Πωλείτε η νησίδα του Αϊ Γιώργη στην Λέσβο…

Εμβρόντητη η κοινωνία της Λέσβου, διάβασε χθες στο «Ε» πως η νησίδα του Αϊ Γιώργη πέρασε στο TAΙΠΕΔ και πρόκειται να πουληθεί για αποπληρωθούν τα δάνεια της χώρας. Άγνοια για τη Διυπουργική Απόφαση δήλωσε στο «Ε» ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η νησίδα, που πριν ένα χρόνο παραχωρήθηκε στο Δήμο Λέσβου προς αξιοποίηση. Παράλληλα μας είπε ότι με το θέμα είχε ασχοληθεί και ο τέως βουλευτής Σπύρος Γαληνός.
Ο Δήμαρχος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση μέχρι να διευκρινιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Γαληνός μάς είπε ότι είχε ασχοληθεί με το θέμα το προηγούμενο έτος κι ενώ ήταν ακόμη βουλευτής της Ν.Δ.. Αρχικά είχε τεθεί ζήτημα παραχώρησης μιας σειράς τουριστικών ακινήτων στις Περιφέρειες, μέσα σε αυτά περιλαμβανόταν και η νησίδα του Αγίου Γεωργίου. Κατά την συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γαληνός -σε συνεννόηση και με άλλους βουλευτές- ζήτησαν μια σειρά ακίνητα αντί να παραχωρηθούν στις Περιφέρειες να παραχωρηθούν στους Δήμους. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και τελικά κυρώθηκε με νόμο που πέρασε από τον ολομέλεια της Βουλής, όπως μας είπε ο κ. Γαληνός. Σχολιάζοντας την απόφαση του για πώληση της νησίδας, ο κ. Γαληνός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο κηρύσσοντας γενικό ξεπούλημα.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας μάς είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικρουόμενης νομοθεσίας στην περίπτωση της νησίδας. Διότι στις διατάξεις των μνημονίων προβλέπεται ότι η κρατική περιουσία, η περιουσία των Δήμων, η περιουσία των Πανεπιστημίων και μια σειρά άλλων φορέων του Δημοσίου, μπορεί να μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Τεντόμας σημείωσε: «Είναι το πρώτο σύμπτωμα μιας κατάστασης που θα τη βιώσουμε με πολύ πιο έντονο τρόπο το επόμενο διάστημα. Το νησί του Αϊ Γιώργη πωλείται για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του δημοσίου χρέους. Πολύς κόσμος λέει ας τα πουλήσουμε για να ξεχρεώσουμε. Όμως όπως δεν κλείνουν οι μαύρες τρύπες στο διάστημα, έτσι δεν θα κλείσει κι η τρύπα του δημοσίου χρέους με την πολιτική που ακολουθείται.
Τώρα είναι η ώρα ο καθένας να πάρει θέση δημόσια γι’ αυτή την υπόθεση και να μην κρύβεται από τις ευθύνες του».

Η απόφαση 

Η απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την πώληση της νησίδας του Αϊ Γιώργη και των δύο παραθαλάσσιων φιλέτων στη Λήμνο, λήφθηκε στις 24 Απριλίου από τη Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Δημοσιεύθηκε στο τεύχος β΄ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό φύλλου 1020 στις 25 Απριλίου, κι είναι η υπ’ αριθμό 234 απόφαση. Στην απόφαση αναφέρεται πως λήφθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3986 του 2011. Με το νόμο αυτό συστάθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και περιγράφεται λεπτομερώς το πλαίσιο λειτουργίας του. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.
Στην παράγραφο 12 του άρθρου του παραπάνω νόμου αναφέρεται ότι «το περιουσιακό στοιχείο περιέρχεται στην κυριότητα, νομή και κατοχή του Ταμείου, ελεύθερο από κάθε δικαίωμα τρίτου. Για τυχόν δικαιώματά του επί του περιουσιακού στοιχείου που μεταβιβάζεται στο Ταμείο, ο τρίτος έχει αποκλειστικά δικαίωμα αποζημιώσεως, έναντι μόνο του Δημοσίου».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να επιστρέψει στον προηγούμενο κάτοχο του.
Κατά συνέπεια από την στιγμή που η απόφαση δημοσιεύθηκε, δεν μπορεί η νησίδα να επιστρέψει στην κυριότητα του Δήμου Λέσβου. Ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή Εφημερίδα Εμπρός