"Κίνδυνος να χαθούν 4 δισ. ευρώ για κτηνοτροφία και αγρότες"

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Περιφέρεια Κρήτης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι τυχόν λάθος χειρισμοί που προωθούνται μπορεί να στοιχίσουν ως και... 4 δισεκατομμύρια ευρώ!


Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, με επιστολή του τονίζει ότι στα πλαίσια της κίνησης για διαχωρισμό της χώρας σε δυο υποπεριφέρειες, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

"Υπάρχει άμεση ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση (θυμάρι, φασκομηλιά και διάφορα άλλα φρύγανα) να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και να
συμπεριληφθούν στο καθεστώς ενίσχυσης. Σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα άμεσα υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών εισροών το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει μη βιώσιμη την ήδη προβληματική κτηνοτροφία καθώς και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης!

Ολόκληρη η επιστολη είναι η παρακάτω:

"Κύριε Υπουργέ
Υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενόψει της αλλαγής του καθεστώτος των Άμεσων Ενισχύσεων έχει δεχθεί πρόταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση την οποία προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε δύο Υποπεριφέρειες:.
α) Την Νησιωτική όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα νησιά
β) Την Ηπειρωτική όπου θα περιλαμβάνεται η Ηπειρωτική χώρα

Σε κάθε Υποπεριφέρεια η ενίσχυση θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες . Εκείνη που θα αφορά την καλλιεργήσιμη γεωργική γη και εκείνη που θα αφορά τα βοσκοτόπια και της ήπιας εκμετάλλευσης εκτάσεις.
Το προτεινόμενο καθεστώς είναι πλεονεκτικότερο έναντι των ενισχύσεων της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Σοβαρό όμως μειονέκτημα του είναι η σημαντική μείωση των ενισχύσεων σε σύγκριση με το υπάρχον καθεστώς ενισχύσεων. Εκείνο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο ταπράγματα είναι ότι μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι θεωρούνται ως δασικές και κατά συνέπεια εξαιρούνται του καθεστώτος ενίσχυσης ενώ είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο αξιοποιεί αυτές τις εκτάσεις.

Υπάρχει επομένως άμεση ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση (θυμάρι, φασκομηλιά και διάφορα άλλα φρύγανα) να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και να συμπεριληφθούν στο καθεστώς ενίσχυσης. Σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα άμεσα υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών εισροών το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει από 2 έως 4
δισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει μη βιώσιμη την ήδη προβληματική κτηνοτροφία καθώς και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο με επακόλουθο την πλήρη εγκατάλειψη των ορεινών και
προβληματικών περιοχών της Νησιωτικής Χώρας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που μαστίζει και αυτές τις περιοχές.
Κύριοι
Επειδή το θέμα της κατανομής των ενισχύσεων με βάση το νέο καθεστώς είναι πολύ σοβαρό θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να ακουστούν και άλλες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς που θα υιοθετηθεί θα πρέπει να είναι δίκαιο και να ενισχύει αυτούς που πραγματικά μοχθούν για
την γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ σ΄ αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.
Οι διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν όπως η παραπάνω έχουν ξεσηκώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο ο οποίος βρίσκεται ήδη σε απόγνωση και αν υιοθετηθούν τέτοιες προτάσεις θα πυροδοτήσουν έκρυθμες καταστάσεις.
Σας καλούμε λοιπόν να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή για την στήριξη των ανθρώπων που απέμειναν να υπηρετούν το δύσκολο τομέα της κτηνοτροφίας".


Πηγη paseges.gr