Παύλος Βογιατζής«Έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή Κέντρου παράνομων μεταναστών στην Λέσβο»Τι λέει ο βουλευτής αποκλειστικά στο L.P

Απάντηση Βουλευτή Παύλου Βογιατζή σε ερώτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας LESVOSPOST.COM
Βίκυ Καλοφωτιά Δημοσιογράφος L.P

 Ερώτηση:

Τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης  στη Λέσβο;

Παύλος Βογιατης- Βουλευτής Ν.Δ στο νόμο Λέσβου

Αθήνα, 15 Απριλίου 2013

Απάντηση:

«Με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ασχολούμαι ενεργά, όπως θα γνωρίζετε, ήδη από την περίοδο που ήμουν Νομάρχης Λέσβου. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο, όπως έχω επισημάνει δημόσια αρκετές φορές, θα πρέπει η Πολιτεία να επιλύσει άμεσα τόσο για τη διασφάλιση της προστασίας των Ελλήνων πολιτών, όσο και για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής και κράτησης των ίδιων των μεταναστών.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με κυριότερο την αυστηρότερη περιφρούρηση των βόρειων χερσαίων συνόρων της χώρας. Δυστυχώς όμως, όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα, τα οποία από μόνα τους παρουσιάζουν επιπλέον δυσκολίες περιφρούρησης, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει αρκετά, παρά τις προβλέψεις όλων μας ότι το κύμα παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες μέσω της Τουρκίας ολοένα θα μεγαλώνει, όπως και έγινε, μετά και τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Συρία.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και με αφορμή την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου παρουσίασα στη Βουλή μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη σε σχέση με την πολιτική υποδοχής και κράτησης μεταναστών που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε., αλλά και σε σχέση με το ρόλο και τις λειτουργίες που πρέπει να επιτελούν αυτά τα Κέντρα με βάση το διαχωρισμό τους σε Κέντρα Υποδοχής και σε Κέντρα Κράτησης. Τόνισα επίσης, ότι τα Κέντρα Υποδοχής θα πρέπει να γίνουν στα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, καθώς η μεγαλύτερη προσέλευση παράνομων μεταναστών παρατηρείται από το Αιγαίο και ότι σε αυτά τα Κέντρα θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρης υγειονομικός έλεγχος, να γίνεται η πρώτη καταγραφή των στοιχείων, αλλά και να παρέχεται η αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη με απαραίτητη την παρουσία μεταφραστών και διερμηνέων.
Από τις μέχρι τώρα προσωπικές επαφές και συναντήσεις μου με τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, γνωρίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γνωρίζω επίσης, πως για τον Υπουργό, όπως ο ίδιος με έχει διαβεβαιώσει, η δημιουργία ενός Κέντρου προσωρινής Υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών στη Λέσβο συνιστά προτεραιότητα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το νησί μας. Γι’ αυτό άλλωστε, και έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή αυτού του Κέντρου, το οποίο, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς πότε θα λειτουργήσει, πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα.
Η δημιουργία και λειτουργία αυτού του Κέντρου θα παίξει, κατά τη γνώμη μου, καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αθρόας προσέλευσης παράνομων μεταναστών στη Λέσβο.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς θα πρέπει η χώρα διεθνώς να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις και εδικά εντός της Ε.Ε. να διεκδικήσει, όπως έχει πράξει μέχρι τώρα, την τροποποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να ισχύσει τόσο η αναστολή επιστροφών, όσο και η κατάργηση του κριτηρίου της πρώτης εισόδου, δηλαδή ο μετανάστης που εισέρχεται πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταβαίνει σε άλλη χώρα, να μην προωθείται εκ νέου στην πρώτη χώρα υποδοχής.
Η αναλογική κατανομή των μεταναστών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να καταστεί ζητούμενο για την ευρύτερη πολιτική αντιμετώπισης της μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ζητούμενο θα πρέπει να καταστεί και η υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και της ευρω-μεσογειακής λεκάνης, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως εντονότερες πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Ελλάδα, κάτι το οποίο επίσης η Κυβέρνηση ήδη πράττει, αναφορικά με την υπογραφή και τήρηση διακρατικών συμφωνιών για την επαναπροώθηση μεταναστών, ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως τις συμφωνίες μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία, μέσω της οποίας καταφτάνει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών».