Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας του Παύλου Βογιατζή για το νοσοκομείο Λήμνου

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είχε χθες στην Αθήνα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.
Σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει προς το νέο Υπουργό Υγείας την 1η Ιουλίου, ο Βουλευτής συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα καίρια και κατεπείγοντα ζητήματα που αφορούν στις παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άη-Στράτη, αλλά και για να συζητήσει την ανάγκη άμεσης απαλλοτρίωσης της έκτασης 4.630 τ.μ. στον Άγιο Ευστράτιο, ένα ζήτημα που εξακολουθεί να εκκρεμεί 45 ολόκληρα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο Βουλευτής ανέφερε στον Υπουργό αναλυτικά τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη διορισμού Διοικητή, τις ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, που ιδιαίτερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού προκαλούν σοβαρά προβλήματα που απειλούν πλέον την ασφάλεια της υγείας και της ζωής των ασθενών, την ανάγκη ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου να συμπεριλαμβάνει το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα, όπως άλλωστε, είχε διαβεβαιώσει ο τ. Υπουργός τον Βουλευτή κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στις 14/01/2013, αλλά και τη στελέχωση του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο της Λήμνου, ο Βουλευτής, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αυτονομία και διοικητική του αυτοτέλεια, ενώ όσον αφορά στην επείγουσα ανάγκη στελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της Λέσβου, της Λήμνου και του Άη-Στράτη, ο Βουλευτής επανέλαβε την πρόταση να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους ιατρούς, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις. Τέλος, ο Βουλευτής υπενθύμισε στον Υπουργό πως εκκρεμεί ακόμη η τελική έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η δημιουργία της Ολοκληρωμένης Μονάδας για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer στη Λέσβο και να μη χαθεί η ευκαιρία υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου μέσω ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά στο επίσης καίριο ζήτημα της απαλλοτρίωσης συνολικής έκτασης 4.630τ.μ. στον Άγιο Ευστράτιο, ο Βουλευτής ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού, ώστε η αρμόδια Διεύθυνση διαχείρισης περιουσίας του Υπουργείου να προβεί στη σχετική γνωμοδότηση και να μπορέσει να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί 45 συνολικά χρόνια, ζημιώνοντας σημαντικά την ανάπτυξή του.
Άλλωστε, ήδη από το 2005, το Υπουργείο Υγείας είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικοπέδων που εντάσσονται στην εν λόγω έκταση, ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη σχετική Ερώτηση που είχε υποβάλει ο Βουλευτής, και το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως θα προωθήσει ανακλητική απόφαση, εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου Υγείας.
Η εν λόγω έκταση αφορά σε ένα μέρος του οικισμού του Αγίου Ευστρατίου που μετά το σεισμό που έπληξε το νησί το 1968 απαλλοτριώθηκε υπέρ του δημοσίου, με αποτέλεσμα αυτά τα 4.630 τ.μ. να παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτα, χωρίς να μπορούν οι πρώην ιδιοκτήτες τους να αναστηλώσουν τα κτίσματά τους, αλλά και χωρίς να μπορούν να συμβάλουν έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη του ακριτικού νησιού.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα που του εξέθεσε ο Βουλευτής και να τον ενημερώσει σχετικά στο άμεσα προσεχές διάστημα