Μειωμένες τιμές των δημοτικών τελών για τα τραπεζάκια έξω από τα καταστήματα στην Λέσβο

Ακριβώς δυο μήνες μετά την καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής για τις τιμές ενοικίασης κοινόχρηστων χώρων, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε ξανά το θέμα, κατόπιν αιτήματος 25 συμβούλων, της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων.
Με την απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα, αφού με προτροπή του Δημήτρη Βουνάτσου συνηγόρησε και η πλειοψηφία, θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής οι μειώσεις τιμών που προτείνονταν στην αρχική εισήγηση, ενώ θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές στις περιοχές για τις οποίες η αρχική εισήγηση πρότεινε αυξήσεις. Έτσι, τα «ακριβά» τραπεζάκια έξω, στις κατ’ εξοχήν έως τώρα ακριβές περιοχές Πέτρας, Μολύβου, Μυτιλήνης και Καλλονής, θα γίνουν φτηνότερα, ενώ δε θα επιβαρυνθούν με αυξημένα τέλη οι επαγγελματίες των ήδη φτηνών περιοχών.
Στις αρχές Απριλίου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, είχε εισηγηθεί διαφορετικά τιμολόγια ανά δημοτική ενότητα, επιδιώκοντας όπως είχε πει εξορθολογισμό των τιμολογίων ενοικίασης των κοινόχρηστων χώρων, που παρουσίαζαν τεράστιες μεταξύ τους αποκλίσεις. Η εισήγηση που είχε από πέρυσι υιοθετηθεί απ’ την Οικονομική Επιτροπή, εξομοίωνε ανά εμπορικότητα όλες τις περιοχές, διαμορφώνοντας τιμολόγια από πέντε έως 25 ευρώ το τετραγωνικό, σε όλο το νησί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΜΠΡΟΣ, έως τώρα υπάρχουν περιοχές όπου το τετραγωνικό έχει λίγο παραπάνω από ένα ευρώ, ή δύο (π.χ. Μανταμάδος), αλλά κι άλλες που φτάνει η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων τα 52 ευρώ το τετραγωνικό (πλατεία Πέτρας). Τότε, με την καταψήφιση της εισήγησης, και το είχαμε επισημάνει πρωτοσέλιδα, δε δινόταν η δυνατότητα στις ακριβές περιοχές να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες με μείωση των τελών, κάτι που θα ισχύσει τελικά με την προχθεσινή απόφαση.

Καμμία αύξηση

Στη νέα συζήτηση για το θέμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, ζήτησε κατ’ αρχάς απ’ τους 25 συμβούλους, που επανέφεραν το ζήτημα, γραπτή εισήγηση, κάτι που δεν υπήρχε. Η εμπλοκή ξεπεράστηκε απ’ το γεγονός ότι η νέα πρόταση διαμορφώθηκε στην αρχική εισήγηση, απ’ την οποία παραμένουν σταθερές οι τιμές στις περιοχές όπου προτεινόταν αύξηση και μειώνονται οι τιμές όπου προτεινόταν εξ αρχής μείωση.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην πλατεία της Πέτρας το τετραγωνικό να νοικιάζεται αντί προς 51,84 ευρώ το χρόνο, στα 20 ευρώ, όπως και στο Μόλυβο, που η τιμή του έως τώρα είναι στα 44,02 ευρώ.
Αντίστοιχα στο κέντρο της Μυτιλήνης, από 30 ευρώ, θα μειωθεί στα 25 ευρώ και στις συνοικίες της στα 15 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην πλατεία της Καλλονής θα πάει στα 25 και στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής στα 20 ευρώ. Με την ίδια απόφαση, όμως, παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι τιμές στις ήδη φτηνές περιοχές, όπως η Γέρα, όπου σε Σκόπελο και Μεσαγρό το ενοίκιο ξεκινά απ’ το ένα ευρώ το τετραγωνικό για τα πεζοδρόμια, ή η Νάπη, που το κόστος ανά τετραγωνικό είναι στα 65 λεπτά το χρόνο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ, Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως οι Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος, υποστήριξαν την ανάγκη σε συνθήκες κρίσης να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες με καμμία αύξηση, ενώ επισημάνθηκε και η πρόταση του δημάρχου να υπάρξει ειδική τιμολόγηση στις περιοχές που επλήγησαν το χειμώνα απ’ τη θεομηνία.
Ο κ. Κατράνης έκανε προσπάθεια, για να έχει αντίκρισμα η απόφαση στα έσοδα του Δήμου, να γίνουν εκεί όπου είχε προταθεί αύξηση, περιορισμένες αυξήσεις της τάξης τού 20%, πρόταση που τελικά δεν πέρασε.
Ο κ. Πατερέλλης με την ευκαιρία επανέλαβε ότι εκεί που πάσχει ο μηχανισμός του Δήμου, είναι η είσπραξη βεβαιωμένων εσόδων, ενώ σχετικώς ο Χρύσανθος Αργυρίου επεσήμανε ότι για παράδειγμα δεν εκδίδονται λογαριασμοί ύδρευσης, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει να λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από νερό.