ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις στην Μυτιλήνη για να μάθετε εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη


ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗΣ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι, θα έχουν από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου στο ξενοδοχείο Heliotrope (Βαρειά, 81100 Μυτιλήνη, τηλ. 22510 - 45857)!

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί της Παρασκευής έως και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα). Οι ώρες των μετρήσεων έχουν ως εξής: Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου ώρες 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, και Κυριακή 26 Μαΐου 2013 ώρες 10:00 – 14:00.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 19:00 – 21:00, και το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10:30 – 21:15, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Heliotrope επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 11:00 – 14:30, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, στον ίδιο χώρο. Και στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό δυναμικό, όσο και τον πληθυσμό της περιοχής για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Η Τελετή Έναρξης της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 19:30 – 20:00, με τη συμμετοχή ιατρών και κοινού, την οποία θα προσφωνήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ωριαία συζήτηση (20:00 – 21:00) με θέμα «Το πάνθεον των δυνατοτήτων της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη το 2013 από την πολιτεία, τους ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία», με Συντονιστή – Παρουσιαστή - Συζητητή τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκό και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη και Παρουσιαστές – Συζητητές τον Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), τ. Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Αθανάσιο Α. Γιαννόπουλο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) κύριο Βασίλειο Γ. Καραμάνο.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά» 2013. 

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts –E.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, τα κατά τόπους Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα, την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) και τους κατά τόπους Ροταριανούς Ομίλους.

Ολόκληρο το Πρόγραμμα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).

Σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις (Π.Δ. 339, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 2071/92 τ.Α’/123/92), το Ε.ΚΕ.ΔΙ. αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με Νομική Μορφή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Κέντρο έχει αναλάβει από το 1993 σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τη νόσο. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά». 

Η πρωτοβουλία της προσπάθειας αυτής έχει αναληφθεί εδώ και ένα (1) χρόνο (Μάρτιος 2012), με γνώμονα την επείγουσα οδηγία του ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μετά από ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (18 Μαρτίου 2012), σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη, της καλπάζουσας «επιδημίας» του σύγχρονου κόσμου, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στην Ελλάδα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1.000.000 διαβητικά άτομα και περίπου 250 – 300.000 άλλα που δε γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη.

Το 2012 το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε πέντε (5) πόλεις της Ελλάδας, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Καβάλα, τη Δημητσάνα και την Αθήνα και για το 2013 διεξάγεται σε άλλες πέντε (5). Συγκεκριμένα, αφετηρία για το 2013 αποτέλεσε η Λαμία  στις 8 – 10 Μαρτίου και ακολούθησαν οι Σέρρες στις 12 – 14 Απριλίου, ενώ σειρά έχουν η Μυτιλήνη στις 24 – 26 Μαΐου και ο Βόλος στις 5 – 7 Ιουλίου. Η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 8 – 10 Νοεμβρίου 2013, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). 

Στις εκδηλώσεις της Μυτιλήνης θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό, όσο και το γενικό κοινό για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΙΚΟ», Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), τ. Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Αθανάσιος Λ. Γιαννόπουλος, ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Έρευνας "Ν.Σ. ΧΡΗΣΤΕΑΣ & ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ", Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) κύριος Νικόλαος Λ. Κατσιλάμπρος, ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία), Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου κύριος Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) κύριος Βασίλειος Γ. Καραμάνος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων κύριος Γεώργιος Π. Μαστοράκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κύριος Νικόλαος Κ. Τεντολούρης και ο Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» κύριος Αθανάσιος Γ. Γιαλούρης.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Καθηγητής κύριος Σ. Α. Ράπτης, «η νόσηση από διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται, σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Βουλής, να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Το Ε.ΚΕ.ΔΙ., με πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του, και σε συνεργασία με όλους τους άλλους φορείς, έχει αναλάβει αυτές τις σημαντικές δράσεις από τις αρχές του 2012, στοχεύοντας, πάντα, στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».  

Στην επιστημονική Ημερίδα θα συζητηθούν από τους ειδικούς τα θέματα «Παχυσαρκία: νεώτερα δεδομένα», «Σακχαρώδης διαβήτης και αγγειοπάθεια (αγγεία – υπέρταση). Η παρέμβαση του Παθολόγου», «Σακχαρώδης διαβήτης και αγγειοπάθεια. Η παρέμβαση του Χειρουργού», «Θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών», «Ινσουλινοθεραπεία στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», «Διαβήτης και κύηση», «Διαβήτης και καρδιά», «“Επί του πιεστηρίου” εξελίξεις στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη».

Στην ενημερωτική Ομιλία για το κοινό θα συζητηθούν τα θέματα «Η σημασία της μέτρησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στη διάγνωση και παρακολούθηση της ρύθμισης των ατόμων με διαβήτη», «Διατροφή στο διαβήτη», «Έχω ψηλή χοληστερίνη. Τι πρέπει να κάνω;», «Διαβήτης και καρδιά», «Ο σημαντικός ρόλος της σωματικής άσκησης στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη», «Ο διαβητικός στο χειρουργείο: επείγουσα παρέμβαση», «Διαβήτης και εγκυμοσύνη», «Προοπτικές και όρια αντιμετώπισης των ατόμων με διαβήτη». Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Για πληρέστερη ενημέρωση, επισυνάπτονται τα Προγράμματα της Επιστημονικής Ημερίδας και της Ενημερωτικής Εκδήλωσης Κοινού.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΟΥ (Ε.ΚΕ.ΔΙ.)
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 3, 10675 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 7295160 / 213 2037400
FAX: 210 7295168
E-MAIL: hndc@hndc.gr
WEBSITE: www.hndc.gr