Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας


Ομιλία απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ολομέλεια της Βουλής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας.
 Στο κείμενο της ομιλίας του αναφέρει:

«Θέλω να αρχίσω με τη γεωγραφία. Η Ευρώπη, όπως ξέρετε, είναι μια ήπειρος που βρέχεται από τη θάλασσα. Έχει εβδομήντα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή.Στα βόρειά της βρίσκεται η Βόρεια Θάλασσα, στα Δυτικά ο Ατλαντικός, στα Νότια η Μεσόγειος, στα Ανατολικά ο Εύξεινος Πόντος. Ο μισός περίπου πληθυσμός έχει σχέση με τη θάλασσα. Οι μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις είναι στα πενήντα χιλιόμετρα βάθος από κάθε παράκτια ζώνη.
Όλο αυτό, η γεωγραφία δηλαδή, δείχνει γιατί ιστορικά, πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά, κυρίαρχο στοιχείο της διαδρομής της Ευρώπης στον κόσμο είναι η θάλασσα.
Στην οικονομία τώρα: Το 40% του ΑΕΠ παράγεται σε θαλάσσιες περιοχές και το 90% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από τη θάλασσα. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για να γιορτάζουμε μια τέτοια ημέρα, την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, για να τονίζουμε στους πολίτες - και βέβαια να το κάνουμε πράξη με τις πολιτικές μας - τη μεγάλη σημασία που έχει η θάλασσα για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Θα ήθελα να πω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου στην τότε Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, την κυρία Ρόδη Κράτσα, για την πρωτοβουλία που είχε να μας οδηγήσει σε αυτόν τον εορτασμό. Εδώ και έξι χρόνια σε διαφορετικό κράτος-μέλος εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα. Η Μάλτα φέτος έχει βάλει δυο κεντρικά θέματα, τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό και την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.
Να σας ενημερώσω ότι έχουμε ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη ώστε να διοργανώσουμε στη χώρα μας ή το 2015 ή το 2016 την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες εκδηλώσεις που θα σας αναφέρω σε λίγο. Επίσης, θέλω να τονίσω την ευαισθητοποίηση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του θαλασσίου περιβάλλοντος, της διάβρωσης και της μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων και διάφορα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους παράκτιους πληθυσμούς και τις παράκτιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ορισμένοι συνάδελφοι ήταν στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, στην οποία παρουσίασα ορισμένες πτυχές της μας πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεσμεύτηκα ότι θα στείλω και ένα πλήρες υπόμνημα, το οποίο ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους όσοι μετέχουν σε αυτή την Επιτροπή.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με το πρόσφατο νομοσχέδιο, πήραμε ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες, για να βγούμε μπροστά στα ζητήματα της θαλάσσιας πολιτικής. Πρώτα απ’ όλα να αναφέρω το ζήτημα του συντονισμού της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Εκτός από τον περιβαλλοντικό πυλώνα, υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές πτυχές αυτής της πολιτικής και εμείς, σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσουμε το συντονισμό και την προετοιμασία δράσεων για την επόμενη περίοδο 2014-2020. Να σας πω μάλιστα ότι πρόκειται να ταξιδέψω στη Γαλλία την Παρασκευή, όπου θα έχω συνεργασία με τον ομόλογό μου για ζητήματα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στη Μεσόγειο. Με την ευκαιρία θα παραστώ και στην παρουσίαση της στρατηγικής λιμένων της Γαλλίας.
Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, επειδή ο κ. Δρίτσας είπε ότι δεν αφιερώνουμε σε αυτή τη μέρα τόσο χρόνο όσο θα έπρεπε, να σας πω ότι πρόκειται να στείλω στον Πρόεδρο της Βουλής την εθνική στρατηγική λιμένων, για να γίνει μια αναλυτική συζήτηση για τα λιμάνια σε χρόνο που θα αποφασίσει ο Πρόεδρος.
Η θαλάσσια πολιτική και η θαλάσσια ανάπτυξη συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο για την ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και οργανώνεται έτσι ώστε να συνδέσει αυτές τις δυο πτυχές με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ακούστηκαν σήμερα αρκετά ζητήματα, τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω τώρα, όπως το ζήτημα της ακτοπλοΐας, της ναυτικής εκπαίδευσης, των προνομίων και των παροχών στην επιχειρηματική ναυτιλιακή κοινότητα. Δεν είναι της παρούσης. Πλοίο, επιχειρηματικότητα και ναυτικός είναι αλληλένδετες έννοιες. Επιχειρηματικότητα χωρίς ναυτικό δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, ναυτικός χωρίς πλοίο και επιχειρηματία, επίσης δεν υπάρχει. Αυτές τις τρεις πτυχές προσπαθούμε να συνδέσουμε και να υποστηρίξουμε, λαμβάνοντας υπ' όψιν το τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο.
Καλώ τους συναδέλφους να κάνουν τον κόπο να επισκεφθούν τα πιο ισχυρά ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει κίνητρα για επενδύσεις, γιατί εδώ υπάρχει μια σύγχυση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ευκαιρία αυτής της εορτής, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις πτυχές της θαλάσσιας πολιτικής. Τα αποτελέσματα πιστεύω ότι θα φανούν πολύ σύντομα. Ήδη, σε ορισμένες δράσεις μας έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα σας πω ορισμένα παραδείγματα. Για πρώτη φορά ενεργοποιήσαμε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την υποστήριξη της ναυτικής εργασίας. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «κοιμώμενα» κονδύλια για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Νομίζω ότι μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Παράλληλα, έχουμε ενεργοποιήσει εργαλεία χρήσιμα, τα οποία περιορίζουν τη γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό νηολόγιο, το οποίο είμαι βέβαιος ότι και αυτό θα αποδώσει καρπούς. Το θαλάσσιο δυναμικό μας είναι αστείρευτο και μπορούμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.»