιχαλολιάκο που του είπε ότι ο Παναγιώταρος είχε συλληφθεί και «έδωσε» ονόματα στην Ασφάλεια. Λίγες ημέρες αργότερα -όπως αναφέρεται στο βιβλίο- συνελήφθη ο αδελφός του συγγραφέα, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του στο Μεσολόγγι και βρισκόταν στο στρατόπεδο την ημέρα του επεισοδίου, με την κατηγορία ότι έκαψε την τουρκική σημαία! Κατηγορούμενοι για το συμβάν στο «Ιντερκοντινένταλ» βρέθηκαν τα δύο αδέλφια του συγγραφέα μετά τη «μαρτυρία» του Παναγιώταρου ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος.
«Εκεί στους χώρους των δικαστηρίων εξεπλάγην όταν μπροστά στα μάτια μας ο Ζαφειρόπουλος με τον Παναγιώταρο είχαν μία λίαν εγκάρδια συνομιλία με τον προϊστάμενο της προστασίας του πολιτεύματος (βασικό κατήγορό μας στην υπόθεση Ιντερκοντινένταλ)», αναφέρει το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και συνεχίζει: «Τόσο πολιτισμένος διάλογος, τόσο εγκάρδια μειδιάματα; Τελικά κάποιοι έδιναν και κάποιοι έπαιρναν πολύ περισσότερα απ΄ό,τι μπορούσαμε τότε να φανταστούμε».
Ο Ηλ. Παναγιώταρος, που διατηρούσε κατάστημα με είδη εξοπλισμού για αστυνομικούς, χαρακτηρίζεται από τον Χ. Κουσουμβρή ως «αδύναμος χαρακτήρας» που έδινε με ευκολία ονόματα συνεργατών του υπό τις ευλογίες του «αρχηγού» στην αστυνομία.
Ο ΠΡΩΗΝ... ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
«Ετσι μου φόρτωσαν το μαχαίρωμα στον Π. Χρυσό»
Τον Νοέμβριο του 2001 μετά το μαχαίρωμα του Πάρη Χρυσού στο κέντρο της Αθήνας, ο συγγραφέας εκτιμά ότι έγινε προσπάθεια από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία με την Ασφάλεια να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο δράστης προκειμένου να τον ξεφορτωθεί ο Ν. Μιχαλολιάκος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουσουμβρής αποκαλύπτει τη σχέση του Παναγιώταρου με αξιωματικό της Ασφάλειας ο οποίος καλούσε τον νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής για να μάθει ποιο μέλος της μαχαίρωσε τον Π. Χρυσό.
«Ο Παναγιώταρος επιβεβαίωνε τον αδύναμο χαρακτήρα του ''μαρτυρώντας'' σε όλους (σ.σ. στο πολιτικό συμβούλιο της Χρυσής Αυγής) τον ευεργέτη του (σ.σ. αξιωματικό της αστυνομίας)» αναφέρει στο βιβλίο του ο Κουσουμβρής, αφού το στέλεχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε μετά από «έλεγχο» ότι ο Ηλ. Παναγιώταρος ήταν σπίτι του την ώρα του συμβάντος. Μόνο που -όπως αποκαλύπτει ο Κουσουμβρής- είχε κάνει εκτροπή κλήσης από το σταθερό στο κινητό του τηλέφωνο και ο «αστυνομικός έλεγχος» της επιβεβαίωσης για τον τόπο που βρισκόταν την ώρα του εγκλήματος ο Παναγιώταρος περιορίστηκε από τον «ευεργέτη» του σε ένα μόνο... τηλεφώνημα.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ