«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ- Φοβούνται «τσουνάμι» μεταναστών από τη Συρία


Στα ελληνικά νησιά έχει μετατοπιστεί το βάρος των μεταναστευτικών ροών μετά τη σφράγιση των συνόρων στον Εβρο.

Την ίδια στιγμή που στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της αυξημένης αστυνομικής δύναμης (117 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013), η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα μετρούν ήδη 1.623 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Στις καραβιές των μεταναστών «πρωταγωνιστούν» οι Σύροι πρόσφυγες, που η εμπόλεμη κατάσταση στην πατρίδα τους τους έχει εξαναγκάσει σε εκπατρισμό. Περισσότεροι από 8.000 Σύροι διασχίζουν καθημερινά τα διεθνή σύνορα σε αναζήτηση προστασίας - ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει όσους αναζητούν προστασία στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, το κύμα των προσφύγων αναμένεται να φτάσει σύντομα και στην Ελλάδα, που ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ανησυχία τους για το θέμα εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι επιτελείς της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή περιέγραψε ο περιφερειακός συντονιστής προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στη Συρία, Πάνος Μουμτζής.
«Η κατάσταση στη Συρία είναι μία από τις πιο περίπλοκες και επικίνδυνες παγκοσμίως.
Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία αυξήθηκε από 33.000 τον Απρίλιο του 2012 σε πάνω από 1.334.256 τον Απρίλιο του 2013. Αν το χειρότερο σενάριο επιβεβαιωθεί, η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί όχι μόνο να εμπλακεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο σχέδιο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, αλλά και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες», επεσήμανε ο Π. Μουμτζής.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας, έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών προσφυγικών ροών εξαιτίας της κρίσης στη Συρία.
Το σχέδιο «Ιώνη» έχει υποβληθεί και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το έχει εγκρίνει και έχει δώσει εντολή προς στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες για την άμεση δυνατότητα υλοποίησής του. Ωστόσο, οι προετοιμασίες αφορούν σε κατάσταση κρίσης που, όπως παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι στα θέματα προσφύγων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Προς το παρόν, οι Σύροι αποτελούν αριθμητικά τη δεύτερη σε πληθυσμό μεταναστευτική ομάδα που διασχίζει τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα.
«Κατά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια, οι πρόσφυγες από τη Συρία, όπως και όλοι όσοι εισέρχονται χωρίς νόμιμες διατυπώσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Κατά κανόνα, τα σημεία εισόδου στερούνται ακόμη και αναγκαίων μηχανισμών υποδοχής, που να εξασφαλίζουν κάλυψη βασικών αναγκών, την ταυτοποίησή τους και παροχή ενημέρωσης σε γλώσσα που κατανοούν, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου», τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Απαγορευτικό για απελάσεις Σύρων

Σε καθεστώς προστασίας θέτει το υπ. Δημόσιας Τάξης τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Συρία, αναγνωρίζοντας τις εμπόλεμες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκε στις 9 Απριλίου διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Σύροι πρόσφυγες δεν κρατούνται, δεν απελαύνονται και λαμβάνουν άδεια προσωρινής παραμονής για έξι μήνες, η οποία ανάλογα με τις εξελίξεις στην πατρίδα τους μπορεί να ανανεωθεί.

Πηγη Εφημεριδα Εθνος