Τ. Κουίκ: «ΜΕ ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ για την αναδιάρθρωση του Καλλικράτη στη Λέσβο, ανάγκη άμεση και επιτακτική, για τη διάσωση του νησιού και της τοπικής κοινωνίας του.


Ο Τέρενς Κουίκ, υπενθυμίζει με νέα Ερώτησή του στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, πώς η επαναφορά του ζητήματος της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών Δήμων, έχει αναχθεί ως ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη Λέσβο, δημιουργώντας πολλά εύλογα ερωτήματα.

Οι ήξεις αφήξεις απαντήσεις των προκατόχων του Υπουργείου στο οποίο σήμερα ο κ. Μιχελάκης προΐσταται, στις επαναλαμβανόμενες Ερωτήσεις του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞ ΕΛ για το θέμα του Καλλικράτη, αλλά και οι - κατά καιρούς - δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠ. ΕΣ,  έχουν δημιουργήσει εμφανώς κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δημιουργία νέων Δήμων στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιλήνη, είναι ένα τεράστιο νησί, ένας Δήμος που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, με τρία βουνά, δύο κόλπους και ένα τρισάθλιο οδικό δίκτυο. Όλο το νησί έχει 73 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και αριθμεί 90.000 κατοίκους, περίπου, εκ των οποίων 37.000, περίπου, κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στην ενδοχώρα.

«Πριν από ένα μήνα, ο προκάτοχός σας Ευριπίδης Στυλιανίδης, έβαλε την υπόθεση στις καλένδες. Ασάφειες και αοριστίες. Αόριστες δεσμεύσεις για... μελέτη των προβλημάτων του Καλλικράτη και μελλοντικές συσκέψεις! Έκανε δηλαδή μία τρύπα στο νερό…», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς:

«Ο κ. Στυλιανίδης δεν έλαβε καν υπόψη του την απάντηση του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, γέννημα - θρέμμα της Λέσβου, που πέρυσι το καλοκαίρι τόνιζε με ρεαλισμό ότι απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού Δήμου».

«Θα υλοποιηθεί τελικώς η πρωθυπουργική δέσμευση για αλλαγές στον Καλλικρατη, άρα και στη δημιουργία νέων Δήμων στη Λέσβο; Εάν ναι πότε ορίζεται χρονικά η κατάτμηση του ενιαίου Δήμου;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την εφαρμογή της επιστημονικής πρότασης του  Ι.Τ.Α, την έναρξη διαλόγου με τους τοπικούς φορείς αλλά και την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ομαλή μετάβαση στους νέους ΟΤΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΛΕΣΒΟ

Κύριε Υπουργέ,

Η επαναφορά του ζητήματος της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών Δήμων, σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή σας, έχει αναχθεί ως ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη Λέσβο, δημιουργώντας πολλά εύλογα ερωτήματα.

Οι ήξεις αφήξεις απαντήσεις των προκατόχων σας, του Υπουργείου στο οποίο σήμερα εσείς προΐστασθε, στις επαναλαμβανόμενες Ερωτήσεις μου  για το θέμα του Καλλικράτη, αλλά και οι - κατά καιρούς - δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠ. ΕΣ,  έχουν δημιουργήσει εμφανώς κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δημιουργία νέων Δήμων στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιλήνη, είναι ένα τεράστιο νησί, ένας Δήμος που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, με τρία βουνά, δύο κόλπους και ένα τρισάθλιο οδικό δίκτυο.

Πριν από ένα μήνα, ο προκάτοχός σας Ευριπίδης Στυλιανίδης, έβαλε την υπόθεση στις καλένδες. Ασάφειες και αοριστίες. Αόριστες δεσμεύσεις για... μελέτη των προβλημάτων του Καλλικράτη και μελλοντικές συσκέψεις! Έκανε δηλαδή μία τρύπα στο νερό…

Είμαι σίγουρος ότι ο προκάτοχός σας, δεν έλαβε καν υπόψη του την απάντηση του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, γέννημα - θρέμμα της Λέσβου, που πέρυσι το καλοκαίρι, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μου ελέγχου, τόνιζε με ρεαλισμό τα εξής:

«Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού ανέκυψαν λειτουργικά προβλήματα, ειδικά στους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, όπως η Λέσβος, με συνέπεια να μην μπορούν να επιτελέσουν οι Δήμοι το θεσμικό τους ρόλο και την εντεύθεν εξυπηρέτηση των δημοτών. Συνεπώς, απαιτείται η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας των περιφερειών των Δήμων αυτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Δήμο Λέσβου ανέκυψαν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους του νησιού (έχει έκταση 1632 τετρ. Χιλιόμ.) και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού του. Όλο το νησί έχει 73 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και αριθμεί 90.000 κατοίκους, περίπου, εκ των οποίων 37.000, περίπου, κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στην ενδοχώρα. Καθίσταται συνεπώς εμφανές ότι για τη Λέσβο απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού Δήμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κάθε πρόταση για τη βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης που αφορά στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να εκδηλώσει εγκαίρως σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Επειδή όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Δήμος Λέσβου πλέον πνέει τα λοίσθια, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Θα υλοποιηθεί τελικώς η πρωθυπουργική δέσμευση για αλλαγές στον Καλλικρατη, άρα και στη δημιουργία νέων Δήμων στη Λέσβο;

2.Εάν ναι πότε ορίζεται χρονικά η κατάτμηση του ενιαίου Δήμου;

3.Θα εφαρμοστεί η επιστημονική πρόταση του Ι.Τ.Α;

4.Θα υπάρξει διάλογος με τους τοπικούς φορείς;

5.Θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα ομαλής μετάβασης στους νέους ΟΤΑ;

6.Είναι δυνατόν να απαιτείται σύμφωνη γνώμη της τρόικα για να υλοποιηθεί το αυτονόητο;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ