Αγωνιστική Παρέμβαση:Πρόταση για τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου

Πρόταση για τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, για μια προγραμματική συμφωνία του αγωνιστικού ρεύματος της εκπαίδευ-σης, για τη λειτουργία του σωματείου.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου, με το νέο συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα προεδρείο στη βάση μιας προγραμματικής – αγωνιστικής συμφωνίας των παρατάξεων της εκπαιδευτικής Αριστεράς (Αυτόνομη Πρωτοβουλία, Αγωνιστική Παρέμβαση, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ). Οι παρατάξεις αυτές πρέπει, πιστεύουμε, να πάρουν τις θέσεις ευθύ-νης- του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα- και αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε αναλογικά είτε και με κυκλική, εκ περιτροπής θητεία των παρατάξεων αυτών στις θέσεις αυτές.
Δεν μπορεί να δοθεί καμία ψήφος σε παρατάξεις και συνδικαλιστές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποδυνάμωση και την καταρράκωση του κύ-ρους του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια· ειδικά από τη στιγμή και τα τρία μέλη από τις παρατάξεις (Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ΑΚΕΤΕΕ) αυτές είναι Διευθυντές, δηλαδή μέλλοντες αξιολογητές και δυνάμει εκτός σωματείου. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ψηφιστούν «συνδικαλιστές» που αδιαφορούν για το ρόλο τους στο σωματείο, που λειτουργούν περισσότερο ως Διευθυντές παρά ως συνδικαλιστές, που δεν θέλουν και δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν στην υπεράσπιση των συναδέλφων, που προ-δίδουν ως εκπρόσωποι τις θέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις δεν προϋποθέτει απαραίτητα σύ-γκλιση στις πολιτικές τους θέσεις και αρχές ούτε τούς επιβάλλει την υιοθέτηση κοι-νών πλαισίων, αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένους πολιτικούς και συνδικαλιστι-κούς στόχους και ενέχει και ένα βασικό επίπεδο λειτουργικότητας. Οι στόχοι αυ-τοί θα πρέπει να είναι:
Η ενημέρωση-διαφώτιση του κλάδου για το μπαράζ αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση.
Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμε-τοχή των συναδέλφων στις λειτουργίες του σωματείου, η τόνωση των μαζι-κών διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων, ώστε ο κλάδος να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Η ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα μετά από κάθε συνέ-λευση, η ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών μορφών συμμετοχής στο σωματείο, η δι-αμόρφωση κλίματος υγιειούς αντιπαράθεσης ιδεών.
Η προετοιμασία αποφασιστικών αγώνων για το επόμενο διάστημα με αιχμές την απόκρουση των απολύσεων, της αξιολόγησης-χειραγώγησης, των συγχω-νεύσεων, των υποχρεωτικών μεταθέσεων, των πειθαρχικών διώξεων, των αντι-δραστικών αλλαγών στο λύκειο. Οι πρωτοβουλίες για το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η συστηματοποίηση των επαφών με το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ενίσχυση των δεσμών με το Σύλ-λογο Εκπαιδευτικών Α΄θμιας καθώς με τις Ε.Λ.Μ.Ε. του Β. Αιγαίου, η ανάπτυξη σχέσεων με τους επιστημονικούς συλλόγους των εκπαιδευτικών και με τους συλλόγους γονέων σε όλο το νησί.
Η αποκάλυψη και η αντιμετώπιση των αντιεκπαιδευτικών και αυταρχικών επιλογών της Διοίκησης και του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. που παραβιάζουν εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ενθάρρυνση των συναδέλφων να ζητούν στήριξη από την Ε.Λ.Μ.Ε. όταν αντιμετωπίσουν αδικίες σε υπηρεσιακά τους ζητήματα. Οι αι-ρετοί οφείλουν να συμπαραταχθούν με τις αποφάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. και να υπε-ρασπιστούν τις κατακτήσεις και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.
Η ανίχνευση προϋποθέσεων για τη δημιουργία απεργιακού ταμείου (ή αλ-ληλοβοήθειας) προκειμένου να ενισχυθούν εκπαιδευτικοί με οικονομικά προ-βλήματα όταν υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις ή να δίνονται μικρά βρα-χυπρόθεσμα δάνεια και ενισχύσεις σε συναδέλφους που τα έχουν ανάγκη.
Οι πολιτιστικές - μορφωτικές δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά συνα-δέλφους στο σωματείο αλλά και αναδεικνύουν αξίες και αρχές χρήσιμες για τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αγωνιστική μας στάση στο σχολείο, στη ζωή και στην κοινωνία. Πρακτικά μέτρα που υπηρετούν τις παραπάνω κατευθύνσεις- και ιδίως την ενθάρ-ρυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στο σωματείο- πιστεύουμε πως είναι τα εξής:
Η καθιέρωση μόνιμης εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Δ.Σ., με την ημέρα, την ώρα και τον τόπο να είναι σε γνώση των συναδέλφων. Σε καμία περίπτωση η περιοδικότητα των τακτικών συνεδριάσεων δεν μπορεί να είναι αραιότερη από μία φορά το δεκαπενθήμερο, όπως προβλέπει και το καταστατικό. Η έγκαιρη αποστολή στα μέλη του Δ.Σ. και στα σχολεία της ημερήσιας διάταξης των συνε-δριάσεων ώστε αυτές να είναι καλά προετοιμασμένες.
Η εξασφάλιση όρων δημοκρατικού διαλόγου στις συνεδριάσεις με δικαίωμα ισότιμης τοποθέτησης σε κάθε συνάδελφο, η αναβάθμιση του επιπέδου του λό-γου στις συζητήσεις, η υπέρβαση της λογικής διαχείρισης πρακτικών ζητημάτων. Η μαζική εγγραφή στο σωματείο όσων συναδέλφων δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο γραμμένοι σε αυτό.
Η αξιοποίηση των συνδικαλιστικών αδειών του προεδρείου ώστε να περνάει η Ε.Λ.Μ.Ε. από όλα τα σχολεία πολύ συχνά και να επικοινωνεί με όλους τους συ-ναδέλφους. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση και προθυμία από τα προεδρείο της Ε.Λ.Μ.Ε. για τη δημόσια προβολή των θέσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. (Μ.Μ.Ε., τοποθετή-σεις σε εκδηλώσεις κ.λπ.).
Η ενεργοποίηση του θεσμού των συνδικαλιστικών αντιπροσώπων κατά σχολείο με ουσιαστικό περιεχόμενο. Να οριστούν αντιπρόσωποι το αμέσως επό-μενο διάστημα σ’ όλα τα σχολεία. Να αποτελέσουν το μόνιμο δίκτυο της Ε.Λ.Μ.Ε. που θα επικοινωνεί με τα σχολεία.
Η πρόσκληση από το Δ.Σ. προς τους συλλόγους να παίρνουν θέση και να δι-ατυπώνουν την άποψή τους προς το Δ.Σ. για κάθε θέμα που προκύπτει, είτε αφορά ειδικό θέμα του σχολείου τους είτε γενικότερο ζήτημα. Οι σύλλογοι κάθε σχολείου να ξαναγίνουν το κύτταρο της συλλογικότητας, της αντίστασης και του αγώνα.
Όταν ο κλάδος προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις η Ε.Λ.Μ.Ε. να συγκροτεί ανοιχτές απεργιακές επιτροπές. Να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τους αντιπροσώπους, άλλους συναδέλφους που έχουν διάθεση και φυσικά εκπροσώπους των παρατάξεων.
Η δημιουργία ομάδων εργασίας συναδέλφων σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. α-ναπληρωτές) προκειμένου να τροφοδοτείται το σωματείο με υλικό για τις συνε-λεύσεις, για τις εκδηλώσεις, για τις κινητοποιήσεις.
Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε Ε.Λ.Μ.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. διαμορφώνουν αντικειμενικά μια νέα κατάσταση. Είναι μια χρυσή ευκαιρία ώστε να ξαναζωντα-νέψουμε το σωματείο, να συμβάλλουμε στην αγωνιστική ανάταση του κλάδου, στην ενοποίηση του σημερινού επιπέδου των αγώνων και των αντιστάσεων, ώστε να α-ποκτήσουν κοινό στόχο, πολιτικό ρόλο και προοπτική: την ανατροπή της επίθεσης ώστε να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από την ακύρωση των μέτρων του κεφα-λαίου και μέσα από νέες κατακτήσεις που αρμόζουν στην εποχή μας.
                                           ---------------------------------------------------------
 1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου (23-5-2013)
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού
συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου με μόνο θέμα την συγκρότησή του σε σώμα.
Όλα τα μέλη του ΔΣ παρόντα: Κουτσαντώνης Αλέξανδρος, Αθηναίος Παναγιώτης (Ε-
νιαίο Ψηφοδέλτιο), Περδικούρη Μαρία, Κουφός Δημήτρης (Αυτόνομη Πρωτοβουλία),
Μπάλλας Ανδρέας (Αγωνιστική Παρέμβαση), Ηλίας Νίκος (ΑΚΕΤΕΕ), Μπεκιάρης
Γιώργος (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ).
Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ πρότεινε, σύμφωνα με την πάγια θέση του ΠΑΜΕ, αναλογικό
προεδρείο, δηλ. Πρόεδρο από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, Γραμματέα από την Αυτόνομη
Πρωτοβουλία, Αντιπρόεδρο από την Αγωνιστική Παρέμβαση, Ταμία από την ΑΚΕΤΕΕ
και Οργανωτικό Γραμματέα από την ΕΣΑΚ. Εκδήλωσε όμως την άρνησή του να συναινέ-
σει στο πρόσωπο του Αλ. Κουτσαντώνη για Πρόεδρο λόγω της στάσης του ως Διευθυντή
του 1ου Γυμνασίου σε παλιότερες κινητοποιήσεις και της σύγκρουσης που είχε με μέλη του
ΠΑΜΕ. Έθεσε ως προϋπόθεση βέβαια να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις σε αυτό το
προεδρείο, διαφορετικό το ίδιο θα ψήφιζε λευκό σε όλες τις θέσεις.
Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών ΤΕΕ εκδήλωσε καταρχάς πρό-
θεση παραίτησης του ιδίου και αντικατάστασής του από άλλο μέλος του ψηφοδελτίου
του αντιλαμβανόμενος την αντίφαση του ρόλου Διευθυντή-συνδικαλιστή. Επικαλούμενος
ανεπαρκή εμπειρία από τις διαδικασίες του σωματείου δήλωσε, όσον αφορά τη συγκρό-
τηση, ότι θα περιμένει τις προτάσεις των μεγαλύτερων παρατάξεων και επιφυλάχθηκε
για την επόμενη διαδικασία.
Ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης κατέθεσε δισέλιδη πρόταση για τη συγκρό-
τηση και για τη λειτουργία του ΔΣ (επισυνάπτεται). Συνοπτικά, πρότεινε τη συγκρότηση
προεδρείου στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας των τριών παρατάξεων της εκ-
παιδευτικής Αριστεράς, οι οποίοι οφείλουν να αναλάβουν τις τρεις θέσεις ευθύνης (Πρό-
εδρο, Γραμματέα, Αντιπρόεδρο), είτε αναλογικά είτε κυκλικά. Η προγραμματική συμφω-
νία των τριών παρατάξεων δεν μπορεί να αφορά πολιτικά πλαίσια και ιδεολογικές αρχές
αλλά συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς στόχους και πρακτικά μέτρα για την υλοποίησή
τους, που περιγράφονται αναλυτικά στην πρόταση της Παρέμβασης. Αρνήθηκε οποιαδή-
ποτε ψήφο σε μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδι-
καλισμού- και μάλιστα είναι Διευθυντές- και οι οποίοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συμ-
βάλλουν στην οργάνωση των αγώνων και των αντιστάσεων του κλάδου.
Οι εκπρόσωποι της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας πρότειναν, με τη σειρά τους, αγωνιστικό
προεδρείο από τις τρεις παρατάξεις της Αριστεράς, συμφωνώντας σε μεγάλο βαθμό με
όσα κατέθεσε η Αγωνιστική Παρέμβαση.
Από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ο Π. Αθηναίος πρότεινε αναλογικό προεδρείο με συμφωνία
σε βασικές αρχές, όπως η αξιολόγηση, και διέθεσε τον εαυτό του για τη θέση του προέ-
δρου, ενώ ο Αλ. Κουτσαντώνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για
τη θέση αυτή.
Η συνεδρίαση κρίθηκε άκαρπη, καθώς δεν διαπιστώθηκε από τις τοποθετήσεις πλειοψη-
φική σύγκλιση σε μια λογική συγκρότησης και έτσι δεν κατατέθηκαν υποψηφιότητες για
τη θέση του προέδρου. Νέα συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 20:00
στο 1ο Γυμνάσιο.
Και δυο σχόλια:
Παράδοξο 1ον: Πώς είναι δυνατόν ο εκ της ΠΑΣΚ προερχόμενος Π. Αθηναίος να ζητά για
τη συγκρότηση του ΔΣ «αναλογικό προεδρείο με δέσμευση σε βασικές αρχές όπως η αξι-
ολόγηση» όταν δεν ζήτησε την ίδια δέσμευση για τη συγκρότηση του Ενιαίου Ψηφοδελτί-
ου στο οποίο συμμετείχε και στο οποίο ο άλλος εκλεγμένος, από τη ΔΑΚΕ, είναι υπέρμα-
χος της αξιολόγησης;
Παράδοξο 2ον: Προκειμένου το ΠΑΜΕ να μην ψηφίσει τις άλλες συνδικαλιστικές παρα-
τάξεις της Αριστεράς φτάνει στο σημείο να προτείνει και να ψηφίζει για το προεδρείο Δι-
ευθυντές και στελέχη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, υπαναχωρώντας έτσι από βα-
σικές αρχές του για το ρόλο των Διευθυντών στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρ-
ρυθμίσεων στην εκπαίδευση*. Τι εννοεί άραγε το ΠΑΜΕ όταν λέει «όταν εφαρμοστεί η
αξιολόγηση τότε θα διαγραφούν οι Διευθυντές» (sic); Μήπως εδώ και χρόνια δεν υλοποι-
είται μια αντιδραστική αναδιάρθρωση στη διοίκηση της εκπαίδευσης που επιφυλάσσει
επιτελικό ρόλο στα στελέχη αυτά; Δεν έχουν ψηφιστεί νόμοι για τη νέα δομή της εκπαί-
δευσης που καθιερώνουν τον Διευθυντή-μάνατζερ, για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο που δι-
αφοροποιούν οικονομικά τα στελέχη από την πλειοψηφία του κλάδου και τα ορίζουν και
ως αξιολογητές; Από το προηγούμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ ήδη το ΠΑΜΕ δεν πρότεινε-
όπως και οι Παρεμβάσεις- τη διαγραφή των Διευθυντών από το σωματείο; Πότε θα πρέπει
δηλ. να διαγραφτούνε; Όταν θα έχουν βάλει ήδη την υπογραφή τους στις απολύσεις χι-
λιάδων συναδέλφων; Περιμένει με την πρότασή του το ΠΑΜΕ τον Αθηναίο το πρωί να
εφαρμόζει όλα τα κυβερνητικά μέτρα στο σχολείο του και το απόγευμα να οργανώνει τις
αντιστάσεις σε αυτά; Ποιος είναι τελικά ο αντίπαλος για το ΠΑΜΕ, η πολιτική της κυ-
βέρνησης και αυτοί που την υλοποιούν ή οι άλλες παρατάξεις της Αριστεράς; Ας βγάλουν
οι συνάδελφοι τα συμπεράσματά τους για όλα αυτά, και ειδικά οι φίλοι-ψηφοφόροι του
ΠΑΜΕ, οι οποίοι- το πιστεύουμε ακράδαντα- δεν έδωσαν τέτοια εντολή στην ΕΣΑΚ.
* Και για του λόγου το αληθές: http://www.edupame.gr/node/1281,
http://www.edupame.gr/content/ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣ-ΣΤΙΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΤΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ.