Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σήμερα- αποκλειστική συνέντευξη με την δημιουργό και υπεύθυνη του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου welovebooks.gr


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου , την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί, γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Με αφορμή τον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας, το LesvosPost.com, με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Καλοφωτιά, ήρθε σε επικοινωνία με την δημιουργό και υπεύθυνη του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, welovebooks.gr, κ.Αριάδνη Παπαϊωάννου και έμαθε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο του βιβλίου:

“Η περίοδος που διανύουμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την ανάγνωση βιβλίων εκ μέρους των παιδιών διότι η προσοχή τους αποσπάται πολύ συχνά από τη δραστηριότητά τους στον υπολογιστή και την ενασχόλησή τους με τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να καλλιεργηθεί στα παιδιά η αγάπη για το βιβλίο από την πλευρά των γονιών με το να τα μυούν σχετικά νωρίς στον κόσμο του βιβλίου, διαβάζοντάς τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους ή πριν κοιμηθούν το βράδυ, κάτι που ενισχύει επίσης και το δέσιμο μεταξύ παιδιού και γονέα και συμβάλλει στην ομαλή ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα βιβλία που επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι κυρίως βιβλία που έχουν διαβάσει και οι ίδιοι και κρίνουν ως κατάλληλα βάσει της εμπειρίας τους ή τα έχουν επιλέξει  μέσα από ενημέρωση στο διαδίκτυο ή σε σχετικά άρθρα στην εφημερίδα και σε διάφορα περιοδικά αντίστοιχης θεματολογίας. Όσον αφορά την προώθηση της φιλαναγνωσίας στην καθημερινότητα των παιδιών και στα σχολεία, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μέσα από κάποια προγράμματα που προσφέρονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ανά διαστήματα αλλά σίγουρα απαιτείται περαιτέρω οργάνωση και συνεχής βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα δράσης προκειμένου συνεχώς να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται προς όφελος των παιδιών. Κάποιες προτάσεις ανάγνωσης για τους μικρούς μας φίλους από την παιδική και εφηβική λογοτεχνία είναι βιβλία από την κλασική σειρά λογοτεχνίας, όπως “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, “Ο Μικρός Πρίγκηπας”, “Τα Παραμύθια των Αδερφών Γκριμ”, η “Μόμο” του Μίχαελ Έντε και διάφορα άλλα αγαπημένα βιβλία, όπως “Η Ιστορία του Γάτου που έμαθε σ’ένα γλάρο να πετάει” του Λούις Σεπούλβεδα, “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον” του Ρίτσαρντ Μπαχ και το “Καληνύχτα, μαμά” της Μαρίας Παπαγιάννη”.