Νομικά «όπλα» από το Υπουργείο Υγείας κατά του Τούρκικου νοσοκομείου που διαφημίζεται στην Λέσβο


Νομικά  «όπλα» επιστρατεύει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την συντονισμένη διαφημιστική «επίθεση» που δέχεται εσχάτως η Λέσβος από τουρκικό ιδιωτικό θεραπευτήριο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας που αυτό προσφέρει. 

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες όπως ο νόμος ορίζει για τη σύσταση Ειδικής Πειθαρχικής Επιτροπής (εντός του ΚΕΣΥ)  η οποία θα ελέγξει εάν η συμπεριφορά της αλλοδαπής κλινικής  ή του εν Ελλάδι αντιπροσώπου της στοιχειοθετεί παράβαση των κειμένων διατάξεων για την ιατρική διαφήμιση και την ιατρική δεοντολογία.
Με δεδομένο ότι η λεγόμενη ιατρική διαφήμιση, δηλαδή η προβολή είτε γιατρών είτε κλινικών είτε ιατρικών πράξεων και μεθόδων, απαγορεύεται στην Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθεί η τουρκική κλινική στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι εγείρεται ζήτημα παράβασης της νομοθεσίας περί ιατρικής διαφήμισης αλλά και της ιατρικής δεοντολογίας. Βάσει της νομοθεσίας σε περίπτωση που συντελέστηκε απαγορευμένη διαφημιστική πράξη είτε από την αλλοδαπή εταιρία είτε από τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα που εκτέλεσε την εντολή της ιδιωτικής κλινικής, προβλέπεται χρηματική ποινή. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Υγείας με αιτιολογημένη απόφασή του και κατόπιν  εισήγησης του προέδρου του ΚΕΣΥ.
Ανεξάρτητα πάντως από την τελική κρίση της Επιτροπής οι Έλληνες φαίνεται ότι «παραδίδονται» στους Τούρκους παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθώς μεταβαίνουν  με σταθερό ρυθμό από τη Λέσβο στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών με τις οποίες «βομβαρδίζονται» συστηματικά το τελευταίο διάστημα και που φέρεται να προσφέρει το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Εδρεμίτ Κιορφέζ», στην ομώνυμη πόλη της Τουρκίας.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν επιβιβαστεί μέχρι τώρα στα φέρι μποτ που συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Αϊβαλιού και από κεί στα  ιδιωτικά λεωφορεία που διαθέτει για δωρεάν μεταφορά το θεραπευτήριο στο Αδραμύτιο (Edremit) της Μικράς Ασίας, περίπου 46 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αϊβαλιού.
Το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών φαίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με τις αντίστοιχες εγχώριες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.
Ιατρικές πηγές του νησιού παραδέχονται μιλώντας στο ΘΕΜΑ ότι τα «πακέτα» τυποποιημένου προληπτικού ελέγχου που προσφέρονται από το Κέντρο είναι έως και 30% φθηνότερα σε σχέση με εκείνα των ιδιωτικών εργαστηρίων στη Λέσβο. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι επαρκέστατες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Λέσβου (το νησί διαθέτει νοσοκομείο 250 ενεργών κλινών, τέσσερα Κέντρα Υγείας, ένα κατάστημα ΙΚΑ και αρκετά περιφερειακά ιατρεία) τόσο σε ό,τι αφορά το δυναμικό όσο και ως προς τον εξοπλισμό.

Πηγή: protothema.gr