Επιστολή του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την διαθεσιμότητας Διοικητικών Υπαλλήλων

Επιστολή του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τον Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την οποία ζητεί να αναγνωρισθεί η ιδιαιτερότητα του πολυνησιωτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου και την εξαίρεση του από την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικότερα στην επιστολή τονίζεται ότι:

Τα μέλη του Συμβουλίου, έχοντας απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και θεωρούν αναγκαία μία στρατηγική εξορθολογισμού, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία όμως προϋποθέτει σαφείς στόχους, κριτήρια εφαρμογής και ανάλυση κόστους – οφέλους, μέσα από διαδικασίες συστηματικής αξιολόγησης των διοικητικών διαδικασιών και της νομοθεσίας που τις διέπουν, των δομών και του προσωπικό, προκειμένου να ανταποκρίνεται ποιοτικά και αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και τα άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, έχει καταφέρει να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του, παρά τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% τα 5 τελευταία χρόνια, την μη αναπλήρωση μελών ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετακίνησης σε άλλα ΑΕΙ, την καθυστέρηση διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη σημαντική μείωση του αριθμού των διδασκόντων λόγω περικοπής των πιστώσεων ΠΔ 407, και τη σημαντική ελάττωση του διοικητικού προσωπικού. Προκειμένου να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί με 17 τμήματα, 25 μεταπτυχιακά, 10.000 φοιτητές, στις 6 νησιωτικές Πανεπιστημιακές Μονάδες του και για την υποστήριξη της λειτουργίας του απασχολεί συνολικά μόλις 300 διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό και μόνον το στοιχείο πιστοποιεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται με συνεχή, μεγάλο φόρτο εργασίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέροντας σημαντικότατες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας θα αποβεί ανώφελη αν η Πολιτεία δεν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο κριτήριο νησιωτικότητας, με κίνδυνο την πραγματική του υποβάθμιση και την αδυναμία συμβολής του στην ανάκαμψη της χώρας, με κόστος για την παιδεία και συνακόλουθα για την κοινωνία γενικότερα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο μόνος φορέας στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020» η οποία δίνει έμφαση στη καινοτομία και στην έρευνα, ενώ οι προδιαγραφές των κανονισμών που διέπουν το ΕΣΠΑ 2 θεωρούν προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) την ύπαρξη ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδίου «έξυπνης εξειδίκευσης» όπου το Πανεπιστήμιο αναφέρεται ρητά ως ο ένας από τους τρεις εταίρους μαζί με τις επιχειρήσεις και το δημόσιο. Άλλωστε τα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιστοιχούν στην Ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική (Θάλασσα-Ναυτιλία, Διατροφή, Περιβάλλον, Οικονομία, Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα, Σχεδιασμός Προϊόντων, Γεωγραφία - Σχεδιασμός του Χώρου - GIS, Πολιτισμική Tεχνολογία, Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, Τουρισμός κλπ) και αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος για να ενισχυθεί. Για τους παραπάνω λόγους, ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περισσότερο από κάθε άλλο ίδρυμα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί αντί να συρρικνωθεί. Αντ’ αυτού πλήττεται συνεχώς από οριζόντια μέτρα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτονόητος ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων που προβλέπει την διαδικασία σύνταξης των νέων Οργανισμών, τμήμα των οποίων αποτελούν τα Οργανογράμματα. Η προτεινόμενη διαδικασία σύνταξης νέων οργανογραμμάτων και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το ΥΠΑΙΘ, εκτός του γεγονότος ότι είναι ανέφικτα και καθόλου αποτελεσματικά, έρχεται και σε προφανή αντίθεση με την προβλεπόμενη από τον Ν.4009/2011 διαδικασία.

Συνεπώς μοναδικός στόχος της προτεινόμενης από το ΥΠΑΙΘ διαδικασίας φαίνεται να είναι η απομάκρυνση έμπειρων και με προσόντα υπαλλήλων με άμεσο αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου να στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών τους. Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να είναι καταστροφική τόσο για τη μεταρρυθμιστική πορεία του Ιδρύματος όσο και για τη διεκδίκηση μιας σημαντικής θέσης στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα μέλη ΕΤΕΠ, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 30 άτομα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων και επομένως η ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα ήταν πληγή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια όλου του δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου να καλύψει τις πάσης φύσεως ανάγκες που προέκυψαν και εντάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι σε συνεργασία την Πρυτανική αρχή και τη Σύγκλητο εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της σύνταξης του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, η εφαρμογή των οποίων συνιστά απαραίτητο όρο εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η ειλικρινής συνεργασία του Συμβουλίου, της Πρυτανείας, της Συγκλήτου και των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί εδώ και καιρό στα όρια των αντοχών της και για τον λόγο αυτό ζητούμε από την Πολιτεία, να παύσει η εφαρμογή οριζόντιων και δίχως μελέτη μέτρων που οδηγούν στην διάλυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, και αντίθετα να υποστηρίξει ένα ισχυρό, εξωστρεφές, διεθνώς ανταγωνιστικό Πανεπιστημιακό Σύστημα βασικό πόλο παιδείας και ανάπτυξης της χώρας μας.

Μυτιλήνη, 23.08.2013
Συμβούλιο Πανεπιστημίου Αιγαίου

e-mail: Symvoulio@aegean.gr