Μας «τρώνε» τα κουνούπια στην Λέσβο… γιατί «κόλλησε» 50 μέρες η καταπολέμηση στην ΑΔΑ

Τον Ιούλιο η καταπολέμηση, γιατί «κόλλησε» 50 μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

Σωρευτικά στα μεγάλα και τα δύσκολα προβλήματα, προστίθενται και τα απλά της καθημερινότητας, που όμως είναι ικανά να οδηγήσουν σε πλήρη απόγνωση τους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι εκτός όλων των άλλων θα παραμείνουν για πολλές μέρες ακόμη εκτεθειμένοι στο μαρτύριο των κουνουπιών, όπως και στους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάδοση ασθενειών μέσω των τσιμπημάτων τους. Κι όλα αυτά γιατί καλά κρατεί στον τόπο μας η γραφειοκρατία, αυτή που μεσολάβησε ώστε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, που πρόβλεπε και τη διάθεση 27.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, να χρειαστεί 50 μέρες έως ότου εγκριθεί απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Έτσι, αντί να έχει αρχίσει ήδη απ’ το Μάιο η παρέμβαση στις περιοχές που αναπαράγεται το έντομο - κυρίως στάσιμα νερά -, μόλις χθες αποφασίστηκε πότε θα γίνει διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος και θα αναλάβει το έργο. Οπότε και δεν προβλέπεται πριν τις 10 Ιουλίου να βγουν συνεργεία καταπολέμησης.

Εκτεθειμένοι…

Στις 18 Απριλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μεταξύ άλλων δαπανών αποφάσισε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για το 2013 να πληρωθούν και δαπάνες για την καταπολέμηση κουνουπιών και πιο συγκεκριμένα 27.000 ευρώ για τη νήσο Λέσβο και 13.000 ευρώ για τη νήσο Λήμνο. Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Μαΐου, η αρμόδια διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας εισηγήθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο Δήμο Λέσβου (στη Λήμνο το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο). Το πρόγραμμα αυτό ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της εκτέλεσής του.
Όμως, για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, όπως μας είπαν χθες απ’ την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, θα έπρεπε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, έγκριση που εκδόθηκε απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στις 7 Ιουνίου, ακριβώς 50 μέρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε συνέχεια της έγκρισης, χθες υπήρξε απόφαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, με την οποία προκηρύσσεται πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου, προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος για την καταπολέμηση κοινών και ανωφελών κωνοποειδών σε όλη τη νήσο Λέσβο. Η διάρκεια των εργασιών καταπολέμησης θα είναι τέσσερις μήνες απ’ την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Δίμηνη καθυστέρηση

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Κυριακίδης, όταν εισηγήθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, αρχές Μαΐου, είχε προτείνει «να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα, ώστε να περιοριστεί ο παράγοντας όχλησης και να υπάρξει προστασία απ’ τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών». Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ο Νομός Λέσβου ανέκαθεν παρουσίαζε πρόβλημα με τα κουνούπια, ενώ ως μέθοδος καταπολέμησής τους αποφασίστηκε ο από εδάφους ψεκασμός των εστιών εκκόλαψης των προνυμφών, σε όλα τα στάσιμα νερά, εντός και εκτός χειμάρρων. Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών, που σαφώς θα ήταν πιο αποτελεσματικοί αν ξεκινούσαν τότε που έπρεπε, η υπηρεσία θα μπορεί να προτείνει ανάλογα και άλλες περιοχές όπου εντοπίζεται πρόβλημα.

Το πρόγραμμα της καταπολέμησης προβλέπεται να υλοποιηθεί στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης (Καγιάνι - Πληγώνι μέχρι Κράτηγο και Χαραμίδα, Ακρωτήρι - Ακλειδιού, Λαγκάδα - Χάλικα - Επάνω Σκάλα, και χειμάρρους Μόριας, Αφάλωνα, Παμφίλων), Καλλονής και Αγίας Παρασκευής (χείμαρροι Αχέροντα - Καθάριος - Τσικνιά - Παρακοίλων και Μεγάλη Τσιχράντα Φίλιας), Θερμής (χείμαρροι Αγίου Νικολάου - Κλειδαρά, Εκκλησίας - Σκάλας Νέων Κυδωνιών, Μιστεγνά), Πέτρας (χείμαρροι Πέτρας και Ανάξου), Μήθυμνας (χείμαρρος Μήθυμνας), Γέρας (χείμαρροι Γέρας - Ευρειακή), Ευεργέτουλα (Ευεργέτουλας - παραπόταμος υδάτων), Πολιχνίτου (χείμαρροι Πολιχνίτου, Βρίσας, Λισβορίου, Βασιλικών), Μανταμάδου (χείμαρροι Μανταμάδου), Πλωμαρίου (Σεδούντας, χείμαρρος Πλαγιάς) και Ερεσού - Αντίσσης (Ταβάρι, χείμαρροι).