Λιγότερο φόρο φέτος για μισθωτούς και συνταξιούχους

Λιγότερο φόρο σε σύγκριση με το 2012 θα κληθούν να πληρώσουν, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, πάρα πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι


Λιγότερο φόρο σε σύγκριση με το 2012 θα κληθούν να πληρώσουν, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πάρα πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στα περυσινά εκκαθαριστικά οι τελικοί φόροι ήταν υπέρογκοι καθώς υπολογίστηκαν εκ των υστέρων με δυσμενέστερη φορολογική κλίμακα από αυτήν με την οποία υπολογίστηκε η παρακράτηση του φόρου. Φέτος, όμως, η κλίμακα υπολογισμού του τελικού φόρου είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Συνεπώς, τα ποσά των επιβαρύνσεων που αναλογούν στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φόροι που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι λιγότεροι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Θεοχάρης, στους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους τα οφειλόμενα για το έτος 2012 ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχουν ήδη παρακρατηθεί κατά την καταβολή των αποδοχών τους, οπότε με την τελική εκκαθάριση των φόρων αυτών, η οποία θα γίνει με την έκδοση των εκκαθαριστικών των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δεν θα προκύψουν καθόλου φόροι προς πληρωμή ή θα προκύψουν φόροι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα ποσά φόρων που ανέγραφαν τα περυσινά εκκαθαριστικά.

Πράγματι, το 2012 τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εστάλησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων ανέγραφαν υπέρογκα ποσά φόρων προς πληρωμή. Αυτό συνέβη επειδή κατά τη διάρκεια του 2011 η μηνιαία παρακράτηση φόρου επί των μισθών και των συντάξεων υπολογίστηκε με φορολογικές κλίμακες ευνοϊκότερες από την κλίμακα με την οποία έγινε η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς και τις συντάξεις του 2011 υπολογίστηκαν με φορολογικές κλίμακες στις οποίες το αφορολόγητο όριο ήταν 12.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 8.000 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αντιθέτως, ο τελικός φόρος που αναλογούσε στις αποδοχές του 2011 υπολογίστηκε με άλλη φορολογική κλίμακα στην οποία το αφορολόγητο όριο ήταν 5.000 ευρώ. Επίσης, ο υπολογισμός της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις του 2011 έγινε με συντελεστές φόρου που σε ορισμένα κλιμάκια εισοδήματος ήταν χαμηλότεροι από αυτούς που εφαρμόστηκαν κατά την τελική εκκαθάριση του φόρου.

Έτσι, η παρακράτηση του φόρου επί των αποδοχών του 2011 ήταν μικρότερη από το φόρο που αναλογούσε τελικά στον κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 και τις 8.000 στις 5.000 ευρώ, για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με ετήσιο εισόδημα έτους 2011 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, προέκυψε, με την εκκαθάριση της δήλωσης, πρόσθετος φόρος 500 ευρώ (1.000 ευρώ για ζευγάρι μισθωτών-συνταξιούχων), τον οποίο εκλήθη να πληρώσει με το εκκαθαριστικό του έτους 2012.

Φέτος κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012 έγινε με την ίδια ακριβώς φορολογική κλίμακα με την οποία θα υπολογιστεί και η εκκαθάριση του τελικού φόρου. Επιπλέον, το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στους μισθούς και τις συντάξεις που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2012 έχει ήδη παρακρατηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων, όσοι το 2012 απέκτησαν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν φέτος να καταβάλουν αυξημένα ποσά φόρων, καθώς τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα «ανέβουν» σε επίπεδα υψηλότερα των 5.000 ευρώ, στα οποία θα επιβάλλονται φόροι με συντελεστές που ξεκινούν από το 10%.

Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και αυξημένο ποσό τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθεί να καταβάλει ο καθένας τους, με το εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης, θα ανέρχεται σε 650 ευρώ, ενώ πέρυσι ανερχόταν σε 500 ευρώ.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών

- Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να αναγράψουν στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τούς αριθμούς παροχής ρεύματος των κατοικιών τους (οι οποίοι αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή στους μετρητές κατανάλωσης της ΔΕΗ) αποσκοπεί στον εντοπισμό 200.000 περίπου φορολογουμένων που δεν έχουν καταβάλει ακόμη το «χαράτσι» του έτους 2011 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους. Επιδιώκεται δηλαδή να διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος που έχουν περιληφθεί στον καταρτισθέντα από τη ΔΕΗ κατάλογο περιπτώσεων απλήρωτου ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011 με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις, ώστε να εντοπιστούν περίπου 200.000 ιδιοκτήτες που ακόμη δεν έχουν καταβάλει το Τέλος.

- Η δήλωση τόκων των καταθέσεων θα είναι υποχρεωτική μόνο για όσους φορολογούμενους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από τόκους καταθέσεων μεγαλύτερα των 250 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί είναι μόλις το 10% του συνόλου των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης, δηλαδή περίπου 600.000 άτομα.

- Καταβάλλεται προσπάθεια και είναι πολύ πιθανό να δοθούν, τελικά, από τις τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία με τα ονόματα των φορολογουμένων και τους τόκους που εισέπραξαν το 2012. Αν η προσπάθεια αυτή δεν ευοδωθεί, τότε όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2012 τόκους καταθέσεων μεγαλύτερους των 250 ευρώ θα πρέπει να επισκεφθούν τα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

- Στις περιπτώσεις τραπεζικών λογαριασμών με συνδικαιούχους, οι ίδιοι θα αποφασίζουν πώς θα κατανείμουν στις δηλώσεις τους τα ποσά των τόκων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάθε συνδικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει τους τόκους που αναλογούν στα χρήματα που πραγματικά έχει συνεισφέρει στο λογαριασμό και είναι δικά του.


Πηγη forologikanea.gr