Τα Σούπερ Μάρκετ θα πουλάνε παυσίπονα και βιταμίνες από Σεπτέμβριο
Ανοίγει τελικά μετά το καλοκαίρι η
αγορά των βιταμινών, παυσίπονων και άλλων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται
ιατρική συνταγή, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του
υπουργείου Υγείας, το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει από τα σούπερ
μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής, έστω και δοκιμαστικά, η διάθεση αρχικά
κάποιων βιταμινών, κατά το πρότυπο και άλλων χωρών της Ευρώπης, όπου η
τιμολόγηση και η διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι ελεύθερη. Αν και
το άνοιγμα εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά, εντούτοις είναι σαφές ότι ανοίγει ο
δρόμος για την πώληση στο εγγύς μέλλον της πλειονότητας των μη
συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής.
Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τα μη συνταγογραφούμενα, με σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης της κατηγορίας, εκτιμάται ότι σε βάθος τετραετίας θα διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε περισσότερα από 462 εκατ. ευρώ το 2017.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής των βιταμινών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι να καθοριστεί πλαφόν ανώτερης τιμής, η οποία θα ισχύει για δύο περίπου χρόνια, προκειμένου να μην ξεφύγουν οι τιμές τους, όπως φοβάται το υπουργείο Υγείας. Ο φόβος βέβαια αυτός έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της τρόικας, η οποία θεωρεί πως η απελευθέρωση της διάθεσης θα εντείνει τον ανταγωνισμό και άρα θα οδηγήσει σε συμπίεση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Να σημειώσουμε πως η διάθεση σκευασμάτων από τα καταστήματα λιανικής συμπεριλαμβανόταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις που αφορούν τον κλάδο της υγείας. Πιο συγκεκριμένα προβλεπόταν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου το σημερινό σύστημα των προκαθορισμένων περιθωρίων κέρδους θα πρέπει να αντικατασταθεί με μέγιστο περιθώριο κέρδους και ως το τέλος Σεπτεμβρίου να επιτραπεί η πώληση στα σούπερ μάρκετ επιλεγμένων προϊόντων, όπως βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.
Στο παρασκήνιο πάντως, παίχτηκε «σκληρό πόκερ» μέχρι να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ τρόικας και υπουργείου, με το δεύτερο να τάσσεται στην αρχή κατά της απελευθέρωσης, με το επιχείρημα ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα τζίρου. Και αυτό γιατί τα σκευάσματα αυτά πληρώνονται τοις μετρητοίς, έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους και αποτελούν ίσως την πιο σημαντική πηγή ταμειακής ρευστότητας για τους φαρμακοποιούς.
Πηγή:www.capital.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ