Παραδοσιακός Γάμος στα Παράκοιλα Λέσβου…

Στις οικονομικά δύσκολες μέρες που ζούμε, όπου θεσμοί και αξίες δοκιμάζονται, η κοινωνία των Παρακοίλων μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ Συλλόγων και Φορέων του χωριού, θεώρησε ότι η ανάδειξη και προβολή των εθίμων και παραστάσεων του γάμου, που κρατούν ενωμένες και χαρούμενες τις κοινωνίες και τις οικογένειες μας, θα πρόσδιδε στην εκδήλωση μας, ιδιαίτερο βάρος και θα την διαφοροποιούσε από ένα καθιερωμένο πανηγύρι, όπως τόσα άλλα συμβαίνουν στο νησί.


Το Δίκτυο Συλλόγων & Φορέων της Τοπικής Κοινότητας Παρακοίλων
διοργανώνει εκδήλωση με θέμα

«ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ»

την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 8:00 το βράδυ
στην αυλή του Δημοτικού σχολείου

Το δρώμενο, αποτελεί πιστή αναπαράσταση των γεγονότων – εκδηλώσεων, χορών, τραγουδιών κ.α. που λάμβαναν χώρα σε κάθε γάμο στο χωριό των Παρακοίλων μέχρι και τα μέσα του 1970, ενώ πολλά από αυτά (στόλισμα νύφης και γαμπρού, γλέντι γαμπρού, περιφορά ζευγαριού στο χωριό με συνοδεία μουσικής) γίνεται μέχρι και στις μέρες μας. Από τα ιδιαίτερα στοιχεία του γάμου είναι η «θέση» όπου η Νύφη εκθέτει τα προικιά της, το τσουρέκι που κόβει η νύφη και ο γαμπρός πάνω στο κεφάλι τους, το «τάξιμο» του κουμπάρου έξω από την εκκλησία και φυσικά το «μουτζούρωμα» σε βρύση του χωριού, συνήθως τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, το οποίο δηλώνει ότι τώρα που το ζευγάρι παντρεύτηκε, μπορεί να «λερωθεί» .

Μετά από περιφορά της πομπής του γάμου στο χωριό, θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία
Η εκδήλωση εντάσσεται στο ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
Στους επισκέπτες θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά, προσφοράς των κατοίκων & «κισκέτς», ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και ποτά που ευγενικώς χορήγησαν
ο ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ , η ποτοποιία ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ