Η αγορά εργασίας μέσα από 3.212.548 αγγελίες


Ποιοι είναι οι κλάδοι με τη μικρότερη μείωση στη ζήτηση προσωπικού και ποιοι με τη μεγαλύτερη


Με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σπάζοντας και το φράγμα του 27%, η επιλογή ενός επαγγέλματος με θετικές προοπτικές καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.
Στα 829.787 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιανουάριο, με το 64% εξ αυτών να είναι ηλικίας 30-54 ετών. Χάθηκαν 17.507 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.
Οι νέοι άνθρωποι που μαστίζονται από την ανεργία, υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση στρέφονται πλέον σε πανεπιστημιακά τμήματα που η διέξοδός τους δεν είναι το δημόσιο. Ήδη το προηγούμενο σχολικό έτος διαπιστώθηκε αλλαγή στις επιλογές των τμημάτων από τους μαθητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδαγωγικά τμήματα που έπαψαν να ελκύουν τους μαθητές.
Η κρίση που χτυπά την Ελληνική οικονομία έχει αποτυπωθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας EMPLOY που με τη βοήθεια του υπευθύνου της μηχανής αναζήτησης αγγελιών εργασίας yourse του κ. Καθαρόπουλου κατέγραψε για το χρονικό διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2012 3.212.548 αγγελίες κατανεμημένες σε διάφορους κλάδους εργασίας.
Συγκεκριμένα από τις 3212548 αγγελίες το 70% αφορούσε το διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2011 ενώ για το διάστημα 1/10/2011 έως και 1/10/2012 το ποσοστό ανέρχονταν στο 30% που συνεπάγεται πτώση στον αριθμό αγγελιών ζήτησης σε ποσοστό 57,5%.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Κότιος στο newsbeast.gr οι κλάδοι που εμφανίζουν σε απόλυτα νούμερα το μεγαλύτερο αριθμό αγγελιών είναι αυτοί των πωλήσεων , της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των τουριστικών, της λιανικής, της αισθητικής και του τομέα υγείας.

Οι επαγγελματικοί τομείς που παρουσιάζουν μικρότερη μείωση στη ζήτησή τους είναι αυτοί της διαχείρισης ποιότητας, των ασφαλειών, του marketing, των ναυτιλιακών, των υποστηρικτικών υπαλλήλων, του ανθρώπινου δυναμικού. Στον αντίποδα στους κλάδους με τη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση συγκαταλέγονται το δημιουργικό τμήμα, μεσιτικά, ανώτατη διοίκηση, αισθητική, λιανική/πωλήσεις, λογιστήριο, νομική, τομέας υγείας.
Η κρίση έχει πλήξει κάθε τομέα της οικονομίας όπως αποτυπώνεται και από τη μείωση στον αριθμό αγγελιών που είναι καθολική. Παρόλα αυτά υπάρχουν κλάδοι που σημειώνουν μικρή μείωση και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο. Το Marketing, τα ναυτιλιακά, τα αγροτικά και τουριστικά επαγγέλματα όπως και η πληροφορική και επικοινωνίες μπορεί να σημειώνουν μείωση όχι όμως σε τραγικά επίπεδα με βάση το μέγεθος της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας. Παρά την κρίση υπάρχουν ακόμα επαγγέλματα που αντιστέκονται. Βέβαια για να έρθει η επαγγελματική επιτυχία δεν αρκεί να επιλέξει ο υποψήφιος ένα επάγγελμα με θετικές προοπτικές, μας είπε ο σύμβουλος κ. Ταουσάνης, θα πρέπει το επάγγελμα αυτό να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του και τα ενδιαφέροντά του

Πηγή thebest.gr