Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ανακοίνωση:


Η προστασία των προσφύγων δεν αποτελεί μόνο συμβατική υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει την Ελλάδα με μια ελλιπέστατη νομοθεσία, η οποία περιορίζεται σε μια στρεβλή προσέγγιση του φαινομένου των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στη βάση μιας a priori ποινικοποίησης της παράτυπης διέλευσης των συνόρων. Η επίσημη πολιτεία στρατευμένη στις επιταγές του Δουβλίνο II που επιβάλλει μια Ευρώπη-φρούριο, εθελοτυφλεί μπροστά στην πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς συνθήκης ζωής από ανθρώπους που στις χώρες τους διώκονται για θρησκευτικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους ή που αδυνατούν να επιβιώσουν.
Το θεσμικό έλλειμμα αποτυπώνεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο στην περίπτωση των προσφύγων, οι οποίοι - σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας - καταλήγουν να μην αιτούνται ασύλου, αφού η τερατώδης γραφειοκρατία και η τελική απόρριψη σχεδόν του συνόλου των αιτήσεων ερμηνεύεται ως μια de facto κατάργηση του καθεστώτος ασύλου. Η μη αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή από ζώνες κοινωνικής καταστροφής δεν αντίκειται μόνο σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά καταστρατηγεί κάθε έννοια ανθρωπισμού.
Η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εξαγγέλλει τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων κέντρων κράτησης, στα οποία - όπως αποδεικνύει η καθημερινή πρακτική - στοιβάζεται μεγάλος αριθμός μεταναστών σε άθλιες συνθήκες όπου τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται κατάφωρα.
Ειδικότερα στο νησί της Λέσβου, που αποτελεί μία μείζονα πύλη εισόδου μεταναστών, η κατάπτυστη περίπτωση της Παγανής έχει να μας διδάξει πολλά. Από την άλλη, ακόμα περισσότερα έχει να μας διδάξει η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας τους τελευταίους μήνες. Η προσφορά των εθελοντών κατόρθωσε να αποκρούσει τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και απέδειξε στην πράξη ότι τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας δεν αποτελούν αποκύημα φαντασίας αλλά ρεαλιστική λύση, που πρέπει άμεσα να αναλάβει η πολιτεία με δική της ευθύνη και δικά της μέσα.
Πλάι σε αυτά, επιβάλλεται η απόδοση ασύλου σε όσους το δικαιούνται, η άμεση εγκατάσταση μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Ασύλου, αμιγώς πολιτικής, σύμφωνης με τα διεθνή πρότυπα, η αναθεώρηση του κανονισμού "Δουβλίνο II" και η λήψη μέτρων ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι αιτούντες άσυλο. Η προστασία των προσφύγων δεν αποτελεί μόνο συμβατική υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα. Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση τις ευθύνες της.