Μετά την αλλαγή του υφυπουργού Αθλητισμού… κόλλησε το στάδιο Μυτιλήνης

Προβλήματα εμφανίζονται στο έργο της αναμόρφωσης του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης, με τη Γ.Γ. Αθλητισμού να ρίχνει το μπαλάκι κυρίως των αναθέσεων της εκτέλεσής του σε αναδόχους, στο Δήμο Λέσβου, κάτι που σημαίνει εμπόδια ανυπέρβλητα και χρονοβόρα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 


Πίσω κάνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο θέμα των συμφωνηθέντων για τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, προκειμένου να υπάρξουν οι προδιαγραφές για τη φιλοξενία αγώνων Α΄ Εθνικής.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις, τόσο του τ. Αναπληρωτή Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, όσο και του τ. Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη προ ημερών, ότι το βάρος της ευθύνης για την εκτέλεση του έργου και τα διαδικαστικά για τις αναθέσεις, θα τ αναλάμβανε το ελληνικό δημόσιο, μέσα σε λίγα 24ωρα τα δεδομένα δείχνουν ν αλλάζουν.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Λέσβου, το βράδυ της Παρασκευής, ο Γ. Ιωαννίδης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία, τους υπεύθυνους προγραμματισμού και τον Πρόεδρο του ΝΠΠΑ στην Αθήνα, προκειμένου να γίνουν άλλες συμφωνίες, από τις ήδη γενόμενες, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των γραφειοκρατικών χρονοβόρων διαδικασιών στο Δήμο Λέσβου και στο Ν.Π. Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου.
Δεδομένης, όμως, της πολιτικής κατάστασης, της νέας κυβέρνησης, του ανασχηματισμού και των γενικότερων πολιτικών αλλαγών, κρίθηκε ανούσια η επίσκεψη της λεσβιακής αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Κάτι που εξακολουθούσε να ισχύει και για χθες, καθώς γινόταν μέχρι αργά το απόγευμα, η ορκωμοσία και οι τελετές παράδοσης παραλαβής των Υπουργείων. Ήδη ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό Χ. Αθανασίου να κλείσει ραντεβού με το νέο Υφυπουργό Παιδείας, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να διευκρινιστούν επιτέλους οι σημαντικές παράμετροι που θα κρίνουν την εκτέλεση του έργου.
Ενώ οι μελέτες που θα έπρεπε να ετοιμαστούν, έχουν ολοκληρωθεί από το αρμόδιο γραφείο που τις ανέλαβε, με παρέμβαση και ευθύνη του Ν. Μιχαλάκη και ενώ είχε συνταχθεί η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των μελών συμβαλλομένων για την εκτέλεση του έργου, η Γ.Γ. Αθλητισμού ουσιαστικά δεν την αποδέχθηκε και ζήτησε συνάντηση για αναθεώρηση.
Να θυμίσουμε ότι ο Χ. Αθανασίου στις 10 Ιουνίου, μεταφέροντας την πρωθυπουργική συναίνεση, είχε περιγράψει συνοπτικά τη διαδικασία, που θα ακολουθείτο, προκειμένου να προλάβουμε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Είχε τονίσει τότε ότι σε περιπτώσεις έκτακτες και κατεπείγουσες όπως αυτή, ο νόμος προβλέπει μια συντετμημένη διαδικασία και όχι κανονικό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωσή του πάνω από 5 μήνες.
«Το Υπουργείο θα εγκρίνει άμεσα τα χρήματα και την εκταμίευσή τους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει μελέτη, η οποία υπολογίζω ότι δεν θα αργήσει περισσότερο από 10 ημέρες να ολοκληρωθεί.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο απαιτείται να εγκρίνει τη διαδικασία κατασκευής του έργου χωρίς διεθνή διαγωνισμό, αλλά με κλειστές προσφορές. Ένας ασφαλής τρόπος για να μην υπάρξουν προβλήματα και παρεξηγήσεις, είναι η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις να προτείνουν από 1-2 ντόπιες τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες νωρίτερα θα έχουν ενημερωθεί για τη μελέτη και τις απαιτήσεις τους. Τα γραφεία αυτά θα κάνουν τις προσφορές τους με την έκπτωση επί του ποσού που αναγράφεται στη μελέτη για την κατασκευή του γηπέδου. Οι προσφορές θα παραδοθούν και θα ανοιχτούν την ίδια ώρα από ειδική επιτροπή που θα έχει καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει ταχύτητα και διαφάνεια, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει κάτι μεμπτό».
Αλλά και ο Ι. Ιωαννίδης είχε δηλώσει επίσημα ότι πρόκειται για προσωπικό στοίχημα και ότι «η πολιτεία θ αναλάβει το σύνολο των εξόδων και το Υπουργείο με προγραμματική σύμβαση την ευθύνη κατασκευής του γηπέδου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του ΝΠΔΔ Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δ. Λέσβου και του Ελληνικού Δημοσίου, που συντάχθηκε και ήταν έτοιμο προς υπογραφή, αναφερόταν αναλυτικά οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων.
Ειδικότερα, διευκρινιζόταν μεταξύ άλλων:
«Στα πλαίσια αυτά, το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Νομικό Πρόσωπο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου», έχει ήδη προβεί στη σύνταξη φακέλου με τις προδιαγραφές και τα στοιχεία οικοδομησιμότητας του σταδίου, προς διευκόλυνση της σύνταξης της μελέτης του έργου. Παράλληλα, έχει ήδη εκκενώσει τους χώρους του σταδίου που χρησιμοποιούντο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, καθώς και τη στέγαση των υπηρεσιών των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Λέσβου.
Το κόστος για την εκτέλεση των ως άνω εργασιών, έχει προγραμματιστεί στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει εξ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο και δη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση που η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί, θα υπερβαίνει το ως άνω προϋπολογισθέν ποσό.
Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο, αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου σε ανάδοχο ή αναδόχους, τους οποίους το ίδιο θα επιλέξει και θα συμβληθεί μαζί τους και στους οποίους το ίδιο θα καταβάλει την εργολαβική αμοιβή τους.
Ο Δήμος Λέσβου αναλαμβάνει την υποχρέωση να ασκήσει δια της Τεχνικής του Υπηρεσίας την επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη που ήδη εκπονείται και σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.
Το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Νομικό Πρόσωπο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου», αναλαμβάνει ως έχον την κυριότητα του σταδίου, τη δέσμευση να παράσχει κάθε περαιτέρω τυχόν απαιτηθησόμενη συνδρομή, όσον αφορά στην εκτέλεση του έργου».
Δυστυχώς τα δεδομένα και τα συμφωνηθέντα ως την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ν ανατρέπονται. Η επιβεβαίωση κάτι τέτοιου όμως, δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις, με ακόμα σοβαρότερες επιπτώσεις για το στόχο μας.

ΕΦΕΔΡΙΚΟ

Ο Δήμαρχος Λέσβου, σε επικοινωνία του με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την αρχική συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή τους γι αυτή τη μεταστροφή.
Στη χείριστη των περιπτώσεων, υπάρχει εφεδρικό γήπεδο, που θα φιλοξενήσει τους δύο πρώτους αγώνες της ομάδας μας, δίνοντας ένα περιθώριο χρονικό του ενός δύο μηνών.

ΑΙΟΛΑ

Ευχή όλων, να μην επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά η δεισιδαιμονία των αίολων πολιτικών λόγων και διαβεβαιώσεων, αλλά να γίνουν πράξη τα υποσχόμενα, δίνοντας την ευχέρεια στο ακριτικό μας νησί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δόθηκε. 


Ρεπορτάζ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ