Αναβάλουν τις διακοπές τους οι Τούρκοι για την Λέσβο με αφορμή τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο γύρω από την επίδραση, που ενδέχεται να έχουν στον ελληνικό τουρισμό τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την εξέλιξη των μαζικών κινητοποιήσεων με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ, παρατηρούν φορείς του τουρισμού.
Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, τα "σύννεφα" που φαίνεται ότι συγκεντρώνονται πάνω από τον τουρισμό στην Τουρκία, όπου έχουν ήδη υπάρξει ορισμένες ακυρώσεις κρατήσεων ή αναβολές ταξιδιών, δεν έχουν προς το παρόν φτάσει μέχρι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπως επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες.

Κατά τους ίδιους, είναι ακόμη νωρίς για να διατυπωθούν εκτιμήσεις σχετικά με το αν η μαζική κινητοποίηση των πολιτών στο Ταξίμ θα επηρεάσει τον τουρισμό στα ελληνικά νησιά - είτε αρνητικά (λόγω της εγγύτητάς τους με τα τουρκικά παράλια) είτε θετικά (καθώς κάποια από τα προγραμματισμένα ταξίδια για Τουρκία δεν αποκλείεται τελικά να "εκτραπούν" προς ελληνικούς προορισμούς).

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, κάποια κρουαζιερόπλοια, που επρόκειτο να "δέσουν" στην Τουρκία, ενδέχεται τελικά να αλλάξουν ρότα προς ελληνικά νησιά.

Λέσβος: Αναβολές, όχι ακυρώσεις, ταξιδιών προς την Τουρκία


Στη Λέσβο, όπου οι περισσότερες αφίξεις ξένων τουριστών προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, δεν έχουν προς το παρόν υπάρξει ακυρώσεις κρατήσεων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Γιάννης Σαμιώτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη προς το παρόν, λόγω και του γεγονότος ότι η θερινή σεζόν βρίσκεται μόλις στην έναρξή της.

Κατά τον ίδιο, τα γεγονότα επηρεάζουν περισσότερο -αλλά και πάλι περιορισμένα- τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Λέσβο προς Τουρκία, με κάποιους από τους νησιώτες, που είχαν προγραμματίσει ταξίδια στη γείτονα, να αναβάλουν την επίσκεψή τους, π.χ., για τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική αγορά αποτελεί σημαντική δεξαμενή άντλησης πελατών για τον τουρισμό στη Λέσβο, ιδίως αφότου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση για κατάργηση βίζας στους Τούρκους υπηκόους κατόχους πράσινων διαβατηρίων και τη μείωση - στα 35 από 60 ευρώ - του κόστους έκδοσης της ειδικής βίζας στα σημεία εισόδου πέντε αιγαιοπελαγίτικων νησιών. "Πριν ισχύσουν αυτές οι συμφωνίες, στη Λέσβο δεν είχαμε πάνω από 2000 Τούρκους τουρίστες τον χρόνο και το ρεύμα ήταν κυρίως αντίστροφο, δηλαδή εμείς πηγαίναμε στην Τουρκία. Φέτος, υπολογίζω ότι, αν όλα πάνε καλά, θα ξεπεράσουμε τους 30.000 Τούρκους τουρίστες" σημειώνει ο κ.Σαμιώτης.

Χίος: Οι αφίξεις συνεχίζονται κανονικότατα

Στη Χίο, "οι αφίξεις συνεχίζονται κανονικότατα", χάρη και στη μεγάλη καμπάνια προβολής του νησιού, που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Σμύρνη, τη Μαρμαρίδα και το Μποντρούμ. Μόνο το περασμένο Σάββατο κατέφθασαν στο νησί της μαστίχας 880 Τούρκοι τουρίστες, τη στιγμή που πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λιγότερο από το 1/3, όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του δήμου Κώστας Μούνδρος.

Η Χίος μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, αλλά απέχει μόλις 30 λεπτά από το Τσεσμέ, παρατηρεί ο κ. Μούνδρος και προσθέτει ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στο νησί εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, κατά 30%-40% έχει μειωθεί ο αριθμός των Χιωτών, που ταξιδεύουν για τουρισμό στην Τουρκία, όχι λόγω των γεγονότων, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προσθέτει ο κ.Μούνδρος. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της επιτροπής Ρένα Δαμίγου λέει ότι, πέρυσι, χάρη και στη νέα συμφωνία για τα "πράσινα διαβατήρια" και τις φθηνότερες βίζες, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στο νησί αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Κως: Το μόνο που έχει φτάσει μέχρι εδώ είναι οι ... φήμες

 "Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι φήμες που μαθαίνουμε, ότι δηλαδή οι αφίξεις από το εξωτερικό στη γειτονική χώρα έχουν επηρεαστεί, ιδίως μετά τη notam που εκδόθηκε σε ΗΠΑ και Βρετανία. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση, που θα έχει αυτό στον δικό μας τουρισμό, αλλά ακόμη είναι νωρίς. Εκτιμώ ότι πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα σε μία - δύο εβδομάδες" σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κω Σοφία Δημοπούλου.

Ρόδος: Ηρεμία και πληροφορίες για αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

 Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων της Ρόδου Κωνσταντίνος Κατσίβας, επισήμανε ότι τα πράγματα στο νησί "είναι ήρεμα όπως πριν" και ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί καμία επίδραση από τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τον ίδιο, πάντως, ακούγεται η - ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν - φήμη ότι κάποια κρουαζιερόπλοια, που επρόκειτο να ελλιμενιστούν στην Τουρκία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν ρότα προς τη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, κρουαζιερόπλοιο - μαμούθ, που μεταφέρει περίπου 3500 επιβάτες και θα έδενε στη γείτονα, ζήτησε πληροφορίες για το αν υπάρχει ελεύθερη θέση ελλιμενισμού στη Ρόδο, στις 11 Ιουνίου. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξή του.

Συνολικά, οι αφίξεις από Τρίτες χώρες (κυρίως την Τουρκία) έφτασαν πέρυσι τις 35.000.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ