Μ.Μπάκας«Το 1.000.000€ εκθέτει την τοπική αυτοδιοίκηση Λέσβου που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να φτιάξουν σύγχρονους αθλητικούς χώρους»

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 8ης Ιουλίου 2013 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού “Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο” στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:


«Πρώτα από όλα είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεδριάζουμε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι συνάδελφοι από τη Λήμνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη συνεδρίαση, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο από ενδεχόμενη μετακίνηση τους στη Μυτιλήνη. Ελπίζουμε αυτό να επαναληφθεί και σε επόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Ως προς το ζήτημα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβο για τα έργα αναβάθμισης και επισκευής που απαιτούνται στο δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης επισημάναμε ότι για το θέμα υπάρχει ένα τεχνικό και ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εστιάσουμε στο πολιτικό, σε σχέση με το ρόλο της Περιφέρειας. Είμαστε ένα πολιτικό όργανο και εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται η ανεπάρκεια του νησιού μας σε αθλητικές υποδομές. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες στις Δημοτικές αρχές της πόλης και στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Βρεθήκαμε ανέτοιμοι προ των ευθυνών μας για να έχουμε ένα γήπεδο που όχι μόνο αρμόζει σε μια ομάδα που συμμετέχει στη Super league αλλά να έχουμε ένα στάδιο που πρέπει να έχουν οι νέοι μας. Εμείς διεκδικούμε ένα νέο ρόλο της Περιφέρειας σε θέματα σχεδιασμού και στρατηγικής. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχέση επαιτείας προς την κεντρική κυβέρνηση και πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες, με στόχο να διαμορφωθεί μια σχέση αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας κεντρικής διοίκησης-περιφέρειας-τοπικών κοινωνιών για τη βιωσιμότητα στο Β. Αιγαίο.
Το στάδιο ήταν προβληματικό εδώ και καιρό, όπως είναι και το κλειστό γυμναστήριο Μυτιλήνης καθώς έχει μικρότερο μήκος από το κανονικό με αποτέλεσμα ομάδες που έφτασαν ακόμα και στην Α2 στο χάντμπολ να μην μπορούν να προσαρμοστούν στα γήπεδα της Αθήνας. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης, με τη μακρά παράδοση της Λέσβου σε κολύμβηση και πόλο. Και ενώ απαιτούνται πολύ λιγότερα χρήματα για το κολυμβητήριο, δεν βρέθηκαν. Πρόσφατα έγινε αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Αμαλιάδας με 50% συγχρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο. Και ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα βρήκαμε το 1 εκατ ευρώ τώρα από εθνικούς πόρους με «παρέμβαση υπουργού και πρωθυπουργού». Το ζήτημα λοιπόν εκθέτει την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν αθλητικούς χώρους που χρειάζεται το νησί μας ανεξάρτητα εάν έχει ομάδα στη Super League .
Είναι θετικό λοιπόν εάν γίνουν κάποια έργα αναβάθμισης στο στάδιο της Μυτιλήνης για να τα χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες τους. Το θέμα είναι ότι για μια ακόμη φορά κάνουμε μπαλώματα. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης ορίζει ότι το νέο στάδιο της πόλης πρέπει να βρίσκεται εκτός πόλης, με όλες τις υποδομές πρόσβασης που απαιτούνται. Η τάση πανευρωπαϊκά είναι τα γήπεδα να βγαίνουν εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης για να είναι εύκολα προσβάσιμο αλλά και για λόγους ασφαλείας. Πρέπει να συζητάμε τη μετακίνηση του γηπέδου εκτός Μυτιλήνης και εμείς συζητάμε το «σουλούπωμα» του. Το γήπεδο της Μυτιλήνης δεν εξυπηρετεί και φοβούμαστε ότι θα έχουμε προβλήματα τους χρόνου από τις μετακινήσεις οπαδών – χούλιγκαν στη Μυτιλήνη. Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε την πόλη και τους πολίτες της από τις ορδές των οπαδών που μόνο καταστροφές φέρουν και φυσικά δεν ενισχύουν την οικονομική ζωή του τόπου ούτε προσφέρουν τίποτα θετικό στο νησί. Πρέπει να ζητήσουμε την απαγόρευση μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών των ομάδων στο νησί μας.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Για εμάς, όπως είχαμε τονίσει και σε παλαιότερη παρέμβαση μας, το μεγάλο όφελος από την άνοδο της ΑΕΛΚ στη Super League είναι η ελπίδα να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με τον αθλητισμό. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε αλλά και στην ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου της Περιφέρειας που θα σχεδιάζει και θα βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και δεν θα τρέχει πίσω από αυτές. Για αυτό το λόγο ψηφίσαμε λευκό στη σχετική ψηφοφορία, ζητώντας ένα διαφορετικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ονειρευόμαστε, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε