Συνεργασία Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους - Υanqing Πεκίνου

Σημαντικές προοπτικές από την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κίνα.Συνεργασία Γεωπάρκου Λέσβου με το  Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους -  Υanqing Πεκίνου.Εντυπωσιακή η παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Μουσείο του Γεωπάρκου Υanqing

Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Γεωπάρκο του Σινικού τείχους και προβολής της Λέσβου και του απολιθωμένου δάσους στην Κίνα διανοίγονται μέσω της συνεργασίας των δύο περιοχών. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αναπλ. Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους πρόσφατα στα πλαίσια της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου.

Το Γεωπάρκο Yanquing βρίσκεται στα βόρεια του Πεκίνου, καλύπτει έκταση 2.000 km2 και αποτελεί τμήμα της μητροπολιτικής διοίκησης του Πεκίνου. Αποτελεί μια από τις πλέον καθιερωμένες περιοχές οικο-τουρισμού και προσφέρει στους επισκέπτες πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία πολλές δυνατότητες αναψυχής στους επισκέπτες που περιλαμβάνουν οργανωμένους χώρους περιήγησης και πάρκα, δίκτυα περιπατητικών διαδρομών, υποδομές παρατήρησης φύσης, δραστηριότητες ποδήλατου, ιππασίας, επισκέψιμα αγροκτήματα, κλπ.
Περιλαμβάνει ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας Ιουρασικού που περιλαμβάνει κυρίως κωνοφόρα δένδρα, τα οποία είναι επισκέψιμα στη φυσική τους θέση όπως και στη Λέσβο, στο ειδικό υπαίθριο πάρκο, που περιλαμβάνει περιπατητικές διαδρομές που ενώνουν τις σημαντικότερες θέσεις απολιθωμένων δένδρων, για τα οποία έχουν κατασκευασθεί ειδικά παραδοσιακά κιόσκια για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης σημαντικά ιχνοαπολιθώματα δεινοσαύρων καθώς και ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία με εντυπωσιακά φαράγγια που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Το Γεωπάρκο Yanquing του Πεκίνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του Σινικού τείχους, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 9 εκατομμύρια επισκέπτες.
Το μεγάλο Μουσείο του Γεωπάρκου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Yanquing, στο οποίο παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της περιοχής, τα απολιθώματα, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Στην αίθουσα των απολιθωμάτων δεσπόζει ειδική παρουσίαση του Απολιθωμένου δάσους της Λέσβου. Ειδικότερα σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου έχει αναρτηθεί ενημερωτική αφίσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενο στα Κινέζικα και τα Αγγλικά για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Έτσι, οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου του Γεωπάρκου Yanqing κατά την επίσκεψή τους ενημερώνονται ταυτόχρονα για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.
Επίσης κάθε περιοχή ενδιαφέροντος διαθέτει το δικό της Κέντρο Ενημέρωσης, που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μικρό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου και πάλι παρουσιάζεται συγκριτικά το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.
Ο Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης κ. Li Zhijun και επικεφαλής της Επιτροπής του Γεωπάρκου, ο Δήμαρχος της Yanquing κ. Li Xianzhong, η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Zhang Suzhi, ο Διευθυντής του Γεωπάρκου κ. You Baojun και ο Καθηγητής Zhang Jianping του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, επιστημονικά υπεύθυνος για την έρευνα των απολιθωμάτων, συζήτησαν τις δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο γεωπάρκων που διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Επισημάνθηκε επίσης ότι λόγω των κοινών χαρακτηριστικών και της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης των δύο περιοχών αποτελεί το υπόβαθρο για την υπογραφή συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο περιοχών που θα δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας και προβολής των δύο Γεωπάρκων.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τη δημιουργία κοινού υλικού προβολής, την ανταλλαγή επισκέψεων, τη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων και την ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ των δύο Γεωπάρκων με στόχο την προβολή τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες της κάθε περιοχής, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου στην Κίνα με συνακόλουθη την προσέλκυση επισκεπτών στη Λέσβο.