Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στη Λέσβο το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πράσινες διαδρομές στη βόρεια και ανατολική Λέσβο στα πλαίσια της δράσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου της Λέσβου

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο πράσινες διαδρομές στη βόρεια και ανατολική Λέσβο που οργάνωσαν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 8 και 9 Ιουνίου 2013 μετά την επιτυχημένη πρώτη διαδρομή Μυτιλήνη – Σίγρι – Ερεσό που πραγματοποιήθηκε την 1 Ιουνίου. Οι πράσινες διαδρομές στη Λέσβο οργανώθηκαν στα πλαίσια της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε φέτος σε 12 νομούς όλης της χώρας. 

Φύση και Μνημεία της βόρειας Λέσβου

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι διαδρομές ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 όπου πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδρομή στη φύση και τα μνημεία της βόρειας Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Μόλυβο.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την Προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κ’ ΕΠΚΑ κα. Χριστιάνα Λούπου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον αρχιτέκτονα κ. Στρατή Φραντζέσκο, τους αρχαιολόγους της Κ΄ ΕΠΚΑ κ. Γιάννη Κουρτζέλλη και κα. Μαρία Παππά, την αρχαιολόγο της 14ης ΕΒΑ κα. Μαρία Παπαγεωργίου, τη Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, καθώς και την εκπαιδευτικό - ξεναγό κα. Χριστίνα Ανερούση.
Οι συμμετέχοντες περπατώντας στα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής της Λιγώνας που δημιούργησε το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπέτυμνου, παρατήρησαν τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στην περιοχή της βόρειας Λέσβου και τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας και οι ηφαιστειακές φλέβες. Ακολουθώντας την πλούσια σε βλάστηση της κοιλάδας στην περιοχή της Λιγώνας γνώρισαν την ιστορία των υδρόμυλων αλλά και ιστορίες που συνδέονται με τη λειτουργία τους και την καθημερινή ζωή των μυλωνάδων της περιοχής.
Η διαδρομή συνεχίστηκε στην Πέτρα, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αρχικά την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και γνώρισαν τη μοναδική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την αγιογράφηση του ναού. Στη συνέχεια στο αρχοντικό της Βαλερτσήδαινας περιηγήθηκαν στο μοναδικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό, ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής του, τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του, τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τη λειτουργικότητά του και τον τρόπο που συνδέεται με την καθημερινή ζωή των ενοίκων του.
Η πράσινη διαδρομή στη βόρεια Λέσβο ολοκληρώθηκε στην περιοχή του Μολύβου. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν αρχικά στον ηφαιστειακό δόμο του Μολύβου που δεσπόζει στην περιοχή και πάνω του χτίστηκε το φρούριο της Μήθυμνας, περιηγήθηκαν περιμετρικά του και στο εσωτερικό του και γνώρισαν μοναδικές λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής του και τη λειτουργία του στο πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια κάνοντας έναν αρχαιολογικό περίπατο στη Μήθυμνα περιηγήθηκαν στις ανασκαφικές θέσεις που συνθέτουν την ιστορία της Μήθυμνας.

Η πράσινη διαδρομή στην ανατολική Λέσβο

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πράσινη διαδρομή «Φύσης & Άνθρωπος – Γη & Νερό», στο ανατολικό τμήμα της Λέσβου, στη φύση και τα μνημεία της Μόριας και της Θερμής.
Τους συμμετέχοντες ενημέρωσαν για τη μοναδική και άρρηκτα δεμένη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι αρχαιολόγοι της Κ΄ ΕΠΚΑ κ. Γιάννης Κουρτζέλλης και κα. Θάλεια Κυριακοπούλου, η αρχαιολόγος της 14ης ΕΒΑ κα. Ισμήνη Κουνέλη-Παρασχάκη και η Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα καθώς και η Γεωλόγος ΙΓΜΕ κα. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα και ο Διευθυντής του Ξενοδοχείου Βότσαλα και πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Σάρλιζα κ. Γιάννης Τρουμπούνης.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο λατομείο μαρμάρου της Μόριας, ένα μοναδικό γεωλογικό και αρχαιολογικό μνημείο της Λέσβου, μάρμαρα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για πολλές κατασκευές. Στην περιοχή οι συμμετέχοντες παρατήρησαν παράλληλα την εγκατάλειψη ενός υπαίθριου μουσείου όπως είναι το αρχαίο λατομείο μαρμάρου.
Ακολούθως επισκέφτηκαν την τοξοστοιχία του ρωμαϊκού Υδραγωγείου στην περιοχή της Μόριας, μια εντυπωσιακή κατασκευή τόσο αρχιτεκτονικά όσο και μηχανικά. Στο μνημείο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν παράλληλα την επίδραση της φύσης στο μνημείο καθώς ένα ρήγμα είχε ως αποτέλεσμα τμήμα της τοξοστοιχίας να έχει μετακινηθεί και να παραμένει μάρτυρας του έντονου τεκτονισμού της περιοχής.
Η διαδρομή συνεχίστηκε στη περιοχή της Θερμής, όπου η παρουσία των θερμών πηγών οδήγησε τον άνθρωπο ώστε να κατασκευάσει θερμά λουτρά και εγκαταστάσεις που συνδέονται με την λειτουργία τους όπως το ξενοδοχείο Σάρλιζα. Παρατήρησαν τη σχέση της ηφαιστειότητας με την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και την αρνητική επίδραση του ανθρώπου. Παράλληλα, γνώρισαν μοναδικές πληροφορίες για την ιστορία και τη λειτουργία του Σάρλιζα και επισκέφτηκαν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο της Λέσβου αλλά και το οθωμανικό λουτρό δίπλα από το ξενοδοχείο.   
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στη Παναγία Τρουλωτή στου Πύργους Θερμής τον μοναδικό βυζαντινό ναό που σώζεται στη Λέσβο και ένα υπαίθριο παλαιοντολογικό μουσείο με μοναδικά απολιθώματα 180 εκατομμυρίων χρόνων στα υλικά δομής του και τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Θερμής. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, γνώρισαν τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στις 5 πέντε φάσεις του και κάνοντας παράλληλα μια επίσκεψη από την παραλία παρατήρησαν την εντυπωσιακή στρωματογραφία των διαφόρων φάσεων του αλλά και την επίδραση της διάβρωσης στον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.


Εκπαιδευτικά προγράμματα


Ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες οργανώθηκαν στα πλαίσια της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 για τις σχολικές μονάδες της Λέσβου. Ειδικότερα, στο Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Δέντρο στο Μουσείο» και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι».