Παρέμβαση Βουλευτή Παύλου Βογιατζή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης (βίντεο)
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα την......
Εξέταση της Πρότασης Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με την πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ρόλο της Frontex, καθώς και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης γενικότερα.
Σε σχέση με την πρόταση Κανονισμού που επιθυμεί να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντικατάσταση της προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου (απόφαση 2010/252), η οποία θέσπιζε κανόνες και έδινε κατευθυντήριες οδηγίες για κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε:
«Δεν πρόκειται για ένα νέο Κανονισμό, αλλά για τροποποίηση ουσιαστικά του υφιστάμενου. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν πρέπει να ψηφίσει το νέο Κανονισμό, όπως δεν έκανε καμία από τις χώρες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στην ευρωμεσογειακή λεκάνη και αντιμετωπίζουν το πιο σοβαρό πρόβλημα εισροής παράνομων μεταναστών. Στόχος τόσο της χώρας μας, όσο και των υπόλοιπων χωρών, θα πρέπει να είναι η τροποποίηση του Δουβλίνου ΙΙ».
Όσον αφορά στο ρόλο της Frontex, ο Βουλευτής, υπογράμμισε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Ένα από τα θετικά στοιχεία είναι ότι μέσω της Frontex, η Ε.Ε. αναγνώρισε τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ε.Ε., κάτι που μέχρι πρότινος αμφισβητούνταν από την Τουρκία. Χάρη στο σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει επίσης, η Frontex έχει συνεισφέρει στην καταγραφή περιστατικών, στα οποία η τουρκική ακτοφυλακή συμμετέχει στην αποβίβαση παράνομων μεταναστών, κάτι το οποίο δε γνωρίζω κατά πόσο η χώρα μας το έχει αξιοποιήσει επαρκώς. Από την άλλη πλευρά, αρνητικό είναι το γεγονός ότι η Frontex δε συμμετέχει ουσιαστικά στη φύλαξη των συνόρων, καθώς ο ρόλος της είναι κατά κύριο λόγο ελεγκτικός. Ειδοποιεί δηλαδή το Λιμενικό Σώμα σε περίπτωση που μετανάστες εισέλθουν παράνομα στα δικά μας χωρικά ύδατα, προκειμένου να γίνει η διάσωσή τους. Επίσης, η Frontex παρακολουθεί την Ελληνική Αστυνομία κατά τους ελέγχους που διεξάγει στο αεροδρόμιο και στα τελωνεία, κάτι που κάνει κάποιους να διερωτώνται αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα».
Ο Βουλευτής, αναφέρθηκε επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λέσβου και στα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως:
«Με βάση αυτή την απόφαση το Λιμενικό Σώμα καθίσταται υπεύθυνο για όλους τους παράνομους μετανάστες, είτε αυτοί έχουν αποβιβαστεί στο νησί από τη θάλασσα, είτε συλλαμβάνονται στην ξηρά. Το Λιμενικό Σώμα όμως, δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα και επιπλέον, χωρίς να έχει αυτό την ευθύνη, οι μετανάστες καταλήγουν να συνωστίζονται στο λιμάνι μέσα στον ήλιο και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Δεν το αναφέρω αυτό, επειδή βλάπτει τον τουρισμό του νησιού, αλλά πρωτίστως για καθαρά ανθρώπινους λόγους. Δεν κατηγορώ σε καμία περίπτωση το Λιμενικό Σώμα, όμως η απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λέσβου έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως άλλωστε και η καθυστέρηση της δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο νησί».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Βουλευτής, επισήμανε πως:
«Ο ρόλος της Frontex πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να μπορεί να συνδράμει στο έργο του Λιμενικού Σώματος. Δηλαδή στη φύλαξη των συνόρων, εφόσον δεν υπάρχουν διεθνή σύνορα ανάμεσα στα νησιά και τα απέναντι, μικρασιατικά παράλια. Στην Τουρκία επίσης, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την επανεισδοχή των μεταναστών, κάτι με το οποίο η Ε.Ε. δεν ασχολείται. Αντίστοιχα, οι πύλες εισόδου για την επανεισδοχή θα πρέπει να είναι όλες απέναντι στα νησιά και όχι στον Έβρο. Θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει πολιτισμό, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από την ανθρωπιά την οποία επιδεικνύουν οι συνάνθρωποί μας στους μετανάστες».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ