Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας στη Σμύρνη στα πλαίσια του Διακρατικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος/Comenius

Καθηγητές και μαθητές, που εργάζονται για το Ευρωπαικό Πρόγραμμα/ Comenius με τίτλο Landscape as a Mirror”, “Το τοπίο ως καθρέφτης”, συναντήθηκαν στην πόλη Izmir της Τουρκίας και πραγματοποίησαν με επιτυχία την 4η προγραμματισμένη συνάντηση από τις 22-25 Μαρτίου 2013.
Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας, μέλος της ομάδας των οκτώ σχολείων του συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικής σύμπραξης, εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές, Γιαννουλάκη Κωνσταντίνο, Μπεκρή Δήμητρα και Μηλιώνη Ιωάννη, και από τους καθηγητές Μιχλίζογλου Χρυσάνθη και Περιστεράκη Μιχάλη και Παπακανάκη Γρηγόριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης, μετά από περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής, Yunus Emre Anadolou Lisesi, οι μαθητές παρουσίασαν τη δουλειά που είχαν προετοιμάσει με θέματα: «Ο τόπος, η πόλη και το σχολείο μας», «To τοπίο και οι αλλαγές του» και «Προστατευόμενες περιοχές στον τόπο μας» σε όλους τους συμμετέχοντες, καθηγητές και μαθητές, και έπειτα συνεργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν το σχέδιο για το μπλουζάκι του προγράμματος, να φυτέψουν δέντρα στον
κήπο του σχολείου και να φτιάξουν ‘ένα έργο τέχνης με τα αποτυπώματα από τα χέρια τους.
Μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην προβολή των χωρών και της σημασίας της Ευρωπαικής σχολικής σύμπραξης, Ημέρα Comenius, όπου στήθηκαν τραπέζια με τη σημαία και τα προϊόντα κάθε χώρας και οι μαθητές παρουσίασαν τον τόπο τους σε όλους τους μαθητές του εκεί σχολείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του: ξεναγήθηκαν στην πόλη της Σμύρνης, όπου επισκέφτηκαν την αγορά με τα τοπικά προιόντα και αξιόλογα μνημεία, περιηγήθηκαν στην αρχαία πόλη της Εφέσσου, στο παραδοσιακό χωριό Sirince και στον εκθεσιακό χώρο ομοιωμάτων της καθημερινής ζωής του τόπου.
Για άλλη μια φορά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής και έτσι να έρθουν σε άμεση επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των ντόπιων μαθητών και οικογενειών, να επικοινωνήσουν με μαθητές από όλες τις χώρες μέλη της ομάδας εξασκώντας έτσι την αγγλική γλώσσα και αποκτώντας γνώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δε καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του σχολείου και να επικοινωνήσουν με τους συναδέρφους τους αποκτώντας γνώση για την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτισμό της χώρας.
Φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες παρουσιάστηκαν, μετά την επιστροφή, στους καθηγητές και μαθητές του σχολείου.

Ο Διευθυντής                                                                        Η καθηγήτρια-υπεύθυνη
υλοποίησης του προγράμματος



Καζέπης Ιωάννης                                                    Μιχλίζογλου Χρυσάνθη