Ένα σχολείο στολίδι της Λέσβου.. Άγνωστο αν θα λειτουργήσει…

Αν δεν υπάρξουν άλλες περιπέτειες - κάτι που δυστυχώς δεν αποκλείεται -, στις 27 Ιουλίου παραδίδεται το έργο τού ΤΕΕ Καλλονής, μια κτηριακή παρέμβαση που ύστερα από «οδύσσεια» έξι χρόνων, έχει επιτέλους ολοκληρωθεί, αποδίδοντας ένα σχολείο πραγματικό στολίδι στο νησί της Λέσβου.
 Όπως σας είχαμε ενημερώσει (δείτε εδώ) πριν λίγες ημέρες το ΕΠΑΛ Καλλονής δεν ήταν μέσα στην λίστα των σχολείων που πρόκειται να παραδοθούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Έτσι ένα σχολείο «στολίδι» βρίσκεται στον αέρα και κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί.

Ρεπορτάζ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ- Μαρίνα Πολλάτου


Οι εμπλοκές που υπήρξαν στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο πέρασε ως «γέφυρα» απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ. στο ΕΣΠΑ, η όχι πάντα… άψογη συνεργασία της εργοληπτικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο, με τις τοπικές υπηρεσίες που είχαν την επίβλεψή του, καθυστέρησαν σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις έθεσαν και σε κίνδυνο απένταξης ή και ματαίωσης την όλη παρέμβαση, η οποία παρ’ όλα αυτά είναι πλέον έτοιμη ώστε απ’ τον προσεχή Σεπτέμβριο να φιλοξενήσει την τεχνική εκπαίδευση της κεντρικής Λέσβου. Ή ό,τι θα έχει απομείνει σε ειδικότητες απ’ αυτήν, μετά τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.


«Είναι γνωστές οι περιπέτειες του έργου», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, προσθέτοντας: «Όμως τώρα έχουμε ένα τελειωμένο σχολείο, στο οποίο υπολείπονται ελάχιστα μερεμέτια για να το παραλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και να το παραδώσει στην Εκπαίδευση. Πιστεύω ότι αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, θα τηρηθεί η τελευταία προθεσμία που δόθηκε στον ανάδοχο και θα μας το παραδώσει στις 27 του μήνα.»

Χίλια μύρια κύματα…

Η αρχή για το ΤΕΕ Καλλονής έγινε τον Οκτώβριο του 2007, όταν και εντάχθηκε το έργο στο Γ΄ Κ.Π.Σ., με προϋπολογισμό έξι εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από ένα χρόνο, δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε εργολήπτης και μετά τη λήξη του προγράμματος έγινε προσπάθεια και τελικά επανεντάχθηκε τον Αύγουστο του 2009 ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ. Εξ αιτίας της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε στην πληρωμή του αναδόχου, από το Υπουργείο Οικονομικών, των λογαριασμών που είχαν υποβληθεί, διακόπηκαν οι εργασίες. Λίγο πριν κινηθεί η διαδικασία διάλυσης της εργολαβίας, η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή Λέσβου που ήταν φορέας υλοποίησης του έργου, κατάφερε να προχωρήσει στην επανεκκίνηση των εργασιών στις αρχές τού 2011.
Έκτοτε υπήρξαν και άλλες εμπλοκές από αντικειμενικούς (όπως οι πλημμύρες στην περιοχή) ή μη λόγους, που καθυστέρησαν την αποπεράτωση του έργου. Μάλιστα πέρυσι την άνοιξη θεωρείτο σχεδόν σίγουρο - όπως διαβεβαίωναν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας - ότι το έργο θα παραδοθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Νέα προβλήματα όμως στην υλοποίησή του παρέτειναν κατά έναν ακόμη χρόνο σχεδόν τις εργασίες.
«Αυτή την περίοδο απ’ την Τεχνική μας Υπηρεσία γίνεται έλεγχος των τελευταίων λεπτομερειών που απομένουν να τακτοποιηθούν, κάποια μερεμέτια (βάψιμο σοβατεπί, επιδιόρθωση στα πλακάκια μιας αίθουσας, ορισμένα αρμοκάλυπτρα), ενώ εκκρεμεί και η σύνδεση του Σχολείου με τη ΔΕΗ», ανέφερε ο κ. Βερβέρης, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν κρίμα και παγκόσμια πρωτοτυπία τώρα στο τέλος του έργου, όταν απομένει η πληρωμή μόνο ενός λογαριασμού 80.000 ευρώ απ’ τα 4,5 εκατ. που κόστισε, να μην κλείσει και τυπικά το ολοκληρωμένο έργο. «Έχουμε κάνει σαφές στον εκπρόσωπο της εταιρείας πως άλλη παράταση δε θα δοθεί και περιμένουμε ό,τι εκκρεμότητα υπάρχει, να τακτοποιηθεί μέσα στις δύο βδομάδες που απομένουν», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης.

14 αίθουσες, βοηθητικοί χώροι, για 300 μαθητές σε 18 τμήματα

4,6 στρέμματα εμβαδόν…

Το τελειωμένο Σχολείο περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές που προβλέπει και το κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την κατασκευή ενός σχολείου επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρους διοίκησης (γραφείο καθηγητών, γραφείο διευθυντή, γραφεία υποδιευθυντών, γραμματεία, αρχείο, γραφεία συλλόγου και μαθητικής κοινότητας), αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο, τρία μεγάλα εργαστήρια, χώρους υγιεινής, αποθήκες, γραφεία φύλακα και συντηρητή, δωμάτιο φύλακα, υποσταθμό ΔΕΗ, τρία κλιμακοστάσια και δύο ανελκυστήρες.
Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, γραφείο καθηγητών, έξι αίθουσες διδασκαλίας 42 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας 28 τ.μ. η κάθε μία, τρία εργαστήρια Πληροφορικής, δύο αίθουσες Φυσικοχημείας, εργαστήρια Φωτογραφίας, Γραφικών Τεχνών, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Σχεδίου, ομοίως τρία κλιμακοστάσια και δύο ανελκυστήρες.
Το μέγεθος του Σχολείου εξυπηρετεί την άνετη φιλοξενία 300 μαθητών σε 18 τμήματα, ενώ η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων είναι 4.622 τ.μ..
Όταν ξεκίνησε το έργο, χαρακτηρίστηκε ως «απαραίτητο, δεδομένου ότι σήμερα η Σχολή στερείται δικό της κτήριο και συστεγάζεται με τα άλλα σχολεία της περιοχής Καλλονής. Η Σχολή αυτή καλύπτει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση των νέων σε σύγχρονες ειδικότητες και την προετοιμασία τους για τη μελλοντική τους εργασιακή αποκατάσταση.».

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το έργο ολοκληρώνεται στη χειρότερη ίσως περίοδο για την επαγγελματική εκπαίδευση, την περίοδο που και στη Λέσβο, αυτή συρρικνώνεται σε τμήματα και δυναμικό.